logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,

            Ως Γραμματέας θεμάτων ΕΠ.ΟΠ της ΠΟΜΕΝΣ αισθάνομαι την ανάγκη να σας μεταφέρω την απογοήτευση και την απόγνωση όλων των Μονίμων Υπαξιωματικών προελεύσεως ΕΠ.ΟΠ, για την θέση σας στην ΜΗ συμπερίληψη του συνταξιοδοτικού στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ.

            Δυστυχώς, προχθές και εχθές γίναμε μάρτυρες των όσων ειπώθηκαν δια στόματος σας για το φλέγον αυτό θέμα κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Άμυνας εντός της Βουλής. Για ακόμη μία φορά φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχετε την θέληση να επιλύσετε ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί 20.000 και άνω οικογένειες Επαγγελματιών Οπλιτών. Διαρκώς αναφέρετε ότι εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία (Εργασίας & Οικονομικών), ενώ ο Ν.445/1974 είναι νόμος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Να σημειώσουμε ότι στη περίπτωση των αυτεπάγγελτων αποστρατειών των συναδέλφων προέλευσης ΕΜΘ, έγιναν με χρήση του ιδίου Νόμου ενώ το θέμα του επιλύθηκε με τον Ν.4609/2019 χωρίς την εμπλοκή άλλων Υπουργείων καταργώντας τα ηλικιακά του όρια δίνοντας τους και βαθμολογική αναβάθμιση.  

            Δεν σας κρύβουμε ότι μας κάνει μεγάλη εντύπωση η αναφορά σας για την εμπλοκή των άλλων Υπουργείων σε νόμο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (445/1974) και η συνεχή αναφορά σας περί ΜΗ συνταξιοδότησης στην περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας 50 ετών, όταν 2 νόμοι (169/2007 & 4387/2016) αναφέρουν την συνταξιοδότηση και το έχουμε αναφέρει επανειλημμένα.

         Η Γραμματεία ΕΠΟΠ/ΠΟΜΕΝΣ επί τρία συναπτά έτη, με αποστολή πλήθους επιστολών, ανακοινώσεων και συνεντεύξεων σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και ερωτήσεων Βουλευτών, έχει αναδείξει το σημαντικό θέμα αυτό πολλάκις, ώστε να επέλθει στη προσοχή σας και να τυγχάνει μέριμνας προς επίλυση. Καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της ως άνω τριετίας, οι επίσημες απαντήσεις σας στη Βουλή αφορούσαν την επιτελική μελέτη του θέματος τόσο από το Υπουργείο όσο και από τα Γενικά Επιτελεία. Στη χρονική αποκορύφωση των παραπάνω και κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου στην επιτροπή Άμυνας, παρατείνατε την αγωνία χιλιάδων Επαγγελματιών Οπλιτών και των οικογενειών τους με τη δήλωση σας για περαιτέρω μελέτη από έτερα Υπουργεία.

         Επισημαίνουμε ότι εντός της επόμενης διετίας (2024-2025), φτάνουν οι πρώτοι Επαγγελματίες Οπλίτες στο επίμαχο όριο ηλικίας των 50 ετών. Η αγωνία, η αβεβαιότητα και η απογοήτευση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των 20.000 και άνω Επαγγελματιών Οπλιτών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και των οικογενειών αυτών. Πάρα ταύτα κρίνεται επιτακτικό και για την ορθότερη ενημέρωση σας να σας επισημάνουμε, για τα ακριβή χρονικά διαστήματα και την διαδικασία αποστρατείας, καθότι σε 6 έως 8 μήνες πριν οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι θα ειδοποιηθούν με ενημερωτικό σημείωμα για την ακριβή ημερομηνία αποστρατεία τους, συναφώς από αρχές του 2024 θα κοινοποιηθούν  στους πρώτους συναδέλφους οι αποστρατείες με τα όρια ηλικίας του 445/1974.

            Ως ο θεσμικός εκπρόσωπος των Επαγγελματιών Οπλιτών στις Ένοπλες Δυνάμεις καταθέτω τους παρακάτω προβληματισμούς και εύλογα ερωτήματα -διαπιστώσεις:

            1.   Στα 3 τελευταία χρόνια που έχουμε φέρει το θέμα σε γνώση σας, γιατί δεν υπήρξε από τα άλλα Υπουργεία ( Εργασίας & Οικονομικών) η εκδήλωση ανάλογων ενεργειών;

            2.   Στα 3 τελευταία χρόνια, όπου σύμφωνα με τις απαντήσεις σας, τα Γενικά Επιτελεία προβαίνουν σε επιτελική μελέτη επί του θέματος, γιατί δεν έχει κοινοποιηθεί τόσο στην Ομοσπονδία όσο και στα λοιπά Υπουργεία, το αποτέλεσμα αυτής και το τί ακριβώς έχουν εισηγηθεί;

           3.   Την τριετία αυτή, όλοι οι Επαγγελματίες Οπλίτες αναμέναμε την επίλυση του θέματος σε ένα νομοσχέδιο του ΥΠ.ΕΘ.Α., όπως ακριβώς έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) με κατάργηση των ορίων ηλικίας και την βαθμολογική τους αναβάθμιση, κάτι που κ. Υπουργέ δεν το βλέπουμε έως σήμερα.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,

           Σας καλούμε να μεριμνήσετε έστω και την ύστατη στιγμή, για την συμπερίληψη του συνταξιοδοτικού – βαθμολογικού των Επαγγελματιών Οπλιτών στο παρόν νομοσχέδιο για να εκπληρώσετε τη δέσμευση σας απέναντι σε 20.000 και άνω Επαγγελματίες Οπλίτες και τις οικογένειες τους.

Οικογένειες περήφανες που έχουν διασχίσει όλη την Ελλάδα. Οικογένειες με τιμή και που μαζί με τους συζύγους τους και τα παιδιά τους φυλάνε τα σύνορα από οποιαδήποτε απειλή. Οικογένειες με αρχές που την ύστατη στιγμή θα δώσουν ότι πολυτιμότερο έχουν,  που δεν είναι άλλο από την ίδια την ζωή τους για την Πατρίδα!!!

 

Γραμματέας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ:  Επχιας (ΠΖ) Νικόλαος Αντωνόπουλος

Αναπληρωτής Γραμματέας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ: Επχιας (ΠΒ) Σπυρίδων Κυριακόπουλος

Τομεάρχες   Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ: Επχιας (ΜΧ) Βάϊος Γκόρας

                                                    Επχιας (ΠΖ) Χρήστος Χατζίδης

                                                    Λχιας (ΠΖ) Αποστολία Κακαρίκου
                                                   Εσμιας (ΟΠΥΡ) Φωκίων Αποστολίδης

                                                    Εσμιας (ΟΤΕΤΗ) Βικτωρ Τσουκας

                                                    Λχιας(ΠΒ) Γιάννης Κοντούλης

                                                    Λχιας(ΕΜ) Δημήτρης Κοντογιώργος

                                                    Επχιας (ΠΖ) Κωνσταντίνος Γρίβας

 

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...