ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΕΘΑ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ

Αγαπητοί/ες Συνάδελφοι,

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Βουλή και την ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η επόμενη ημέρα μας βρίσκει ικανοποιημένους για τα θέματα που βρήκαν την επίλυση τους αλλά και με πικρία σε ότι αφορά την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν τα στελέχη των Ε.Δ. και δεν συζητήθηκαν στο εν λόγω νομοσχέδιο.

Η σαφής δήλωση του Υπουργού και του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι τα θέματα που αφορούν το προσωπικό, θα ενταχθούν στο επόμενο νομοσχέδιο, που θα έρθει στις αρχές του Φθινοπώρου γεννά συγκρατημένη αισιοδοξία και  αποδεικνύει ότι η ΠΟΜΕΝΣ ως θεσμικός εκπρόσωπος των εν ενεργεία Στρατιωτικών είναι ο μπροστάρης των εξελίξεων, για την οριστική επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους Έλληνες Στρατιωτικούς.

Ως ΠΟΜΕΝΣ χαιρετίζουμε:

• Την μη κατάθεση στο νομοσχέδιο, της πρότασης για την διετή παράταση - ομηρία - της επίλυσης του ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού προβλήματος των συναδέλφων μας από την προέλευση των ΕΠ.ΟΠ.

• Την απόσυρση του άρθρου 69, του αρχικού σχεδίου νόμου, που αφορούσε την μεταθετικότητα ειδικών κατηγοριών προσωπικού (οικογένειες με ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ) όπου από την πρώτη στιγμή της κατάθεσης του, υπήρξε επικοινωνία της Ομοσπονδίας μας με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου και λάβαμε την διαβεβαίωση για την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

Δηλώνουμε την ικανοποίηση μας, για την ψήφιση  των  διατάξεων  εκείνων  για  τις οποίες το ΥΠΕΘΑ, υιοθέτησε  τις  προτάσεις  της  Ομοσπονδίας μας και επιλύουν ζητήματα όπως:

• Την αναβάθμιση του πλαισίου λειτουργίας των Σχολών ΑΣΕΙ. Αναμένουμε όμως και την αντίστοιχη αναβάθμιση των Σχολών εξ Υπαξιωματικών ΑΣΣΥ, στο πλαίσιο της δημιουργίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας - ΠΑΝΕΘΑ, που ήδη ως Ομοσπονδία έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση από το 2019 και έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα της Βουλής.

• Την δημιουργία του σώματος πληροφορικής, για την ίδρυση του οποίου είχαμε καταθέσει πρόταση από το 2019.

Στο πλαίσιο αυτό εκφράσαμε μία σειρά από θέματα και προβληματισμούς τόσο από τον Φεβρουάριο του 2024

όσο και στην ακρόαση των φορέων στην Διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ήδη στο άρθρο 51 παρ.4 συμπεριλήφθηκαν τα στελέχη που ανήκουν στο νόμο 2439/96 και αναμένουμε όπως διευθετηθούν και τα υπόλοιπα στην συνέχεια.

• Την ρύθμιση στο άρθρο 59, των χρεών στα Στρατιωτικά νοσοκομεία, που δεν είχαν αποδοθεί εδώ και 10 χρόνια, στερώντας σημαντικούς πόρους για την εύρυθμη λειτουργία τους. Αναμένουμε από το Υπουργείο Υγείας το 10% του υπόλοιπου ποσού των οφειλών, να δοθεί για την πληρωμή των βαρδιών του νοσηλευτικού προσωπικού και των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού των Στρατιωτικών νοσοκομείων, ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στην τεράστια συμβολή τους στην πανδημία του covid-19, όπως είχαμε ζητήσει, στην Βουλή των Ελλήνων, κατά την ακρόαση των φορέων.
  • Την ρύθμιση του άρθρου 61, που μετά τις διευκρινήσεις με τους αρμόδιους επιτελείς του κ. Υπουργού Εθνικής Άμυνας και έκδοσης σχετικής ανακοίνωσης μας, αφορά αποκλειστικά και μόνο την αποδέσμευση από τον υπολογισμό του ύψους του εφάπαξ βοηθήματος, της προσαύξησης του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών, χωρίς να επέρχονται οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές, αλλά και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή των δικαιούμενων παροχών.

• Την αύξηση στο άρθρο 62, του ποσού του επιδόματος πλεύσιμων και ιδιαιτέρων συνθηκών αλλά και ο ειδικός τρόπος φορολόγησης του, όπως συμβαίνει και με άλλα επιδόματα.

