ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ EUROMIL ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Το ωράριο εργασίας και η υπερωριακή απασχόληση των στρατιωτικών στην Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο της διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 2022, στο Παρίσι υπό την αιγίδα του EUROMIL για την Ασφάλεια & Υγεία στην Εργασία, στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Working Time Directive 2003/88/EC, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Χρόνο Εργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.
O Προέδρος του EUROMIL Emmanuel Jacob, ο Γραμματέας Τύπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Stefaan van der Jeught, η Γαλλίδα νομικός Aida Moumni, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ETUC (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων) Claes-Mikael Stahl, ο Αντιστράτηγος του Βελγικού Στρατού J-P Claeys, ο Γερμανός νομικός του Γερμανικού Υπουργικού Συμβουλίου Ulf Haubler και η διευθύντρια του Γερμανικού Υπουργείου Άμυνας Katrin Geyer, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων ευρωπαϊκών χωρών ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στρατιωτικοί ως προς την εφαρμογή του ωραρίου εργασίας, κατέθεσαν προτάσεις επίλυσης και συζήτησαν για το θέμα πεπεισμένοι ότι η κοινή αυτή όσμωση, ως προσπάθεια παροχής συμβουλευτικών κατευθύνσεων, θα συνεισφέρει στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον εργασιακό μας κλάδο.
Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ, στη διάσκεψη συμμετείχαν:
Ο Γραμματέας Διεθνών σχέσεων της ΠΟΜΕΝΣ και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του EUROMIL κ. Γιώργος Ζγαρδανάς που ανέπτυξε τις θέσεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας.
Ο Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού της Ομοσπονδίας κ. Νικόλαος Παναγιωτίδης που συνέταξε και επιμελήθηκε την παρουσίαση του θέματος.
Ο Ταμίας της ΠΟΜΕΝΣ κ. Χρήστος Μασάνης, και
Ο Γραμματέας Ενημέρωσης της Ομοσπονδίας κ. Αθανάσιος Σαρρής.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΠΟΜΕΝΣ, ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα ως προς το ωράριο εργασίας των Ελλήνων στρατιωτικών, με αναφορά στην ισχύουσα νομοθεσία, την αντιμετώπιση που έχουν οι συνάδελφοι μας στις Μονάδες και τα στρατόπεδα της Χώρας και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις της Ομοσπονδίας μας, για την επίλυση του θέματος ενώ έκανε και στοχευμένη παρουσίαση της επιτυχούς δικαστικής διεκδίκησης για την αποζημίωση Νυχτερινής Εργασίας στην χώρα μας από την ΠΟΜΕΝΣ.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΜΕΝΣ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να κάνουν εποικοδομητικές συζητήσεις με τα μέλη των Ομοσπονδιών Στρατιωτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Κατόπιν των ανωτέρω, η Ομοσπονδίας μας επεξεργάζεται πλήρη πρόταση για την υπερωριακή απασχόληση και την τήρηση του ωραρίου εργασίας βασισμένη στο Κυπριακό μοντέλου το οποίο πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Ακολουθεί το κείμενο της παρουσίασης του θέματος από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ στην Ευρωπαϊκή διάσκεψη όπου εκπροσώπησε το σύνολο των Ελλήνων στρατιωτικών:
Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχουμε στη διάσκεψη του EUROMIL με θέμα την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Working Time Directive 2003/88/EC, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Χρόνο Εργασίας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η κοινή αυτή ώσμωση, ως προσπάθεια παροχής συμβουλευτικών κατευθύνσεων, θα συνεισφέρει στην κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον εργασιακό μας κλάδο. Οι αναδυόμενες προκλήσεις και η προώθηση βιώσιμων τρόπων αντιμετώπισής τους με στοχευμένες παρεμβάσεις, αποτελεί για εμάς πρωταρχικό μέλημα ιδιαίτερα λόγω των προκλήσεων που βιώνουμε ως Έλληνες Στρατιωτικοί στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών «ΠΟΜΕΝΣ» ως θεσμική εκπρόσωπος των Ελλήνων Στρατιωτικών κρίνει σκόπιμο να τοποθετηθεί μέσα από τη διάσκεψη, στο θέμα του ωραρίου εργασίας και της αποζημίωσης, ένα θέμα που ταλανίζει τους συναδέλφους μας εδώ και αρκετά χρόνια.
