logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

           

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Υφυπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών «Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ», αναδεικνύει εκ νέου μέσω της Αντιπροεδρίας Μέριμνας Προσωπικού της Ομοσπονδίας και σε συνέχεια τόσο του (δ) σχετικού, όσο και με σειρά εγγράφων και δημόσιων παρεμβάσεων όπως ενδεικτικά αναγράφονται παρακάτω:

την άδικη και απαράδεκτη μεταχείριση που υφίστανται οι Έλληνες στρατιωτικοί, οι οποίοι αντιμετωπίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, ως προσωπικό κατώτερης εργασιακής ομάδας, καθόσον εφαρμόζονται εις βάρος τους, αναχρονιστικές διατάξεις που εκδόθηκαν πριν από 30 χρόνια, και αφορούν τις ανάγκες των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού (Ημερήσια αποζημίωση και τα Έξοδα μεταθέσεως) και αποζημίωση εκπαίδευσης  κατά τις διατεταγμένες μετακινήσεις τους.

2.    Συγκεκριμένα, η Ημερήσια αποζημίωση και τα Έξοδα μεταθέσεως των Στρατιωτικών καθορίζονται στο ΠΔ 200/1993, στο ποίο αναγράφεται ρητά ότι η ημερήσια αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των  10.000 δρχ δηλαδή 29,35€ και έκτοτε δεν έχει αναπροσαρμοστεί. Εύλογα τίθενται τα ερωτήματα:

      α.  Τα έξοδα διαβίωσης παραμένουν ίδια τα τελευταία 30 χρόνια; Η απάντηση είναι προφανής αλλά ακόμη και αυτήν την προφανή απάντηση δεν την αναγνωρίζει το επιτελείο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιλέγοντας να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά στις δικαιολογημένες φωνές διαμαρτυρίας μας.

      β.  Χρειάζεται να ενημερώσουμε ότι μια Νομοθετική Διάταξη τριακονταετίας χρήζει αναθεώρησης; Υπενθυμίζουμε ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί παράπτωμα η μη αναθεώρηση διαταγών που βρίσκονται σε ισχύ ελάχιστα έτη ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόζεται πολιτική εσκεμμένης σιωπηρής αποδοχής εις βάρος του συνήθη υπόπτου που δεν είναι άλλος από τον Έλληνα και την Ελληνίδα στρατιωτικό.

     γ.  Ποιος έχει την ευθύνη γι’ αυτή την αμέλεια ή καλύτερα την εσκεμμένη ενέργεια; Και φυσικά το ερώτημα δεν απευθύνεται μόνο στους σημερινούς κυβερνώντες αλλά και στους προκατόχους αυτών που εφάρμοσαν διαχρονικά  την ίδια πολιτική εξαθλίωσης. Δυστυχώς μας θυμάστε μόνο όταν είναι να μας εκθειάσετε για τις επιτυχίες μας σε εμπλοκές ξένες ή μη προς την αποστολή μας και στη συνέχεια μας λησμονείτε.

3.    Δυστυχώς όμως η έμπρακτη απόδειξη της εσκεμμένης οικονομικής απαξίωσής μας δεν σταματά εδώ. Με το Ν.4336/2015, η ημερήσια αποζημίωση των μετακινούμενων με οποιαδήποτε ιδιότητα, με εντολή φορέα του Δημοσίου, για εκτέλεση υπηρεσίας εκτός έδρας, ορίστηκε στο ποσό των σαράντα (40) ευρώ, ανεξάρτητα από τη θέση ή το βαθμό του μετακινουμένου.

Ειδικά για τους εργαζόμενους στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, ο ίδιος νόμος προβλέπει την έκδοση προεδρικού διατάγματος, όπου θα καθορίζονται το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και η αποζημίωση εκπαίδευσης. Ωστόσο με το Άρθρο 87 του Ν.4864/2021 το Υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει στο αόριστο μέλλον την υποχρέωση έκδοσης ΠΔ καθορισμού των εν λόγω αποζημιώσεων. Αποτέλεσμα της νομοθετικής αυτής στρέβλωσης είναι η παραμονή μας στο παλιό καθεστώς αποζημίωσης (29,35€) ως μοναδική εργασιακή ομάδα του δημοσίου την ώρα που ακόμη και το πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ λαμβάνει κανονικά την αποζημίωση των 40,00€ από την έναρξη ισχύος του Ν.4336/2015.

