logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

   Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, επανέρχεται στο θέμα της στέγασης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και αναδεικνύει περαιτέρω, κατόπιν σχετικής επιστολής της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (ΕΣΠΕΕΧ), το πρόβλημα έλλειψης στρατιωτικών οικημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το οποίο σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή τιμή των ενοικίων των κατοικιών στην περιοχή, τείνει να καταστεί σε εφιάλτη.

2.   Ιδιαίτερα το εν λόγω πρόβλημα έγκειται :

      α. Στην έλλειψη διαθέσιμων νέων οικημάτων για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών στέγασης. Η διαθεσιμότητα οικημάτων για τη στέγαση δεν είναι ικανοποιητική καθώς ο Στρατός Ξηράς διαθέτει μόλις 12 οικήματα για το στρατιωτικό προσωπικό του το οποίο υπηρετεί στα Χανιά ( 5η Α/Μ ΤΑΞ, 1η ΜΑΛ, ΠΒΚ, ΚΕΝΑΠ), η Πολεμική Αεροπορία μόλις 80 οικήματα για το προσωπικό της το οποίο αριθμητικά είναι πολλαπλάσιο από τα διαθέσιμα οικήματα. Το Πολεμικό Ναυτικό με 240 οικήματα προς το παρόν ικανοποιεί μεγάλο ποσοστό των επιθυμιών στέγασης των στελεχών του, όμως θα πρέπει να συνυπολογίσουμε την αναδιοργάνωση των Μονάδων/Σχηματισμών της Νήσου Κρήτης και της λειτουργίας επιπλέον Ναυστάθμου στο λιμάνι της Σούδας.

      β. Στην παλαιότητα των ήδη υπαρχόντων οικημάτων λόγω έλλειψης πιστώσεων από την Υπηρεσία για τη συντήρηση και ανακαίνιση τους και κατά συνέπεια την οικονομική επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού των συναδέλφων προκειμένου να τα επισκευάσουν με δικά τους έξοδα.

      γ. Στη δυσχέρεια εξεύρεσης κατοικίας όσων Στρατιωτικών μεταβαίνουν να υπηρετήσουν στα Χανιά με μετάθεση, είτε για να διαμείνουν μόνοι τους είτε με τις οικογένειες τους, λόγω του πολύ υψηλού μίσθιου των κατοικιών. Ενδεικτικά το μίσθιο ενός αξιοπρεπούς διαμερίσματος δύο υπνοδωματίων στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων κυμαίνεται από 500,00 μέχρι 600,00 ευρώ.

3.   Κατόπιν των παραπάνω, στο πλαίσιο της Μέριμνας Προσωπικού για τη στέγαση των συναδέλφων μας, που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, κρίνεται αναγκαία η κατασκευή Οικημάτων οικογενειών Στρατιωτικών όπως παρακάτω:

       α.   Για το στρατιωτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς:

             (1) Στο Στρατόπεδο «ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ» στην περιοχή Αγυιάς Χανίων (απόσταση 16 χλμ από την πόλη Χανίων και 2 χλμ από τον Δήμο Αλικιανού), σε έκταση 5 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ, εντός Στρατοπέδου και πλησίον της Κεντρικής Πύλης: 12 διαμερίσματα ( 90 τ.μ.) ΣΟΑ Εγγάμων, 6 διαμερίσματα (90 τ.μ.) ΣΟΜΥ Εγγάμων και έξι (6) διαμερίσματα (50 τ.μ.) ΣΟΕΠΟΠ. Σύνολο 24 διαμερίσματα.

             (2) Στο Στρατόπεδο «ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ» στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Χανίων σε έκταση 2 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ εντός Στρατοπέδου και πλησίον πλευρικής πύλης: 12 διαμερίσματα (90 τ.μ.) ΣΟΑ Εγγάμων. Επίσης σε οικόπεδο έκτασης 2 στρεμμάτων ανάμεσα από το Στρατόπεδο «ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ» και το Στρατιωτικό Πρατήριο Χανίων: 12 διαμερίσματα (90 τ.μ.) ΣΟΜΥ Εγγάμων. Σύνολο 24 διαμερίσματα.