• Την ένταξη στο άρθρο 71, στην ηλεκτρονική υπηρεσία «ΕΥΔΟΞΟΣ» και των σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών ΑΣΣΥ, πέραν των σπουδαστών ΑΣΕΙ.
  • Την ρύθμιση στο άρθρο 76 - άρθρο 81 στο ψηφισμένο νομοσχέδιο - στην παρ.1α, καθόσον διορθώνεται μία μεγάλη αδικία πολλών ετών που στερούσε σημαντικούς πόρους - εκατομμυρίων ευρώ -, στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας του ΣΞ και που διεκδικούσαμε εδώ και πολλά χρόνια.

Επίσης θετική ήταν και η τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο, για την επιμήκυνση της αναγνώρισης του χρόνου φοίτησης των αποφοίτων των Στρατιωτικών Σχολών, που πρόσφατα είχαμε συζητήσει στην επίσημη συνάντηση μας με τον κ. ΑΓΕΕΘΑ.

Αυτό φυσικά δεν συνεπάγεται ότι δεν Αναμένουμε την ψήφιση ενός Νέου και Δικαιότερου μισθολογίου σύμφωνα και με τις αποφάσεις του ΣτΕ, για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, όπως είχε ανακοινώσει και ο Πρωθυπουργός της Χώρας το 2023.

Όπως Αναμένουμε και την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, εφόσον εξήλθαμε των μνημονίων.

Τονίζουμε ότι θα πρέπει να ενταχθούν στο επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ ή ακόμα και σε τροπολογίες:

• Η άμεση κατάργηση όλων των ηλικιακών ορίων λόγω βαθμού, διότι για τους συναδέλφους μας προελεύσεως ΕΠ.ΟΠ. που κατατάχτηκαν ειδικά μετά το 26ο έτος ηλικίας και απολύονται βάση ορίων ηλικίας στα 50 τους, δεν θα έχουν παρά μόνο 24 χρόνια εργασίας όταν θα χρειάζονται 40 έτη ή το 60ο έτος ηλικίας για να πάρουν πλήρη κατώτερη σύνταξη. Έχουμε καταθέσει ανάλογη τροπολογία και πρόταση για την βαθμολογική εξέλιξη των συναδέλφων μας προέλευσης ΕΠ.ΟΠ.

• Η διοικητική αποκατάσταση για τους συνάδελφους Αξκους εξ ΑΣΣΥ ειδικών καταστάσεων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά και δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις αυτές, τα Γενικά Επιτελεία με αποτέλεσμα να τιμωρούνται με οικονομικό στραγγαλισμό επειδή είχαν την ατυχία και αρρώστησαν. Έχουμε καταθέσει ανάλογη τροπολογία και πρόταση.

• Η αποκατάσταση της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ κρινόμενων με τον Ν.3883/2010, για τις σειρές 1994 -1995-1996 και εντεύθεν. Καταθέτουμε ανάλογη τροπολογία και να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πέρυσι αποκαταστάθηκε η αδικία στις σειρές 1991-1992-1993. Έχουμε καταθέσει ανάλογη τροπολογία και πρόταση.

• Η συνεχόμενη αδικία στους συναδέλφους μας Αξκους από το θεσμό των ΕΜΘ που δεν πληρώνονται με τον βαθμό που φέρουν. Πρέπει να ενταχθούν στην Β΄ μισθολογική κατηγορία όπως συμβαίνει με αντίστοιχες προελεύσεις Αξιωματικών. Έχουμε καταθέσει ανάλογη τροπολογία και πρόταση.

ΠΟΜΕΝΣ: Οικονομική Aποκατάσταση Αξιωματικών Προέλευσης ΕΜΘ. ΑΜΕΣΗ ένταξή τους στην ΄Β μισθολογική κατηγορία. (pomens.gr)

Επίσης θα πρέπει να δοθούν λύσεις, το επόμενο χρονικό διάστημα σε μια σειρά από ζητήματα, όπως:

• Η ημερησία αποζημίωση και τα έξοδα μεταθέσεως που  δεν έχουν αναπροσαρμοστεί μόνο για τα στελέχη των ΕΔ-ΣΑ σε αντίθεση με όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

• Η θεσμοθέτηση του αμετάθετου μετά την 30ετία.

