logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

Στις 20-21 Οκτωβρίου 2022, ο EUROMIL πραγματοποίησε την 126η Γενική Συνέλευση του στο Βερολίνο, με οικοδεσπότη τη Γερμανική Ομοσπονδία DBwV.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του EUROMIL τόνισε τις σημαντικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στον αμυντικό τομέα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όπως η υιοθέτηση της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ και της Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ.  Όσον αφορά την Ουκρανία, ο EUROMIL καλεί για διπλωματικές συνομιλίες και άμεση κατάπαυση του πυρός, καθώς και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους υπερασπίζοντας τις χώρες τους.

Μετά το καλωσόρισμα του Προέδρου, ο Ταξίαρχος Keller, εκπροσωπώντας την Christine Lambrecht, Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, τόνισε ότι ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, ειδικά το τοπίο ασφάλειας και άμυνας. Συνεχίζοντας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της DBwV, Thomas Schwappacher, δήλωσε επίσης ότι η συνοχή μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών είναι απαραίτητη και μόνο μέσω της συνεργασίας μπορούν να ξεπεραστούν οι σημερινές προκλήσεις.

Η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της 126ης Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της εκστρατείας #WeAgainstExtremism στην οποία έχει συμμετάσχει και η ΠΟΜΕΝΣ, καθώς και της εκστρατείας «Faces of life».

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με παρουσιάσεις και συζητήσεις με ειδικούς σε διάφορα θέματα. Η Αντισυνταγματάρχης Diana Morais, Επικεφαλής του Γραφείου Ισότητας του Υπουργείου Άμυνας (Πορτογαλία), Πρόεδρος της Επιτροπής του ΝΑΤΟ για τις Προοπτικές των Φύλων (NCGP) έκανε μια παρουσίαση σχετικά με την ενσωμάτωση της προοπτικής του φύλου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ η Luise Charlotte Kröger, Ερευνήτρια στην Ολλανδική Ακαδημία Άμυνας, ανέλυσε τα ζητήματα του bullying – hazing στο στρατό.

Επιπλέον, η Δρ. Veronica Bock, Διευθύντρια του Κέντρου Ηθικής Εκπαίδευσης στις Ένοπλες Δυνάμεις (zebis), εξήγησε πώς η κλιματική αλλαγή λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής απειλών. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις παράγουν τεράστιες εκπομπές ρύπων και πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια, ο Philipp Zeller, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του BundeswehrGrün, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε από μέλη της Bundeswehr, τόνισε ότι στόχος του οργανισμού είναι να παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις σε κάθε οργανισμό που ζητά βασικές πληροφορίες για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ασφάλεια και το κλίμα. Δήλωσε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια και αυξάνει περαιτέρω τη μετανάστευση και τις συγκρούσεις. Σχετικά με το θέμα της ανάπτυξης του στρατού σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, απάντησε ότι μερικές φορές ο στρατός είναι η μόνη λύση, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μόνιμο φαινόμενο.

Η συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης συνεχίστηκε με την έγκριση εισδοχής της γαλλικής Ομοσπονδίας, UNION-APNM , με καθεστώς παρατηρητή στον EUROMIL και την παράταση του καθεστώτος παρατηρητή για την RDFRA (Ιρλανδία).

Το συνέδριο συνεχίστηκε με την παρουσίαση των National Reports των μελών του EUROMIL και ολοκληρώθηκε με την έναρξη μιας εσωτερικής συζήτησης σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο του EUROMIL σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον.

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...