            (3)  Στο Στρατόπεδο «ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ» στην περιοχή Βλητές Σούδας (απόσταση 10 χλμ από το κέντρο της πόλης των Χανίων, 5χλμ από Κουνουπιδιανά και 5χλμ από Σούδα) σε έκταση 10 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ, εντός Στρατοπέδου και πλησίον πλευρικής πύλης: 12 διαμερίσματα (90 τ.μ.) ΣΟΑ Εγγάμων, 12 διαμερίσματα (90 τ.μ.) ΣΟΜΥ Εγγάμων, 6 διαμερίσματα (50 τ.μ.) Αγάμων και 6 διαμερίσματα ( 50 τ.μ.) ΣΟΕΠΟΠ. Σύνολο 36 διαμερίσματα.

            (4)  Στο Στρατόπεδο «ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ» στην περιοχή Μάλεμε Χανίων σε έκταση 10 στρεμμάτων ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ εντός Στρδου και πλησίον Κεντρικής Πύλης: 12 διαμερίσματα (90 τ.μ.) ΣΟΑ Εγγάμων, 12 διαμερίσματα (90 τ.μ.) ΣΟΜΥ Εγγάμων, 6 διαμερίσματα (50 τ.μ.) Αγάμων και 6 διαμερίσματα (50 τ.μ.) ΣΟΕΠΟΠ. Σύνολο 36 διαμερίσματα.

            (5)   Για τα ήδη υπάρχοντα 12 διαμερίσματα των 55 τμ στο κέντρο της πόλης των Χανίων προτείνεται η διάθεση πίστωσης για την πλήρη ανακαίνιση τους έτσι ώστε να είναι αξιοπρεπής η διαβίωση των διαμενόντων.

      β.  Για το στρατιωτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας:

           (1)   Στην περιοχή του Ακρωτηρίου (2 χλμ από την 115 ΠΜ) σε έκταση 10 στρεμμάτων (απαλλοτριωμένη έκταση από το ΥΠΕΘΑ) πλησίον Οικισμού Διασποράς της 115 ΠΜ: 48 διαμερίσματα (90 τ.μ.) για Έγγαμους  και 48 διαμερίσματα (50 τ.μ.) για Άγαμους. Σύνολο 96 διαμερίσματα.

           (2)   Για τα ήδη υπάρχοντα διαμερίσματα εντός Οικισμού Διασποράς στην περιοχή Ακρωτηρίου και Αγίου Ονούφριου προτείνεται η διάθεση πίστωσης για την μερική ή ολική ανακαίνιση σημαντικού αριθμού οικημάτων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ήδη διαμενόντων στελεχών και των οικογενειών τους.

     γ.   Για το στρατιωτικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού:

          (1) Στην περιοχή της Σούδας εντός του Οικισμού του Ναυστάθμου (απόσταση 10 χλμ από την πόλη των Χανίων) σε έκταση 20 στρεμμάτων: 48 διαμερίσματα (90 τμ) για Έγγαμους Αξκούς, 48 διαμερίσματα (90 τ.μ.) για Έγγαμους Υπξκούς, 48 διαμερίσματα (50 τ.μ.) για Άγαμους και 48 διαμερίσματα (50 τ.μ.) για ΕΠΟΠ. Σύνολο 192 διαμερίσματα. Ενόψει της επικείμενης αναδιοργάνωσης στην Κρήτη, της κατασκευής και λειτουργίας δεύτερου Ναυστάθμου στη Σούδα, οι ανάγκες στέγασης στο κοντινό μέλλον θα αυξηθούν ραγδαία λόγω αύξησης της δυνάμεως του στρατιωτικού προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού.

         (2) Για τα ήδη υπάρχοντα 240 διαμερίσματα εντός οικισμού Ναυστάθμου προτείνεται η διάθεση πίστωσης για την μερική ή ολική ανακαίνιση σημαντικού αριθμού οικημάτων, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ήδη διαμενόντων στελεχών και των οικογενειών τους.