• Η αποκατάσταση της αδικίας της παραγράφου 1 του άρθρου 32 του Ν.4609/19, εις βάρος των Αξκων εξ ΑΣΣΥ.
  • Η διευθέτηση του ασφαλιστικού των ετών 1990-1992, ώστε να επιλυθεί επιτέλους μια διαχρονική αδικία που ταλαιπωρεί τους συναδέλφους μας εδώ και μία δεκαετία. (ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ)
  • Η  άρση της αδικίας που συντελείται εις βάρος των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) των Ενόπλων Δυνάμεων, σε σχέση με αυτών της Πολιτικής Αεροπορίας σχετικά με την καταβολή του σχετικού επιδόματος EUROCONTROL.

• Η τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν.3554/2007 (όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011) ώστε να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 €, μετά και την πρόσφατη δικαστική δικαίωση συναδέλφου μας.

• Η  εναρμόνιση της Κ.Υ.Α Φ.400/34/292616/Σ.4753 (ΦΕΚ 2808/Β/06 Σεπ 16) με τις προβλέψεις του «Μέρους ΙΙΙ» του N.4808/2021, όσον αφορά, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να αιτηθούν την γονική άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους, ικανοποιώντας το αίσθημα δικαίου και την αρχή της ίσης μεταχείρισης, ώστε

των ανωτέρω δικαιωμάτων, να καταστούν κοινωνοί και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

• Η άρση στην διάκριση της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών γυναικών του ΣΞ και ΠΝ έναντι της ΠΑ.

• Η άρση της αδικίας για την αναγνώριση των Καταδυτικών Εξαμήνων των Δυτών Πολεμικού Ναυτικού.

• Η καταβολή του επιδόματος της παραμεθορίου, σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό όλων των προελεύσεων, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.
  • Η πρόβλεψη καταβολής στεγαστικού επιδόματος, στους/στις συναδέλφους μας που μετατίθενται σε παραμεθόριες περιοχές και περιοχές υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος,όπου τα ενοίκια είναι σε δυσθεώρητα ύψη και δεν υπάρχουν κατοικίες εντός των Μονάδων.

• Η έκδοση της ΚΥΑ, για να παρέχεται στα στελέχη των ΕΔ και των οικογενειών τους, από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, η εκτέλεση συνταγών φαρμακευτικής κάλυψης.

• Η διόρθωση της ΚΥΑ για την αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης των στελεχών των ΕΔ, ώστε:
  • Να έχει αναδρομική ισχύ για όλο το στρατιωτικό προσωπικό, όλων των κατηγοριών από 1/1/2017.
  • Να αποζημιώνονται ανεξαιρέτως, όλοι όσοι εκτελούν βραδινή εργασία από τις 22:00 έως την 06:00.
  • Να αποζημιώνονται όλες οι ώρες απασχόλησης και όχι πχ οι πέντε ώρες από τις οκτώ για μία υπηρεσία ή δέκα ώρες από τις 16 για δύο υπηρεσίες.
  • Η πρόβλεψη αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης και για το Στρατιωτικό προσωπικό σύμφωνα με το Ν. 4472/2017 άρθρο 127 παρ. Δα.

• Η ρύθμιση αναγνώρισης της τριετίας Ν.3865/2010, για τους συναδέλφους που προσλήφθηκαν από 1/10/90 έως 31/12/95, με ποσοστό 6,67%, για χρονικό ορίζοντα ενός εξαμήνου.

• Η πρόβλεψη της εξαγοράς πλασματικού χρόνου για τα τέκνα, για τους συναδέλφους μας που εισήλθαν στις Ε.Δ. πριν από το 2011, όπως συμβαίνει με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ.
  • Η αναγνώριση της θητείας, ως πραγματικός χρόνος με ποσοστό 6,67% για τον υπολογισμό της συντάξιμης υπηρεσίας.

• Η επαναφορά του συντελεστή αναπλήρωσης στο 2% από το 40οέως το 45ο έτος ασφάλισης αντί του 0,5% που ισχύει τώρα και δημιουργεί στρατιωτικούς συνταξιούχους με σύνταξη στο 50% του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών τους καιαυτό σίγουρα δεν αντιστοιχεί στην συνταγματική επιταγή για σύνταξη ως συνέχεια των αποδοχών τους.
  • Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας που θεσπίστηκε με το (μνημονιακό) Ν. 3986/2011.

• Η πρόβλεψη στους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) να λαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι υπόλοιποι στρατιωτικοί δηλαδή αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης,  επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επίδομα παραμεθορίου αλλά και η επίλυση της παραμονής τους .

