logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Με την παρούσα επιστολή της, η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.  - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, σας μεταφέρει το κλίμα απογοήτευσης που επικρατεί στις τάξεις του  προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, για τον άδικο αποκλεισμό τους, για μία ακόμη φορά, από τους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας του άρθρου 18 του (α) σχετικού.

2.   Αδικαιολόγητη αντιμετώπιση προς το σύνολο των εν ενεργεία στρατιωτικών που όπως είχαμε επισημάνει με τα (β) έως (ε) όμοια,  αποδεικνύεται και με τις επαναλαμβανόμενες διατάξεις που ψηφίζονται από Υπουργούς για την χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και στις οποίες εντάσσονται πολλές κατηγορίες εργαζομένων ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων παρόλο που οι προϋποθέσεις του νόμου είναι ίδιες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την άνιση και απαξιωτική μεταχείριση που υφίσταται το νοσηλευτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καθόσον σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 της  (στ) σχετικής, Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών - Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - Υγείας καθορίζεται το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου του Υπουργείου Υγείας και των εποπτευόμενων φορέων του, ενώ την ίδια στιγμή, οι στρατιωτικοί με την ειδικότητα του νοσηλευτή εξαιρούνται..

3.   Πλέον των ανωτέρω με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών - Εθνικής Άμυνας - Υγείας - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, διαπιστώνεται η διαφορετική αντιμετώπιση του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας με τους  εν ενεργεία στρατιωτικούς. Συγκεκριμένα με τα άρθρα 1 και 2 της  (ζ) όμοιας, Κοινής Υπουργικής Απόφασης προβλέπεται:

«Άρθρο 1

Πεδίο εφαρμογής

Καθορίζουμε το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΑΧ-ΙΔΟΧ) των Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) και της Δημόσιας Επιχείρησης «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε.», κατά κατηγορία εκπαίδευσης, κλάδο/ειδικότητα και Υπηρεσία, ως εξής:

Α) Κατηγορία πρώτη (Α' ) σε διακόσια ευρώ (200€).

Β) Κατηγορία δεύτερη (Β' ) σε εκατόν εξήντα πέντε ευρώ (165€).

Γ) Κατηγορία τρίτη (Γ' ) σε εκατόν πενήντα ευρώ (150€).

Δ) Κατηγορία τέταρτη (Δ') σε εκατόν πέντε ευρώ (105€).

Ε) Κατηγορία πέμπτη (Ε') σε εβδομήντα ευρώ (70€).»

4.   Διερωτόμαστε εύλογα γιατί αυτή η αδικία σε βάρος του στρατιωτικού προσωπικού από κυβερνητικούς φορείς και από πού πηγάζει αυτή η αδιευκρίνιστη διάκριση εργαζομένων στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρατηρούμε την Κυβέρνηση να αναγνωρίζει, να τιμά και να επιβραβεύει ορθώς το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εντάσσοντας τους στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αλλά δυστυχώς την ίδια στιγμή απαξιώνει, υποτιμά και αποκλείει το στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο απασχολείται στις ίδιες ακριβώς θέσεις εργασίας και τις ίδιες συνθήκες εργασίας.

Συγκεκριμένα, με την ανωτέρω απόφαση:

α. Ορθώς αναγνωρίζονται, τιμώνται και επιβραβεύονται, με την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οι τεχνικοί Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων, οι Πυροσβέστες, οι Συντηρητές Οχημάτων κλπ, όταν το προσωπικό αυτό φέρει την ιδιότητα του πολιτικού προσωπικού.

Ατυχώς όμως ίδια στιγμή, απαξιώνονται, υποτιμώνται και αποκλείονται από τους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οι τεχνικοί Αεροσκαφών και Ελικοπτέρων, οι Πυροσβέστες, οι Συντηρητές Οχημάτων κλπ, όταν το προσωπικό αυτό φέρει την στρατιωτική ιδιότητα.

β. Ορθώς αναγνωρίζονται, τιμώνται και επιβραβεύονται με την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οι Τεχνικοί Ηλεκτρολόγοι, Χρώστες, Συντηρητές Εγκαταστάσεων, Ηλεκτρονικοί κλπ, όταν το προσωπικό αυτό φέρει την ιδιότητα του πολιτικού προσωπικού.