Από το 1981 έχει θεσπιστεί μέσω της Ελληνικής νομοθεσίας η καθιέρωση της πενθημέρου εβδομαδιαίας εργασίας από Δευτέρα έως Παρασκευή για κάθε εργαζόμενο. Το 2011, το ωράριο εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού εξομοιώθηκε με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων, σε σαράντα (40) ώρες την εβδομάδα. Με σχετική Υπουργική απόφαση του ίδιου έτους καθορίζεται η 40ωρη εβδομαδιαία εργασία, συγκεκριμενοποιώντας μάλιστα ως ώρα έναρξης την 07:00 ενώ ως ώρα λήξης την 15:00 για όλο το προσωπικό των Στρατιωτικών Μονάδων και Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ. Η ίδια Υπουργική απόφαση μεταβιβάζει στους Αρχηγούς των κλάδων την αρμοδιότητα τροποποίησης των ωραρίων για σκοπούς εύρυθμης λειτουργίας των κλάδων τους, αλλά πάντα με την υποχρέωση της τήρησης 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι η 40ωρη εβδομαδιαία εργασία αποτελεί εργασιακό κεκτημένο και νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για το στρατιωτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν μέχρι και σήμερα τη μοναδική κατηγορία εργαζομένων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, που δεν αμείβονται για την υπερωριακή και νυκτερινή τους απασχόληση, καθώς και για την εργασία πέραν του πενθημέρου, χωρίς τούτο να προβλέπεται από τις υφιστάμενες διατάξεις. Ο αριθμός των υπηρεσιών που εκτελούμε (24ωρες και όχι μόνο) αλλά και οι συμμετοχές μας σε ασκήσεις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, παροχή βοήθειας σε κοινωνικές ομάδες ή άτομα, σεισμούς, πυρκαγιές, θεομηνίες ή άλλα γεγονότα έκτακτης ανάγκης, μας οδηγούν σε διεύρυνση της εργασιακής μας εμπλοκής. Πέραν των αναφερομένων δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε ότι, τα στελέχη των ΕΔ οφείλουν να βρίσκονται σε διαρκή και καθημερινή ετοιμότητα ανακλήσεως ακόμα και σε ημέρες όπου έχει χορηγηθεί απαλλαγή από την εργασία, ειδικά λόγω του ευαίσθητου γεωπολιτικού χώρου που καλούμαστε να υπερασπιστούμε, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται συχνά φαινόμενα αδυναμίας αξιοποίησης του προσωπικού ελεύθερου χρόνου, της αναψυχής, της ενασχόλησης με την οικογένεια ή άλλες δραστηριότητες. Ως αντιστάθμιση επί των ανωτέρω εμπλοκών η υπηρεσία παραχωρεί απαλλαγή 8 ωρών εργασίας για κάθε 24ωρη υπηρεσία ακόμη και αυτών που εκτελούνται κατά τα Σαβ/κα ή τις επίσημες αργίες. Παρότι η Ελλάδα επενδύει δυναμικά στην στελέχωση του στρατεύματός της, ιδιαίτερα λόγω των προαναφερθέντων γεωπολιτικών συνθηκών, η συχνότητα της έκτακτης υπερωριακής εργασίας αποτελεί την μεγαλύτερη ανάδειξη της ανάγκης ενίσχυσης του στρατεύματος με έμψυχο δυναμικό προς περαιτέρω στελέχωση αυτού ως τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Ως ΠΟΜΕΝΣ εισηγούμαστε για τους στρατιωτικούς που εργάσθηκαν για οποιαδήποτε αιτία πέραν του εβδομαδιαίου χρόνου ως παρακάτω:
1. Την καθιέρωση μηχανισμού υπολογισμού και καταγραφής του χρόνου απασχόλησης πέραν των 40 ωρών την εβδομάδα για τον συνυπολογισμό αυτού στην αναγνώριση ετών ασφάλισης, δίχως καταβολή εισφορών, καθώς ο χρόνος αυτός είναι χρόνος πραγματικής και όχι πλασματικής εργασίας.
2. Τη θεσμοθέτηση του ύψους της υπερωριακής αποζημίωσης για τις ώρες που ο στρατιωτικός απασχολείται πέραν των 40 ωρών την εβδομάδα για όλες τις θεσμοθετικά κατοχυρωμένες εργασίες που του ανατίθενται εκ των ισχυόντων Στρατιωτικών Κανονισμών και Διαταγών.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
- Απαλλαγή την επόμενη ημέρα της εργασιακής μας υπερωριακής εμπλοκής και για όσες ώρες διαρκεί αυτή πέραν του ημερήσιου 8ώρου, και για όσες ημέρες απαιτείται, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κάθε απαλλαγή θα αντιστοιχεί σε 8ωρη υπερωριακή εργασία. Οι ανωτέρω απαλλαγές να χορηγούνται εντός ενός μήνα τμηματικά ή συγκεντρωτικά.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πέραν αυτών, το 2017 νομοθετήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και θεσπίστηκε η χορήγηση αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παρά την πάροδο περίπου 5 ετών από την ψήφιση του εν λόγου νομοσχεδίου, δεν έχει εκδοθεί η αντίστοιχη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, που να καθορίζει τις λεπτομέρειες χορήγησης, με αποτέλεσμα κανένας συνάδελφος να μην αποζημιώνεται για την νυχτερινή του απασχόληση.
