logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

    Ως Γραμματεία θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της ΠΟΜΕΝΣ αισθανόμαστε την ανάγκη να σας μεταφέρουμε την απογοήτευση και την αγανάκτηση όλων των Μονίμων Υπαξιωματικών προελεύσεως ΕΠ.ΟΠ, για την άποψη που καταθέσατε στη συζήτηση στις Επιτροπές της ΒτΕ και στην ολομέλεια, κατά τη ψήφιση του πρόσφατου Νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ και πιο συγκεκριμένα τη ΜΗ συμπερίληψη και κατά συνέπεια ΜΗ λύση του συνταξιοδοτικού των Επαγγελματιών Οπλιτών.

    Δυστυχώς, γίναμε μάρτυρες των όσων αναφέρατε για το φλέγον αυτό θέμα κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Άμυνας εντός της Βουλής. Για ακόμη μία φορά φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν είχατε την βούληση να επιλύσετε ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί 20.000 και άνω οικογένειες Επαγγελματιών Οπλιτών. Εμμένατε στη τοποθέτηση σας ότι το θέμα αφορά και άλλα Υπουργεία (Εργασίας & Οικονομικών), ενώ το ΝΔ.445/1974 είναι σταδιοδρομική διάταξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Να σημειώσουμε ότι στη περίπτωση των αυτεπάγγελτων αποστρατειών των συναδέλφων προέλευσης ΕΜΘ, έγιναν με χρήση της ίδιας Διάταξης, ενώ το θέμα επιλύθηκε με τον Ν.4609/2019 χωρίς την εμπλοκή άλλων Υπουργείων καταργώντας τα ηλικιακά τους όρια παράλληλα με βαθμολογική αναβάθμιση. Επιπλέον, οι εισηγητές και αγορευτές στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, σας γνωστοποιήσαν την προβλεπόμενη λύση, χωρίς κόστος, παρόλα ταύτα δεν λάβατε υπόψη τόσο τις εισηγήσεις τους όσο και τις κατατεθειμένες τροπολογίες.

Δεν σας κρύβουμε ότι έχει προκληθεί απογοήτευση και θυμός από την αναφορά σας περί οικονομικού αποτυπώματος της διατήρησης των 26.000 Επαγγελματιών Οπλιτών σε καθεστώς εν ενεργεία στελεχών για άλλα 10 χρόνια, προϋπολογίζοντας ένα συνολικό κόστος 260.000.000 ευρώ για 26.000 Επαγγελματίες Οπλίτες τον χρόνο. Προφανώς λανθασμένα αντιλαμβάνεστε ότι δεν κλείνουν όλοι το πεντηκοστό (50) έτος ηλικίας τους την ίδια χρονιά. Επιπλέον των παραπάνω, αναφερθήκατε με πρόχειρα στατιστικά στοιχεία, σε εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ. και τις οικογένειες τους, στελέχη που αυτή τη στιγμή αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των Ε.Δ., κάτι που τόσο εσείς όσο και προκάτοχοι σας αναφέρεστε με κάθε ευκαιρία. Δεν είναι δυνατόν να εξισώνετε  τα παραγωγικά στελέχη με ψυχρούς αριθμούς, που βρίσκονται στο ζενίθ της στρατιωτικής τους διαδρομής και προσφέρουν τα μέγιστα στο ιερό έργο που έχουν αναλάβει, ακολουθούμενοι και από τις οικογένειές τους. Ο σεβασμός στο προσωπικό, η προσφορά στη Πατρίδα και η αυτοθυσία για το αξιόμαχο του στρατεύματος, δεν μετριούνται με αριθμούς ως βάρος υπό τη μορφή οικονομικού αποτυπώματος.

           Επιπλέον είναι απορίας άξιο, η συνεχή αναφορά σας περί εμπλοκής έτερων Υπουργείων, κάθε φορά που ο δημόσιος διάλογος καταλήγει στις διατάξεις του Ν.Δ. 445/1974, ενώ τονίζετε ότι δεν υφίσταται συνταξιοδότηση στην περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας στην ηλικία των 50 ετών, τη στιγμή που δύο (2) νόμοι (169/2007 & 4387/2016) αναφέρουν την συνταξιοδότηση, όπως το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα.

           Να σημειωθεί  ότι την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου ακούσαμε με προσοχή               τα λεγόμενα του κου Πρωθυπουργού ότι το θέμα έχει έρθει σε γνώση του και ότι                σύντομα θα επιλυθεί με νομοθετική παρέμβαση. Μετέπειτα ενημερωθήκαμε για την κατάθεση και ψήφιση ενός άλλου νομοσχεδίου που αφορούσε την δημιουργία πάρκου Ναυτικής παράδοσης και δεν σας κρύβουμε ότι ελπίζαμε να επιλύσετε το υπόψη θέμα, στο αναφερόμενο το νομοσχέδιο. Δυστυχώς όμως οι ελπίδες μας εξανεμίστηκαν, ακούγοντάς τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Χαρδαλιά να κινείται στην ίδια άποψη. Έτσι δεν αξιοποιήθηκε η ευκαιρία να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα, αφού πρωτίστως είχαν κατατεθεί δύο (2) τροπολογίες από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Συγκεκριμένα, στο πρώτο νομοσχέδιο κατατέθηκε τροπολογία από τον Βουλευτή ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου και μετέπειτα στο δεύτερο νομοσχέδιο, κατατέθηκε από τον Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης κ. Αντώνιο Μυλωνάκη.