Ατυχώς όμως την ίδια στιγμή  απαξιώνονται, υποτιμώνται και αποκλείονται από τους δικαιούχους του επιδόματος, οι Τεχνικοί Ηλεκτρολόγοι, Χρώστες, Συντηρητές Εγκαταστάσεων, Ηλεκτρονικοί κλπ, όταν το προσωπικό αυτό  φέρει την στρατιωτική ιδιότητα.

γ. Ορθώς αναγνωρίζονται, τιμώνται και επιβραβεύονται με την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το Νοσηλευτικό προσωπικό, οι Οδηγοί Οχημάτων, οι Χειριστές Ειδικών μηχανημάτων, οι Μάγειρες, Ψυκτικοί, Υπάλληλοι Αποθηκών κλπ,  όταν το προσωπικό αυτό φέρει την ιδιότητα του πολιτικού προσωπικού.

Ατυχώς όμως την ίδια στιγμή  απαξιώνονται, υποτιμώνται και αποκλείονται από τους δικαιούχους του επιδόματος, το Νοσηλευτικό προσωπικό, οι Οδηγοί Οχημάτων, οι Χειριστές Ειδικών μηχανημάτων, οι Μάγειρες, Ψυκτικοί, Υπάλληλοι Αποθηκών κλπ. όταν το προσωπικό αυτό  φέρει την στρατιωτική ιδιότητα.

5.  Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. αδυνατούμε πραγματικά να εξηγήσουμε, ποιος είναι ο ιθύνων νους που εισηγείται τέτοιου είδους διαχωρισμούς σε βάρος του στρατιωτικού προσωπικού. Σεβόμενοι απόλυτα την εργασιακή δυναμική του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην Άμυνα της Χώρας, εύλογα θέτουμε τα ερωτήματα:

α. Γιατί δεν αναγνωρίζεται το αντίστοιχο έργο που προσφέρει το στρατιωτικό προσωπικό και επιλέγεται συνειδητά η υποβάθμιση του; 

β. Γιατί επιλέγεται ο διαχωρισμός του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, σε προσωπικό δύο κατηγοριών αντιμετωπίζοντας τους Έλληνες Στρατιωτικούς ως πολίτες με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα;

γ. Ποιά μηνύματα στέλνει η Κυβέρνηση στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που καλούνται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο 365 μέρες το χρόνο και πάρα πολλές φορές πέραν του ωραρίου εργασίας να επιτελέσουν είτε μόνοι τους είτε από κοινού με το πολιτικό προσωπικό συγκεκριμένες εργασίες για τις οποίες θα παίρνουν το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μόνο οι πολιτικοί υπάλληλοι;

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

6.  Η ανεξήγητη αυτή διάκριση αποτελεί μια ακόμη άδικη μεταχείριση που υφίσταται το στρατιωτικό προσωπικό, καθόσον αποτελεί πάγια τακτική η χρησιμοποίηση των στελεχών των ΕΔ σε κάθε έκτακτη κατάσταση που βιώνει η χώρα. Η επιτυχημένη εμπλοκή των εν ενεργεία στρατιωτικών ανεξαρτήτως του κόστους που θα επωμιστούν, η δημόσια αποθέωση αυτών από το σύνολο των Κυβερνητικών παραγόντων για τη δημιουργία εντυπώσεων και τέλος η σιωπηρή και πλήρης απαξίωσή τους, η υποβάθμιση του απόηχου των υπηρεσιών που έχουν παράσχει αλλά δυστυχώς και η στέρηση θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους, σαφώς και δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια που καταβάλλουν τόσο στον τομέα της Άμυνας όσο και σε αυτόν της κοινωνικής προσφοράς.

7. Καλούμε την Κυβέρνηση  να σταθεί με πράξεις τόσο στην εργασιακή ομάδα που ονομάζεται Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στο έργο που παράγει καθημερινά και να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες αναλογιζόμενη πως τέτοιου είδους τακτικές άνισης μεταχείρισης έχουν μόνο αρνητικό αντίκτυπο.   

Πεποίθησή μας είναι ότι η όποια ηθική ή και υλική ανταμοιβή ενισχύει το αίσθημα ηθικής αναγνώρισης, αλληλεγγύης και συνοχής του στρατεύματος απέναντι στις κοινές προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει και δυνητικά θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκ νέου.

8. Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983 503377.

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Κυριακάκης

Ανχης (ΕΜ)

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...