ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΥΠΕΘΑ

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Βουλή και την ψήφιση του Νομοσχεδίου από την Κυβερνητική πλειοψηφία, η επόμενη ημέρα βρίσκει τους Έλληνες Στρατιωτικούς προβληματισμένους και απογοητευμένους σε ότι αφορά την επίλυση σημαντικών ζητημάτων που απασχολούν την εργασιακή τους καθημερινότητα.

Για σειρά ζητημάτων που αφορούν τους Έλληνες Στρατιωτικούς και που επηρεάζουν σημαντικά το εργασιακό τους μέλλον και την οικονομική κατάσταση των οικογενειών τους δεν προβλέφθηκε καμία πρόταση διευθέτησης τους από την Κυβέρνηση.

Ως ΠΟΜΕΝΣ χαιρετίζουμε την ψήφιση των διατάξεων εκείνων για τις οποίες η Κυβέρνηση, υιοθέτησε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας και επιλύουν σημαντικά ζητήματα όπως:

• Την αποκατάσταση των σειρών ΑΣΣΥ 91,92 και 93.
  • Την διόρθωση της αδικίας του άρθρου 32 κατά το ήμισυ και όχι ολοκληρωμένα όπως είχαμε προτείνει.
  • Την απονομή του αποστρατευτικού βαθμού του Λοχαγού και των αντιστοίχων για τους Αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ, για την οποία όμως θα πρέπει να γίνει ανάλογη τροποποίηση στον 3883/2010, παράλληλα με την μισθολογική τους αποκατάσταση από το 2019, με την ένταξή τους στην Β΄ μισθολογική κατηγορία.
  • Την θεσμοθέτηση του επιδόματος Ειδικών Αποστολών που περιλαμβάνει τα «Πλεύσιμα» του ΠΝ. Θεωρούμε δεδομένο ότι κατά την εξειδίκευση του με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, ότι θα πρέπει να συμπεριλάβει και τις Περιπολίες των συναδέλφων μας στον Έβρο και τα Νησιά του Αιγαίου.
  • Την εκτέλεση των συνταγών από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ με ενιαία διαδικασία.
  • Την απόσυρση του άρθρου 16 για την εισφορά υπέρ του ΝΙΜΙΤΣ δεδομένου ότι τα νοσήλια καλύπτονται από τον ΕΦΚΑ, όπως καλύπτονται και για τους χιλιάδες πολίτες που επισκέπτονται το ΝΙΜΤΣ, χωρίς να αποδίδουν καμία επί πλέον εισφορά.
  • Την επιστροφή των κρατήσεων από τα μερίσματα από 1-1-2021, αν και θα έπρεπε να υλοποιηθεί από τον Μάιο 2016.
  • Την μεταβατική διάταξη για τις προϋποθέσεις ένταξης Αξκων νοσηλευτικής σε ειδικότητες του υγειονομικού σώματος, αν και η πρόταση μας συνολικά ήταν να ισχύει το προηγούμενο νομικό καθεστώς.

Δυστυχώς όμως :

• Ψηφίστηκαν οι διατάξεις για τις συστάσεις των ειδικών λογαριασμών πρόνοιας στο ΣΞ και ΠΑ, χωρίς να υπάρχουν μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που να δικαιολογούν την σύσταση των λογαριασμών αυτών, επιβαρύνοντας για ακόμη μία φορά τον οικογενειακό προϋπολογισμό των συναδέλφων μας.
  • Επανήλθε και μάλιστα αυτολεξεί μία ήδη καταργημένη από το 2019, αναχρονιστική διάταξη του 1973 που «τιμωρεί» όσα Στελέχη εμφανίσουν κατά την διάρκεια του εργασιακού τους βίου κάποιο ανίατο νόσημα.
  • Δεν αποσύρθηκαν, κατά το μέρος που εισάγονται δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος μερισματούχων των Μετοχικών Ταμείων προς όφελος συγκεκριμένης κατηγορίας μερισματούχων καθώς και η μη ύπαρξη ανάλογης δίκαιης και ανταποδοτικής ρύθμισης και για τους λοιπούς μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων.
  • Δεν εφαρμόστηκε μια κοινή πολιτική και για τα τρία Μ.Τ. στην καταβολή αναγνώρισης του γάμου.
  • Μειώθηκε το κατώτατο όριο του ετήσιου ανταλλάγματος από 5% σε 3% στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΤΕΘΑ.