Ως ΠΟΜΕΝΣ, ήδη από το 2019 κινηθήκαμε συλλογικά, με την άσκηση ομαδικών αγωγών για τους ενδιαφερόμενους, για την διεκδίκηση της νυχτερινής αποζημίωσης. Η διεκδίκηση συνεχίζεται έχοντας ήδη δικαιωθεί επί των πρώτων δεδικασμένων υποθέσεων. Δημοσιεύθηκε πρόσφατα το πλήρες κείμενο των δικαστικών αποφάσεων για τα νυχτερινά μας, και το σκεπτικό του Δικαστηρίου είναι πράγματι καταπέλτης. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο δέχθηκε ότι από τις διατάξεις του νόμου «καθιερώνεται κατά τρόπο ευθύ και άμεσο το δικαίωμα του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αποδεδειγμένα εργάζεται κατά τις νυχτερινές ώρες να λάβει την επίμαχη ειδική αποζημίωση», ότι η έκδοση της επίμαχης ΚΥΑ είναι υποχρεωτική και όχι δυνητική για την Πολιτεία και ότι «δεν προκύπτει δυνατότητα μετάθεσης του χρόνου έναρξης καταβολής της επίμαχης αμοιβής».
Επίσης το Δικαστήριο κάνει ρητή αναφορά στις ενέργειες της Ομοσπονδίας μας για την αποζημίωση νυχτερινής εργασίας, αναφερόμενο «στις από 25-9-2017, 20-2-2018 και 23-11-2018 επιστολές – ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), με τις οποίες ζητείται κατ’ επανάληψη η έκδοση της επίμαχης ΚΥΑ και η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης νυχτερινής εργασίας».
Αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η συστηματική διεκδίκηση της καταβολής των νυχτερινών μας από την ΠΟΜΕΝΣ, τόσο με εξωδικαστικές ενέργειες και άσκηση συνδικαλιστικής πίεσης, όσο και με συνδυασμένες δικαστικές ενέργειες των μελών, αποφέρει καρπούς και αποτελέσματα. Οι εκδοθείσες αποφάσεις είναι τελεσίδικες, αφού λόγω ποσού δεν μπορεί να ασκηθεί Έφεση από το Δημόσιο. Αναμένουμε λοιπόν τη συμμόρφωση το ταχύτερο δυνατό με την δικαστική απόφαση και την καταβολή των ποσών που επιδικάσθηκαν στους δικαιούχους.
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Τελειώνοντας αγαπητοί σύνεδροι, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε ενδεικτικά και στον τρόπο αντιμετώπισης των στρατιωτικών που καλούνται να συνοδεύσουν τα τέκνα τους σε σχολικές Μονάδες. Η κάθε Διοίκηση λαμβάνει, κατά την κρίση της, μέτρα για την αναπλήρωση των ωρών απουσίας του προσωπικού από την εργασία του, ώστε να τηρείται απαρέγκλιτα το προβλεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία 40ωρο εργασίας εβδομαδιαίως. Ως αποτέλεσμα αυτού είναι η διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος κατά κρίση Διοικητών και σε πολλές περιπτώσεις η καταμέτρηση των ωρών απουσίας με παράλληλη χρέωση μίας ημέρας άδειας για κάθε 8 ώρες απουσίας.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Κλείνοντας θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την προσοχή σας και να σας διαβεβαιώσουμε ότι η ΠΟΜΕΝΣ θα συνεχίσει να μάχεται άοκνα υπέρ της ίσης μεταχείρισης των στρατιωτικών με τις υπόλοιπες εργασιακές ομάδες, θα αγωνίζεται για κάθε αδικημένο στρατιωτικό και θα συνεχίσει να προσμετρά επιτυχείς αγώνες προσβλέποντας σε μια ακόμη στενότερη συνεργασία με τις άλλες ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες.
Θα μας επιτρέψετε να δανειστούμε μια φράση από τους ένδοξους προγόνους μας…
«Η ισχύς εν τη ενώσει»…
δηλαδή, όσο πιο ενωμένοι είμαστε τόσο πιο ισχυροί γινόμαστε.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Νίκος Παναγιωτίδης
Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού ΠΟΜΕΝΣ
Για την Εκτελεστική Γραμματεία
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ |
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ |
Δημήτριος Ρώτας Ασμχος (ΥΔΚ) |
Γεώργιος Θεοδώρου Τχης (ΠΖ) |