logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, επανέρχεται κατόπιν της (ζ) σχετικής επιστολής της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου (ΕΣΠΕΕΡ), στο θέμα της μη καταβολής της Οικονομικής Αποζημίωσης Νυχτερινής Εργασίας, των συναδέλφων μας ειδικότητας Συνοδών Στρατιωτικών Σκύλων, λόγω της έκδοσης διαταγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας με τις οποίες παρεμβαίνουν και περιορίζουν τις παροχές που προβλέπει η νομοθεσία.

2.   Συγκεκριμένα με τα (ε) και (στ) σχετικά, διαβιβάστηκε στις Μονάδες – Υπηρεσίες το (γ) όμοιο με το οποίο καθορίστηκε η νυχτερινή οικονομική αποζημίωση σε όλο το Στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί 24ωρες υπηρεσίες όπου στο άρθρο 2 αναφέρεται: «Η ειδική αποζημίωση χορηγείται στα μόνιμα στελέχη των Ε.Δ. για νυχτερινή απασχόληση που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο εικοσιτετράωρης διατεταγμένης υπηρεσίας με διανυκτέρευση. Ως νυχτερινή απασχόληση νοείται η εργασία που παρέχεται μεταξύ 22:00 μ.μ. και 06:00 π.μ.».

3.   Κατά το παράρτημα ΙΑ του (β) σχετικού που αφορά στη διαδικασία και στο πρόγραμμα εκτέλεσης υπηρεσίας Στρατιωτικών Σκύλων ΣΕΣ-Σ στο Στρατό Ξηράς, αναφέρεται ότι εκτελείται από το προσωπικό 24ωρη διατεταγμένη υπηρεσία με μία (1) περιπολία 8 ωρών ανά 24ωρο. Στο ίδιο παράρτημα δίνεται η δυνατότητα στο Συνοδό Στρατιωτικού Σκύλου να απουσιάζει για το χρονικό διάστημα από 13:00 έως 19:00 από τη θέση του, προκειμένου να εναρμονιστούν οι ώρες εργασίας με τα υπόλοιπα στελέχη του ΕΣ, χωρίς όμως να επηρεάζεται το πρόγραμμα διαφρόντισης, ελέγχου υγείας και σίτισης των Στρατιωτικών σκύλων. Τονίζεται ότι κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα δεν προβλέπει ούτε παράδοση της υπηρεσίας ούτε αντικατάσταση από άλλο σύνοδο, γεγονός που αποδεικνύει ότι το υπόψη στέλεχος βρίσκεται σε Διατεταγμένη υπηρεσία και σε καθεστώς 24ωρης επιφυλακής προκειμένου να εισέλθει άμεσα εάν παρατηρηθεί οτιδήποτε στους χώρους διαμονής σκύλων ή εάν αυτό απαιτηθεί για επιχειρησιακούς λόγους.

4.   Αντιστοίχως για το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, στο παράρτημα Β΄ του (α) όμοιου, αναφέρεται η εργασία σε καθεστώς βαρδιών για λόγους οργάνωσης και λειτουργίας πλην όμως και εδώ τονίζεται το καθεστώς της 24ωρης επιφυλακής για επέμβαση οπότε απαιτηθεί κατά των ανωτέρω διάστημα. Όπως συμπεραίνεται από τα παραπάνω, οι συνοδοί στρατιωτικών σκύλων εκτελούν μεν βάρδιες σε 8ωρη βάση δεν παύουν όμως κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους να βρίσκονται σε καθεστώς 24ωρης επιφυλακής – υπηρεσίας.

5.   Ωστόσο και παρά τα ανωτέρω προαναφερθέντα γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες μηνυμάτων από στελέχη φέροντες την ειδικότητα του Συνοδού Στρατιωτικού Σκύλου, οι οποίοι ενώ εκτελούν 24ωρη υπηρεσία όπως αυτή καθορίζεται στα (α) και (β) σχετικά, δεν λαμβάνουν την νυχτερινή οικονομική αποζημίωση που δικαιούνται δυνάμει του (γ) ομοίου (ΚΥΑ).

   Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

6.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) με το (στ) σχετικό https://pomens.gr/enimerosi/epistoles/2057-pomens-oxi-stin-apaksiosi-tou-stratiotikoy-prosopikoy-me-tin-efarmogi-tis-kya-gia-tin-nyxterini-apasxolisi είχε εκφράσει με την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή της και σας είχε μεταφέρει την οργή του συνόλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, για την ανεκδιήγητη Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, παρεμβαίνουν και  περιορίζουν τις παροχές που προβλέπει η νομοθεσία σε βάρος των δικαιούχων Στρατιωτικών που εκτελούν Νυχτερινή εργασία. Η προσπάθεια λοιπόν περαιτέρω περιορισμού των δικαιωμάτων και το αίσθημα αδικίας που δημιουργείται στα στελέχη με τη προαναφερθείσα ειδικότητα φέρει σε απόγνωση το υπόψη προσωπικό, απόρροια της διάκρισης που υφίσταται αναφορικά με την οικονομική αποζημίωση.

7.   Λαμβάνοντας υπόψη ότι λόγω της φύσης της εργασίας τους και για λόγους μη επάρκειας προσωπικού στη συγκεκριμένη ειδικότητα, οι συνοδοί εκτελούν από 6 έως και 11 υπηρεσίες μηνιαίως οι οποίες περιλαμβάνουν και νυχτερινή απασχόληση με πλήρη υποχρέωση να είναι άγρυπνοι κατά τη διάρκεια της νύχτας, σας καλούμε να παρέμβετε για να σταματήσει αυτή η προκλητικά απαξιωτική αντιμετώπιση συνολικά των στελεχών των ΕΔ, καθόσον η νυχτερινή αποζημίωση, καθορίζεται αποκλειστικά από την παροχή εργασίας τη νύχτα και μόνο, στον υπόλοιπο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

8.   Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983503377.

Μετά τιμής

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Κυριακάκης

Ανχης (ΕΜ)

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...