Τονίζουμε την απουσία ρυθμίσεων επίλυσης:

• Της άμεσης κατάργησης όλων των ηλικιακών ορίων λόγω βαθμού, διότι ειδικά για τους συναδέλφους μας προελεύσεως ΕΠ.ΟΠ. που κατατάχτηκαν ειδικά μετά το 26ο έτος ηλικίας και απολύονται βάση ορίων ηλικίας στα 50 τους, δεν θα έχουν παρά μόνο 24 χρόνια εργασίας όταν θα χρειάζονται 40 έτη ή το 60ο έτος ηλικίας για να πάρουν πλήρη κατώτερη σύνταξη.
  • Της διοικητικής αποκατάστασης  για τους συνάδελφους Αξκους εξ ΑΣΣΥ ειδικών καταστάσεων που έχουν δικαιωθεί δικαστικά και δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις αυτές, τα Γενικά Επιτελεία με αποτέλεσμα να τιμωρούνται με οικονομικό στραγγαλισμό επειδή είχαν την ατυχία και αρρωστήσαν.
  • Της αποκατάστασης της βαθμολογικής εξέλιξης των Αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ κρινόμενων με τον Ν.3883/2010, για τις σειρές 1994 και εντεύθεν.
  • Της τροποποίησης της παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν.3554/2007 (όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011) ώστε να συμπεριληφθούν τα στελέχη των ΕΔ. που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, στην καταβολή του επιδόματος των 300 €, μετά και την πρόσφατη δικαστική δικαίωση συναδέλφου μας.
  • Της άρσης στην διάκριση της βαθμολογικής εξέλιξης των αξιωματικών γυναικών εξ εθελοντριών του ΣΞ και ΠΝ έναντι της ΠΑ.
  • Της εναρμόνισης του Επιδόματος Τοκετού στο ποσό των 1300 ευρώ ενιαία για δικαιούχους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς παρά την σαφή δέσμευση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας.
  • Της άρσης της αδικίας για την αναγνώριση των Καταδυτικών Εξαμήνων των Δυτών Πολεμικού Ναυτικού.
  • Της άρσης της αδικίας της μισθολογικής κατάταξης των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών Ε.Δ. σε σχέση με τους σπουδαστές των Σχολών των ΣΑ.
  • Της ίδρυσης Πανεπιστημίου Εθνικής  Άμυνας για την πραγματική αναβάθμιση των Στρατιωτικών Σχολών των ΕΔ.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου, ο Πρωθυπουργός της Χώρας, εξήγγειλε σημαντικά θέματα που αφορούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, για τα οποία ως ΠΟΜΕΝΣ έχουμε καταβάλλει σημαντικούς αγώνες διεκδίκησης για την επίτευξη τους. Συγκεκριμένα ο κύριος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε:

• Για την νομοθέτηση νέου, βελτιωμένου ειδικού μισθολογίου για τις ΕΔ.
  • Για την Μισθολογική αποκατάσταση των συναδέλφων μας Αξιωματικών προέλευσης ΕΜΘ.
  • Για την νομοθέτηση επίλυσης του συνταξιοδοτικού θέματος των Επαγγελματιών Οπλιτών ΕΠ.ΟΠ.
  • Για την χορήγηση του επιδόματος τοκετού για όλους τους στρατιωτικούς στα 1300 ευρώ.
  • Για την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών για τους Σπουδαστές των Στρατιωτικών Σχολών.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, καταγράφουμε ως σημαντικές τις εξαγγελίες του κυρίου Πρωθυπουργού, ωστόσο  τονίζουμε ότι αυτά για την ώρα αποτελούν απλά υποσχέσεις.

Όλοι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί και οι οικογένειες τους, περιμένουν να δουν, την έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελληνική πολιτεία θα επιλύσει επιτέλους όλες αυτές τις αδικίες, που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Η εργασιακή μας αξιοπρέπεια αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή μας και θα συνεχίσουμε να την διεκδικούμε με απαράμιλλο σθένος όπως ακριβώς συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε αποστολή μας ανατίθεται.

Οι Στρατιωτικοί ΔΕΝ επαιτούν. Διεκδικούν

Για την Εκτελεστική Γραμματεία