logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

 

1.  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, αναδεικνύει μέσω της Αντιπροεδρίας Μέριμνας Προσωπικού και της Γραμματείας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ. της Ομοσπονδίας, το σοβαρό θέμα που ανακύπτει, όσον αφορά τη στέγαση σε στρατιωτικά οικήματα του προσωπικού ΕΠ.ΟΠ του Στρατού Ξηράς.

2.  Σύμφωνα με τα (β) και (γ) σχετικά, πραγματοποιήθηκε τροποποίηση του (α) όμοιου το οποίο δημιουργεί το θεσμό των Στρατιωτικών Οικημάτων ΕΠ.ΟΠ (ΣΟΕΠΟΠ) με δικαιούχους στέγασης τους Επαγγελματίες Οπλίτες του Στρατού Ξηράς. Αντίστοιχα διατίθενται τα Στρατιωτικά οικήματα Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΟΜY) με δικαιούχους τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς και Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και τα Στρατιωτικά οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ). Δυστυχώς ο αριθμός των ΣΟΕΠΟΠ δεν είναι ικανός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες στέγασης των ΕΠ.ΟΠ και παραμένει δυσανάλογος με τον αριθμό ΣΟΑ και ΣΟΜΥ δημιουργώντας έτσι περαιτέρω ανισότητες. Το πρόβλημα μάλιστα είναι ιδιαίτερα οξύ στις παραμεθόριες περιοχές όπου και υπηρετεί η πλειοψηφία αυτών.

3.  Επισημαίνεται ότι, προγενέστερα των (β) και (γ) σχετικών υπάρχει μονιμοποίηση τριών (3) σειρών Επαγγελματιών Οπλιτών που αριθμεί τουλάχιστον 5.000 προσωπικό στον Σ.Ξ., με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη τροποποίηση να αποκλείσει τους Επαγγελματίες Οπλίτες από το δικαίωμα στέγασης στα ΣΟΜΥ, αλλά και να αποκλειστεί και μεγάλος αριθμός από τον πολύ μικρό αριθμό διαθεσιμότητας των ΣΟΕΠΟΠ. Το πρόβλημα επιδεινώνεται για τους συναδέλφους μας ΕΠ.ΟΠ που έχουν  μεταταχθεί στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών, με μηδενισμό των μορίων στέγασής του, σύμφωνα με (ε) σχετικό, λόγω της μεταπήδησης τους από δικαιούχους ΣΟΕΠΟΠ σε ΣΟΜΥ κάτι που αντίκειται στις σαφείς προβλέψεις του (α) όμοιου κανονισμού

4.  Εύλογα αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο το ΥΠ.ΕΘ.Α να προβεί σε αυτή την τροποποίηση και να δημιουργηθούν τα ανωτέρω προβλήματα τη στιγμή μάλιστα που οι μόνιμοι υπαξιωματικοί συνάδελφοί μας προερχόμενοι από τον θεσμό των ΕΜΘ, απόλυτα δικαιολογημένα, είναι δικαιούχοι των ΣΟΜΥ χωρίς εξαιρέσεις και ανισότητες.

5.  Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί τα επόμενα χρόνια όπου οι υπαξιωματικοί συνάδελφοι προερχόμενοι εκ του θεσμού των ΕΜΘ θα προαχθούν στο βαθμό του Ανθυπασπιστή και βάση του (α) σχετικού, θα μεταπηδήσουν σε δικαιούχος ΣΟΑ. Η παρούσα κατάσταση θα οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΣΟΜΥ να διατίθεται στο Σώμα Μονίμων Υπαξιωματικών με τους υπαξιωματικούς εκ του θεσμού των ΕΠΟΠ προερχόμενοι να αδυνατούν να στεγαστούν λόγω του προαναφερόμενου αποκλεισμού τους από τα ΣΟΜΥ.

 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

6.  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, δηλώνει κατηγορηματικά την διαφωνία της στην συμμετοχή Μονίμων Επαγγελματιών Οπλιτών στα ΣΟΕΠΟΠ, διότι διαχωρίζει δύο θεσμούς που όμως προέρχονται από την ίδια κατηγορία στρατιωτικού προσωπικού. Ο διαχωρισμός του στρατιωτικού προσωπικού στον Σ.Ξ., ειδικά στην στέγαση που είναι μία κοινωνική παροχή, προς κανένα στέλεχος δεν πρέπει να υφίσταται.

7.  Κατόπιν των παραπάνω αλλά και την κατ’ εξαίρεση στέγαση μεγάλου αριθμού προσωπικού (Δκτές Μονάδων, Δντές, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ), συμπεραίνεται ότι τα διαθέσιμα διαμερίσματα για το προσωπικό μειώνονται σημαντικά. Για τον λόγο αυτό προτείνουμε:

α.  Την  στέγαση όλου του στρατιωτικού προσωπικού, σε όλα τα διαθέσιμα οικήματα και με την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων μοριοδότησης, βάσει των οποίων γίνεται η παροχή αυτών των διευκολύνσεων ώστε οι τηρούμενες διαδικασίες να καταστούν πιο αξιοκρατικές, επιφέροντας κατά το δυνατόν, δίκαιη αντιμετώπιση των δικαιούχων χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις προέλευσης των στρατιωτικών, το οποίο αποτελεί βασική και απαράβατη αρχή πρόνοιας.

β.  Την τροποποίηση του (α) σχετικού με την άμεση κατάργηση των ΣΟΕΠΟΠ και την συμπερίληψη των συναδέλφων μας ΕΠΟΠ στους δικαιούχους των ΣΟΜΥ μέχρι την υλοποίηση της πρότασης της ανωτέρω παραγράφου (7α).

8.  Τέλος, επισημαίνουμε ότι με το (στ) σχετικό έχουμε καταθέσει ως Ομοσπονδία ολοκληρωμένη πρόταση για την θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων μοριοδότηση στέγασης του στρατιωτικού προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις (https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1148-pomens-stegasi-prosopikoy-lyseis-yparxoun ) και αναμένουμε την θετική ανταπόκριση της Στρατιωτικής και Πολιτικής Ηγεσίας.

9.  Εισηγητής θέματος, Γραμματέας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ.: Επχιας (ΠΖ) Νικόλαος Αντωνόπουλος τηλέφ. 6971 601974. 

10.  Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Επισμηναγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377. 

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Ρώτας
Ασμχος (ΥΔΚ)
Γεώργιος Θεοδώρου
Τχης (ΠΖ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...