4.    Επιπλέον δε όλων αυτών  ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Θάνος Πετραλιάς, τιμωρεί ακόμη περισσότερο τους Έλληνες Στρατιωτικούς καθώς επιδείνωσε έτι περαιτέρω το πρόβλημα, καθόσον συμπεριέλαβε με τα άρθρα 36 & 37 του ν.5079/23 σχετικές διατάξεις βάσει των οποίων από 1η Ιανουαρίου 2024 και μέχρι την έκδοση του διατάγματος του άρθρου 15 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α΄ 94), για τη χιλιομετρική αποζημίωση και τα έξοδα διανυκτέρευσης εσωτερικού, κατά τις μετακινήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθορίζεται ως αποζημίωση χιλιομετρικής απόστασης το ποσό των 0,20€ για κάθε χιλιόμετρο συν τα έξοδα διοδίων ή ο ναύλος αυτοκινήτου στις περιπτώσεις μετακίνησης με θαλάσσιο μέσο,

5.    Επισημαίνεται ότι μέχρι πρόσφατα η αποζημίωση των συναδέλφων που μετακινούνταν με ιδιόκτητο όχημα, μετά από έγκριση του οργάνου που διέταξε την κίνηση, γινόταν με συντελεστή 15% επί της εκάστοτε μέσης ημερήσιας τιμής της βενζίνης. Η παρέμβαση λοιπόν του κυρίου Υφυπουργού Οικονομικών έχει ως αποτέλεσμα η αποζημίωση των συναδέλφων να είναι πλέον, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μικρότερη από αυτή που ίσχυε μέχρι την ψήφιση του νόμου, ειδικά αν η τιμή της βενζίνης είναι αυξημένη όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

            Προς επίρρωση των ανωτέρω παρατίθεται  σχετικό παράδειγμα: 

            Μετακίνηση από Πάτρα προς ΕΑΒ (Απόσταση με επιστροφή 621,8 km).

  • Αποζημίωση πριν την ψήφιση του νόμου: Προηγούμενος συντελεστής 0,29 €/km (1,94 βενζίνη x 15%) : 621,8 χ 0,29 = 180,32€.
  • Αποζημίωση μετά την ψήφιση του νόμου - Νέος συντελεστής 0,20 €/km : 621,8 χ 0,20 =124,36 + 25,20 (διόδια) =149,56€

6.    Ούτε στα ανωτέρω δεν αντιλαμβάνεστε τίποτα άδικο κύριε Θάνο Πετραλιά; Ούτε εδώ αναγνωρίζετε πολιτικές ευθύνες; Αναρωτηθήκατε ποτέ πως νιώθει ο στρατιωτικός που λαμβάνει μικρότερη αποζημίωση εδώ και εννιά (9) χρόνια, από ένα στέλεχος, πολιτικό προσωπικό του ΥΠΕΘΑ που μπορεί να υπηρετούν ακόμη στην ίδια υπηρεσία; Μάλλον δεν το θεωρήσατε τόσο σημαντικό για να επιλυθεί άμεσα.

            Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Υφυπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων,

7.    Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός της αδιανόητης αντιμετώπισης του προσωπικού των ΕΔ ως προς την συγκεκριμένη περίπτωση από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και ιδιαίτερα από τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Θάνο Πετραλιά. Οι φθηνές δικαιολογίες περί μετατόπισης ευθυνών μεταξύ διαφορετικών υπουργείων αποτελεί αναχρονιστική και ξεπερασμένη τακτική που πλέον την εισπράττουμε ως εμπαιγμό.

     Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση μόνο ως εσκεμμένη μπορεί να χαρακτηριστεί και η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ σας ζητά να αναλάβετε κάθε δυνατή πρωτοβουλία προς επίλυση της ανωτέρω κατάστασης που κάθε περαιτέρω παράτασή της θα αποτελεί έτι περαιτέρω προσβολή για το προσωπικό των ΕΔ.

8.  Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983503377.

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Κυριακάκης

Ανχης (ΕΜ)

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...