logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., έχει αποδείξει στα χρόνια της λειτουργίας της, ότι δεν επενδύει στον λαϊκισμό και στις βαρύγδουπες και ανούσιες διατυπώσεις, προκειμένου να σας μεταφέρει το κλίμα έντονης δυσαρέσκειας και πικρίας που επικρατεί στο στρατιωτικό προσωπικό, καθόσον ενώ επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά η επιβάρυνση των στελεχών, με υπηρεσίες και έργα ξένα πολλές φορές ως προς το αντικείμενο και την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν επάξια απέναντι σε αυτή την γενναία προσφορά των συναδέλφων μας, οι οποίοι συνεχίζουν να στερούνται θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους.

2.   Η Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν φαίνεται διατεθειμένη να ασχοληθεί με τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειες τους, αντιμετωπίζοντας το υφιστάμενο προσωπικό της, με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που βλέπουμε να ισχύουν για το προσωπικό άλλων Υπουργείων καθώς:

      α.   Δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις των υπηρεσιών που εκτελούνται για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών στον Έβρο από τον Ιούλιο του 2020. Έναν και πλέον χρόνο παραμένουν ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ οι στρατιωτικοί στον Έβρο για τις υπηρεσίες που εκτελούν.

      β.   Εκκρεμεί η καταβολή οικονομικής αποζημίωσης στο μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί 24ωρη υπηρεσία τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες για το έτος 2018. Επίσης μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις των αργιών για το 2021 παρόλο που βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του έτους.

      γ.  Τέσσερα (4) και πλέον χρόνια  μετά από την ψήφιση και εφαρμογή του νέου μισθολογίου Ν. 4472/2017, οι στρατιωτικοί αναμένουν ακόμα να εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών που να καθορίζει τις λεπτομέρειες χορήγησης Αποζημίωσης της Νυχτερινής Εργασίας, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα κανείς συνάδελφος να μην αποζημιώνεται για την νυχτερινή του απασχόληση.

       δ. Υφίσταται η αντισυνταγματική και άνιση μεταχείριση μεταξύ των δημοσίων λειτουργών -ενστόλων και μη- στην αποζημίωση των οδοιπορικών εξόδων και εκκρεμεί η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που ορίζεται στις διατάξεις του Νόμου 4336/2015.

Γιατί αυτή η απαξίωση προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων;

3.   Η κυβέρνηση που μόλις πριν λίγες μέρες εξέφραζε την ικανοποίηση της για την προσφορά των ΕΔ στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, που ευχαριστούσε τις ΕΔ για την άψογη οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος καταπολέμησης του  covid 19, που ένα χρόνο πριν εκθείαζε την συμμετοχή των ΕΔ στην αποτροπή εισόδου στην χώρα παράνομων μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου, η ίδια ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ξέχασε» να συμπεριλάβει, τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στην επικουρική ασφάλιση.

4.   Διανύουμε περίοδο κατά την οποία, ενώ το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καλείται:

      α.   Να συνδράμει στην αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 με την διάθεση στρατιωτικών Νοσοκομείων και κλινικών (ΝΙΜΙΤΣ, 424 ΓΣΝΕ), τη διάθεση του 251 ΓΝΑ στο ΕΣΥ, την δημιουργία πτέρυγας covid-19 σε όλα τα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Χώρας συμπεριλαμβανομένων των ΚΙΧΝΕ  και την συμμετοχή υγειονομικού προσωπικού.

      β.   Να εμπλακεί στους ελέγχους για τον COVID-19 (Κορονοϊό),  στις Πύλες εισόδου της Χώρας (Λιμάνια – Αεροδρόμια), έχοντας την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που γίνονται στα αεροδρόμια, μετά το «άνοιγμα» των διεθνών πτήσεων την 1η Ιουλίου 2020.

     γ.   Να συμμετέχει με την διάθεση πολύτιμου προσωπικού και πόρων στα Προ-αναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (Hot Spot), με ότι επιπτώσεις επιφέρει αυτό στην αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

     δ.   Να στελεχώσει τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα της Χώρας καθώς και να συνδράμει στον εμβολιασμό των κατοίκων σε περισσότερα από 60 νησιά και ιδιαίτερα σε νησιά στα οποία δεν υφίστανται Νοσοκομεία ή κέντρα Υγείας.