• Η άρση της αδικίας της μισθολογικής κατάταξης των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών Ε.Δ. σε σχέση με τους σπουδαστές των Σχολών των ΣΑ.
  • Η Υγεία και Ασφάλεια του προσωπικού κατά την Εργασία.

• Το μείζον θέμα των αυτεπάγγελτων αποστρατειών για λόγους υγείας

• Δελτία Ταυτότητας και Ψηφιακές δυνατότητες στα στελέχη των Ε.Δ.

• Η απεμπλοκή των συναδέλφων μας από έργα ξένα προς τις ΕΔ
  • Εμπλοκή Στρατιωτικού Προσωπικού στην αποτροπή και αντιμετώπιση των Πυρκαγιών

• Εμπλοκή Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ως Προσωπικό Ενίσχυσης των Πληρωμάτων στα Ασθενοφόρα των Δομών του Ε.Κ.Α.Β.

• Η μέριμνα υπέρ διαζευγμένων στελεχών με ανήλικα τέκνα.

• Η Προστασία Οικογενειών Στρατιωτικών που Επιμελούνται Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), ως προς τον αυθαίρετο τρόπο με τον οποίο ορίζονται από την Υπουργική απόφαση, τα ενήλικα άτομα τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως  Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) .

• Η άρση της αδικίας, που έγινε σε βάρος των συναδέλφων μας προελεύσεως ΕΜΘ που αφορούν την:
  • Παρακράτηση εισφορών ΤΕΑΜ 2% υπέρ Μετοχικών Ταμείων ως   Κοινωνικός Πόρος και την
  • Διπλή καταβολή κατά το ήμισυ δηλ.2% της εισφοράς υπέρ Ειδικών Λογαριασμών που αφορούν την καταβολή ΕΦΑΠΑΞ.

(ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ)

• Η Χορήγηση Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, στο Υγειονομικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

• Η ειδική αποζημίωση πυροτεχνουργών, που μετά την δικαίωση στους συναδέλφους μας στην Πολεμική Αεροπορία να εφαρμοστεί και στον Στρατό Ξηράς.

• Η παραμετροποίηση κριτήριών μεταθέσεων Στελεχών Ε.Δ.

• Οι Μετεγγραφές / Μετακινήσεις προπτυχιακών φοιτητών-τριων με αδελφό-ή φοιτητή-τρια σε Στρατιωτική Σχολή.

• Η συμμετοχή της ΠΟΜΕΝΣ στα Συμβούλια των Μετοχικών ταμείων, ως πλήρη μέλη, όπως προβλέπεται στο άρθρο 30γ του Ν.1264/1982.

• Η παρουσία της ΠΟΜΕΝΣ στα συμβούλια μεταθέσεων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 30γ του Ν.1264/1982.

• Η συμμετοχή της ΠΟΜΕΝΣ στη Διακλαδική Επιτροπή Κοινωνικών Προβλημάτων (ΔΕΚΠ) των ΕΔ.

• Η υιοθέτηση των προτάσεων (Ανεξάρτητος μηχανισμός καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης, ανάλογη εκπαίδευση των στελεχών κ.α.)  της Γραμματείας Ισότητα Φύλων ΠΟΜΕΝΣ,για την ενσωμάτωση και την υλοποίηση τους, επί των θεματικών Αξόνων Προτεραιότητας του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, που αφορούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σημειώνουμε ότι πολλά απ΄αυτά έχουν μηδενικό κόστος.

Το σίγουρο είναι ότι όλα τα αναφερθέντα ζητήματα, δεν αποτελούν ούτε το 3% του ποσού που συνεισφέρουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ελληνική Οικονομία, που μόνο για την τετραετία 2020-2023 ήταν πάνω από 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θα συνεχίσουμε να Αγωνιζόμαστε για την δικαίωσή μας, με Ζήλο, Σοβαρότητα και Υπευθυνότητα

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους, και τις Ενώσεις που δεν είναι ακόμα στην μεγάλη οικογένεια της ΠΟΜΕΝΣ, να έρθουν μαζί μας.

Μόνο Ενωμένοι, υπό την αιγίδα της ΠΟΜΕΝΣ, που δεν ΟΦΕΙΛΕΙ πουθενά και σε κανέναν την ύπαρξή της, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε όλα αυτά που μας αδικούν τόσα χρόνια.

Γεώργιος Κυριακάκης

Ανχης (ΕΜ)