logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

ΘΕΜΑ:

Αναβάθμιση Στρατιωτικών Σχολών - Ίδρυση Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας

      Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, κατόπιν σχετικής πρότασης της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Περιφέρειας Αττικής (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Δ.Α.Π.Α.) και κατόπιν διαβούλευσης με θεσμικούς φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, παραθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση ποιοτικής αναβάθμισής των υπηρεσιών που αυτά παρέχουν, με στόχο την εξασφάλιση των απαραίτητων εφοδίων του σύγχρονου Αξιωματικού και Υπαξιωματικού προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Η αναβάθμιση των Α.Τ.Ε.Ι. της χώρας σε Πανεπιστήμια, ή η συγχώνευσή – απορρόφησή τους από αυτά, έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή όλων των εκφάνσεων της παρεχόμενης Ανώτατης Παιδείας, σε παιδεία Πανεπιστημιακής δομής. Δυστυχώς, η σοβαρή αυτή εξέλιξη, βρίσκει τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Σ.Ε.Ι.) και τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να παραμένουν διαφοροποιούμενα, της ως άνω παρατηρούμενης τάσης ολοκληρωτικής αναβάθμισης των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της χώρας.

 3. Σήμερα τα πτυχία των Α.Σ.Ε.Ι. είναι ισότιμα με τα πτυχία αποφοίτων του πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και των ΑΣΣΥ ισότιμα ΙΕΚ και  δεν παρέχουν στους κατόχους τους επαγγελματικά δικαιώματα. Πρότασή μας είναι η ίδρυση ενός Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας (ΠΑΝ. ΕΘ.Α.), που θα δίνει τη δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) να δημιουργούν σύγχρονους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, μαχητές και παράλληλα κατόχους των απαιτούμενων γνώσεων και εξειδικεύσεων που είναι απαραίτητες για την επιτυχή πορεία τους στις Ε.Δ., αλλά και μια ισότιμη συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μετά την επάνοδό τους στον πολιτικό βίο.

4. Τα σημαντικότερα οφέλη που θα προκύψουν από ένα τέτοιο εγχείρημα:

                    α. Υλοποίηση σημαντικών συνεργασιών μέσω κοινών προγραμμάτων προπτυχιακών σπουδών.

                    β. Ενίσχυση της ουσιαστικής ανάπτυξης της διακλαδικότητας με την εισαγωγή και παρακολούθηση κοινών μαθημάτων και τη μετακίνηση καθηγητών και σπουδαστών.

                    γ.  Περιορισμός (έως και κατάργηση ορισμένων αντικειμένων) των εξόδων πρόσληψης συμβασιούχων καθηγητών.

                    δ. Συνένωση εργαστηρίων και άλλων δομών των σχολών, με σκοπό την επαύξηση εργαστηριακής υποστήριξης.

                    ε. Ώθηση της ανάπτυξης των μεταπτυχιακών σπουδών, τόσο εντός Πανεπιστημίου όσο και σε συνεργασία με άλλα Πανεπιστήμια του Εσωτερικού ή Εξωτερικού.

                   στ. Καλλιέργεια εξωστρέφειας και υποστήριξη της ερευνητικής διαδικασίας προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της συμφυούς δυνατότητας ίδρυσης Ερευνητικού Ινστιτούτου, με απώτερο σκοπό την εισροή σημαντικών οικονομικών πόρων στο Πανεπιστήμιο, ελαφρύνοντας το οικείο Υπουργείο.

                     ζ. Δημιουργία σαφούς χώρου για την αναβάθμιση των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών σε Ανώτατες, ανοίγοντας το δρόμο για την πάρα πέρα εξέλιξη του εκπαιδευτικού έργου τους.

5. Επιπλέον τονίζουμε την ίδρυση και λειτουργία Εθνικών Στρατιωτικών Πανεπιστημίων σε πλήθος ξένων χωρών όπως:

                      α.  Η.Π.Α. (National Defense University, United States)

                      β.  Γερμανία (δύο Universitäten der Bundeswehr)

                      γ.  Κίνα (PLA National Defense University, People's Republic of China)

                      δ.  Κίνα (National Defense University, Republic of China, Taiwan)

                      ε.  Τουρκία (National Defence University, Turkey)

                    στ. Φινλανδία (Finnish National Defence University)

                      ζ.  Σουηδία (Swedish Defence University)

                      η.  Πολωνία (National Defence University in Warsaw, Poland)

                      θ.  Ρουμανία (Carol I National Defence University, Romania)

 

     Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

     6. Σε συνέχεια των ανωτέρω, επισυνάπτουμε ολοκληρωμένη πρόταση αναβάθμισης των Στρατιωτικών Σχολών και ίδρυσης Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας και ζητούμε τη σύσταση επιτροπής αξιολόγησής της με τη συμμετοχή αντιπροσώπου και της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.

     7. Οι στρατηγικοί στόχοι της πρότασης μας συντείνουν στην εδραίωση της θέσης του  Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας  στο εθνικό και διεθνές περιβάλλον, ως πόλος αριστείας για την παροχή εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας.

     8. Εισηγητής θέματος: Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, Υπλχος Γεώργιος Ζγαρδανάς τηλ. 6946851804.

     9. Χειριστές θέματος :

               Αντιπρόεδρος Διοικητικών Θεμάτων & Προσωπικού: Τχης (ΠΖ) Γεώργιος Παπαθανασίου, τηλ. 6937023598, (e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

              Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Επισμηναγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983503377, (e-mail:Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Ρώτας

Επγός (ΥΔΚ)

Γεώργιος Θεοδώρου

Τχης (ΠΖ)

 

 

 

 

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...