Η Πολιτική Ηγεσία διαχρονικά «γυρίζει την πλάτη» στα δίκαια αιτήματα για την ίση αντιμετώπιση του υγειονομικού στρατιωτικού προσωπικού με το λοιπό υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

5.  Η ίση αντιμετώπιση που επιβάλλει το σύνταγμα της χώρας μας αλλά και η υποχρέωση όλων μας να υπηρετήσουμε ως κοινωνία το δίκαιο, αναδεικνύουν για άλλη μια φορά, την ανάγκη για:

     α.    Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού των Στρατιωτικών Νοσοκομείων (νοσηλευτικού προσωπικού, βοηθών νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και όλου του παραϊατρικού προσωπικού των εργαστηρίων), στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος και του επαγγέλματος τους, στην κατηγορία των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, όπως είχε επισημάνει η Ομοσπονδία μας.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1028-i-pomens-proteinei-epidoma-epikindynotitas-stous-maxites-tis-ygeias-entaksi-tous-sta-varea-kai-anthygieina

https://www.pomens.gr/enimerosi/deltia-typou/1375-sto-porisma-tis-epitropis-vareon-k-anthygieinon-mono-i-protasi-tis-pomens

      β.    Αποζημίωση εφημεριών στους στρατιωτικούς Ιατρούς που παρέχουν υπηρεσίες υγείας στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, όπως ακριβώς πραγματοποιείται για τους ιατρούς του Υπουργείου Υγείας, ακόμα και στους πολίτες- ιατρούς που υπηρετούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία. Επίσης την αποζημίωση των νυχτερινών βαρδιών του νοσηλευτικού προσωπικού των Στρατιωτικών νοσοκομείων, όπως συμβαίνει και στους νοσηλευτές των πολιτικών νοσοκομείων.    

6. Παρατηρούνται ανορθολογικές καταστάσεις σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των συναδέλφων μας Αξιωματικών που προέρχονται από τον θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) για την ολιγωρία που έχει επιδειχθεί ως προς την αποκατάσταση της μισθολογικής προαγωγής που δικαιούνται και έχει ως συνέπεια να παρατηρούνται δυσλειτουργίες, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που δήλωσαν την επιθυμία να αποστρατευθούν καθώς και αυτών που αναμένεται σύντομα η αποστρατεία τους λόγω ορίου ηλικίας ή συμπλήρωσης 35ετίας.

Συγκεκριμένα, οι συνάδελφοι μας που κατέχουν από τις 03 Μαΐου 2019 το βαθμό του Ανθυπολοχαγού, καταβάλλουν κρατήσεις λόγω μισθολογικής προαγωγής στο βαθμό του Ανθυπολοχαγού, αλλά συνεχίζουν να πληρώνονται ως Ανθυπασπιστές. Καλούνται δηλαδή κάποιοι να καταβάλλουν κρατήσεις προαγωγής χωρίς να αμείβονται με τον μισθό που αντιστοιχεί στο βαθμό της προαγωγής τους. Από τα ανωτέρω προκύπτει ως αποτέλεσμα να εκδίδονται αναντίστοιχες συνταξιοδοτικές πράξεις με τον βαθμό που φέρουν,αφού στο πρόγραμμα συνταξιοδότησης δεν υπάρχει ο συσχετισμός του καταλυτικού βαθμού με το μισθολογικό κλιμάκιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μετέπειτα οικονομικές παροχές και διεκπεραιώσεις του στελέχους

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί

7.   Με σεβασμό στην Πολιτική και στρατιωτική μας ηγεσία, με αφοσίωση και πιστή τήρηση των νόμων του Κράτους, με αίσθημα ευθύνης στις αυξημένες προσδοκίες του Ελληνικού λαού, με αξιοπρέπεια και δυναμισμό και προπαντός με γνώμονα το δίκαιο των αιτημάτων μας, διεκδικούμε από την Κυβέρνηση να αποδείξει όσα επικαλείται για τον επαγγελματισμό και την αυταπάρνηση των στελεχών των ΕΔ και να ενσκήψει επιτέλους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στρατιωτικοί. Όπως έχουμε επισημάνει και στο πρόσφατο παρελθόν η προστασία της αξιοπρέπειας και η απόδοση της τιμής που οφείλουμε όλοι μας διαχρονικά στις αιματοβαμμένες Ένοπλες Δυνάμεις, είναι αδιαπραγμάτευτη.

8.   Οι Στρατιωτικοί δεν ζητούν ελεημοσύνη, ζητούν τον σεβασμό και την εφαρμογή των νόμων για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαιοσύνης και ισονομίας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών. Άλλο το καθήκον και άλλο η απλήρωτη εργασία που επιφέρει ως αποτέλεσμα τη μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί την εργασία από τα αρμόδια υπουργεία.

Δεν επαιτούμε αλλά απαιτούμε

Ήρθε η ώρα να επιβραβεύσετε ως Κράτος, ηθικά και οικονομικά, την συνεχή προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων προς την πατρίδα αντιμετωπίζοντας τους ισότιμα με τους άλλους εργαζομένους.

9. Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Επισμηναγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983503377.

Μετά τιμής

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 
 

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Θεοδώρου

Τχης (ΠΖ)

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...