4.  Συναφώς προτείνονται, προς διευκόλυνση εξεύρεσης άμεσων λύσεων από τους αρμόδιους φορείς Μέριμνας Προσωπικού της Υπηρεσίας μας, για την αποτελεσματική και την πιο συμφέρουσα αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των Στρατιωτικών των Χανίων και των οικογενειών τους τα παρακάτω:

     α.  Η επικοινωνία των αρμόδιων στελεχών του ΥΠ.ΕΘ.Α. (Τ.Ε.Θ.Α.) με τη θυγατρική εταιρεία της Τράπεζας «Πειραιώς Real Estate Α.Ε», στα πλαίσια πρόσφατης ανανέωσης του Συμφωνητικού Συνεργασίας του ΥΠ.ΕΘ.Α με την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πρόσφατη επίσημη ενημέρωση της Υπηρεσίας υπάρχει η δυνατότητα συνδρομής της συγκεκριμένης θυγατρικής εταιρείας με τη διάθεση κατάλληλου κλιμακίου Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων, Εκτιμητών για την παροχή όλου του φάσματος των υπηρεσιών για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του στρατεύματος σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή της χώρας.

     β. Η εξέταση από τους αρμόδιους της Μέριμνας Προσωπικού της περιπτώσεως προμήθειας και εγκατάστασης έτοιμων προκατασκευασμένων ή σύμμικτων κατασκευών για ταχύτερη ικανοποίηση της στεγαστικής μας ανάγκης καθώς τα οικόπεδα τα οποία προτείνουμε ως Ένωση για κατασκευή οικιών είναι εντός Στρατοπέδων, ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ, εντός σχεδίου πόλεως και δεν απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες για τη χορήγηση των προβλεπόμενων αδειών από τις δημόσιες υπηρεσίες των Χανίων. Επιπρόσθετα είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι στην Κρήτη (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά) υπάρχουν αξιόλογες και αξιόπιστες εταιρείες προμήθειας και εγκατάστασης (σε σύντομο χρονικό διάστημα) προκατασκευασμένων οικιών που έχουν μικρό κόστος προμήθειας και συντήρησης.

     Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

5.    Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., θεωρούμε το πρόβλημα τη στέγασης των οικογενειών στρατιωτικών ως ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν οι συνάδελφοι μας, με έντονο κοινωνικό, οικογενειακό και οικονομικό αποτύπωμα. Η ικανοποίηση του κρίσιμου αιτήματος επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος θα ελαφρύνει σημαντικά τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό με δεδομένη την πολύ αυξημένη τιμή των ενοικίων των διαμερισμάτων τόσο στα Χανιά όσο και στα υπόλοιπα μέρη της Χώρας.

 6.    Για την περαιτέρω αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης των Στρατιωτικών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., επαναφέρει επιπλέον τις παρακάτω σκέψεις- προτάσεις που είχαμε καταθέσει με το σχετικό προτείνοντας παράλληλα, την σύσταση ομάδας εργασίας αποτελούμενη από προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των Γενικών Επιτελείων και εκπροσώπους της Ομοσπονδίας μας, για την επεξεργασία αυτών των προτάσεων και την κατάθεση ενός πλήρους σχεδίου αντιμετώπισης του θέματος:

       α. Την αντιπαροχή εκτάσεων των στρατοπέδων που δεν βρίσκονται  σε λειτουργία, σε κατασκευαστικές εταιρίες, για τη δημιουργία στρατιωτικών οικημάτων στις εν λόγω ή σε άλλες περιοχές ανάλογα με τις ανάγκες του στρατιωτικού προσωπικού.

       β. Τη χορήγηση επιδόματος ενοικίου στα στελέχη που υπηρετούν σε περιοχές, που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη οικία και δεν υπάρχουν στρατιωτικά οικήματα ή τα υπάρχοντα δεν επαρκούν για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών.

      γ. Την αξιοποίηση των κενών και ημιτελών κτιρίων που υφίστανται σε πολλές Στρατιωτικές Μονάδες, με διαμόρφωση αυτών σε κατοικίες στρατιωτικών.

     δ. Για κάθε οίκημα που θα αλλάζει χρήση, θα πρέπει να υπάρχει προγενέστερη πρόβλεψη από την υπηρεσία για κατασκευή αντίστοιχου αριθμού οικημάτων (ικανοποιητικού εμβαδού), ώστε να αποφευχθεί η συρρίκνωση του διαθέσιμου αριθμού προς στέγαση οικημάτων.

     ε. Τη διάθεση χώρων στέγασης κατόπιν μίσθωσης Ξενοδοχειακών Μονάδων.

7.    Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983503377.

 Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο 

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ       

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Κυριακάκης

Ανχης (ΕΜ)

 

 

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...