   Η Γραμματεία ΕΠΟΠ/ΠΟΜΕΝΣ επί τρία συναπτά έτη, με αποστολή πλήθους επιστολών, ανακοινώσεων και συνεντεύξεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και ερωτήσεων Βουλευτών, έχει αναδείξει το σημαντικό θέμα αυτό πολλάκις, ώστε να επέλθει στη προσοχή σας και να τυγχάνει μέριμνας προς επίλυση. Καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της ως άνω τριετίας, οι επίσημες απαντήσεις σας στη Βουλή αφορούσαν την επιτελική μελέτη του θέματος τόσο από το Υπουργείο όσο και από τα Γενικά Επιτελεία. Στη χρονική κορύφωση των παραπάνω και κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου στην Βουλή, παρατείνατε την αγωνία χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών και των οικογενειών τους με τη δήλωση σας για περαιτέρω μελέτη από έτερα Υπουργεία.

Επισημαίνουμε ότι εντός της επόμενης διετίας (2024-2025), φτάνουν οι πρώτοι Επαγγελματίες Οπλίτες στο επίμαχο όριο ηλικίας των 50 ετών. Η αγωνία, η αβεβαιότητα και η απογοήτευση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των 20.000 και άνω Επαγγελματιών Οπλιτών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των οικογενειών τους. Πάρα ταύτα κρίνεται επιτακτικό και για την ορθότερη ενημέρωση σας να σας επισημάνουμε, για τα ακριβή χρονικά διαστήματα και την διαδικασία αποστρατείας, καθότι σε 6 έως 8 μήνες πριν οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι θα ειδοποιηθούν με ενημερωτικό σημείωμα για την ακριβή ημερομηνία αποστρατεία τους, συναφώς από αρχές του 2024 θα κοινοποιηθούν στους πρώτους συναδέλφους οι αποστρατείες, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα όρια ηλικίας, του ΝΔ 445/1974.

Ως θεσμικός εκπρόσωπος των Επαγγελματιών Οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις καταθέτουμε τους παρακάτω προβληματισμούς και εύλογα ερωτήματα - διαπιστώσεις:

     Α.  Εφόσον υπάρχει η δέσμευση του κου Πρωθυπουργού, για ποιο λόγο δεν επιλύθηκε εντός των 2 νομοσχεδίων;

     Β. Για ποιο λόγο επικαλείστε την εμπλοκή των άλλων Υπουργείων (Εργασίας, Εσωτερικών, Οικονομικών) όταν το πρώτο δηλώνει αναρμόδιο και οι προτάσεις επίλυσης δεν έχουν κόστος;

     Γ. Όταν καταργήθηκαν τα όρια ηλικίας των Αξιωματικών εκ ΑΣΣΥ καταταγέντες πριν το 1990, τα όρια ηλικίας των μεταταχθέντων ΕΜΘ και ΕΠΟΠ και όταν αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας των συναδέλφων μας Ανωτάτων Αξιωματικών, για ποιο λόγο δεν επιλύθηκε και το συνταξιοδοτικό των Επαγγελματιών Οπλιτών;

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,

    Δυστυχώς, το συνταξιοδοτικό θέμα των Επαγγελματιών Οπλιτών, στα 3,5 χρόνια της θητείας σας, δεν επιτύχατε να το επιλύσετε και παρατείνατε την αβεβαιότητα και ανασφάλεια των οικογενειών των Επαγγελματιών Οπλιτών, κρατώντας τους δέσμιους και εγκλωβισμένους.

    Πολύ πιθανόν βέβαια, η επίλυση του θέματος να πραγματοποιηθεί, μετά την διεξαγωγή των Εθνικών Εκλογών. Δεν σας κρύβουμε όμως την καχυποψία μας, ως προς την επίλυση που θα δοθεί, μη τυχόν και είναι εις βάρος όλου του θεσμού των Επαγγελματιών Οπλιτών.

 

Γραμματέας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ: Επχιας (ΠΖ) Νικόλαος Αντωνόπουλος

Αναπληρωτής Γραμματέας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ: Επχιας (ΠΒ) Σπυρίδων Κυριακόπουλος

Τομεάρχες   Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ: Επχιας (ΜΧ) Βάϊος Γκόρας

Επχιας (ΠΖ) Χρήστος Χατζίδης Λχιας (ΠΖ) Αποστολία Κακαρίκου

Εσμιας (ΟΠΥΡ) Φωκίων Αποστολίδης Εσμιας (ΟΤΕΤΗ) Βικτωρ Τσουκας

Λχιας(ΠΒ) Γιάννης Κοντούλης

Λχιας(ΕΜ) Δημήτρης Κοντογιώργος Επχιας (ΠΖ) Κωνσταντίνος Γρίβας

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...