Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων ΠΟΜΕΝΣ  πάντα δίπλα στο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, λέει ΟΧΙ στη βία κατά των γυναικών η οποία συνιστά επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γραμματεία Ισότητας Φυλών αγωνίζεται σταθερά για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου και στηρίζει έμπρακτα τον κοινωνικό αγώνα κατά της έμφυλης βίας και της συγκάλυψής της μέσω σχετικών δράσεων ομάδων, κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των θυμάτων-συνάδελφων  με τη Γραμματεία µέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Στο παραπάνω πλαίσιο σας παραθέτουμε με περηφάνια και τηρώντας  αυστηρή εχεμύθεια για το ιδιωτικό απόρρητο τη μαρτυρία συναδέλφου-επιζώσα ενδοοικογενειακής βίας η οποία  οικειοθελώς καταθέτει στην Γραμματεία μας.

«Υπηρετώ στις ένοπλες Δυνάμεις από το 2005. Ήμουν παντρεμένη με στέλεχος του Ελληνικού Στρατού για 17 χρόνια και έπεσα θύμα ενδοοικογενειακή βίας στο γάμο μου. Υπέστησα κάθε μορφή βίας, ψυχική σωματική και λεκτική. Εκεί που θα ήθελα να εστιάσω , άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός μου, είναι στην ψυχολογική βία που δεν αφήνει τις γυναίκες θύματα βίας να αντιδράσουν, στο ρατσισμό που αντιμετωπίζουν από το κοινωνικό περιβάλλον και το στιγματισμό τους.

Φέτος με χαρά πληροφορήθηκα ότι έχει συγκροτηθεί από την ΠΟΜΕΝΣ Γραμματεία Ισότητας Φύλων ,όπου και επικοινώνησα με τη Γραμματέα αυτής κ. Κατερίνα Κιουρτσίδου, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθιερώσει το ρόλο της, να συνεργαστεί και να ενημερώνεται ανελλιπώς για τις δράσεις που γίνονται από κάθε πλευρά κάθε κοινωνικού φορέα για να επιφέρει μια υγιής συνεργασία ανάμεσα στα στελέχη. Να παρέχει βοήθεια με όλα τα απαραίτητα νομικά και ψυχοκοινωνικά μέσα σε περίπτωσης έμφυλης βίας μέσα στο στράτευμα.

Θα είμαι λίγο καυστική, εφιστώντας την προσοχή σας στο ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο στράτευμα με περιπτώσεις έμφυλης βίας, τόσο σε επίπεδο δουλειάς όσο και στις οικογένειες των στελεχών. Εύκολα κάποιος θα πει ότι η προσωπική ζωή του καθενός, δεν αφορά το στράτευμα.

Όχι. Κατηγορηματικά λέω Όχι!!!

Κάνετε λάθος διότι κι εμείς είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από οικογένειες στελεχών  που φτάνουν στο αστυνομικό τμήμα και πολλές φορές και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι πάρα πολλές.

Εγώ προσωπικά έδωσα μια μεγάλη μάχη για να μπορέσω να ξεφύγω από το κακοποιητικό περιβάλλον που ζούσα. Δεν είχα κάποια βοήθεια από το περιβάλλον της εργασίας μου, πέρα από εχεμύθεια και στήριξη σε δύσκολες στιγμές ,που δεν μπορούσα να ανταπεξέλθω στην υπηρεσία μου,  γιατί αδυνατούσα, λόγο κάποιου τραυματισμού μετά από βία εις βάρος μου. Δυστυχώς αυτά είναι πολύ ευαίσθητα θέματα για να επέμβει κανείς, αν το ίδιο το θύμα δεν μιλήσει ανοιχτά και δεν προβεί σε καταγγελία. Η κοινωνία βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ανθρώπων που έρχονται σε επαφή με ένα θύμα για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι να τρομοκρατείτε η γυναίκα που έχει υποστεί βία και να γυρίζει πίσω στο κακοποιητικό περιβάλλον.

Προσωπικά βρήκα πολλές πόρτες κλειστές όταν ξεκίνησα τον αγώνα απεξάρτησης από τον κακοποιητικό γάμο μου και χρειάστηκε να κάνω αρκετή δουλειά με τον ψυχίατρο μου και την ψυχολόγο μου για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα. . Πιστέψτε με η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Τα ξεπερασμένα στερεότυπα και οι ερωτήσεις του τύπου "τι του έκανες", " μήπως έφταιγες κι εσύ; ", " Μήπως έβγαζες γλώσσα;" δεν ευσταθούν σε καμία αίθουσα δικαστηρίου.

Κάντε την αρχή ζητήστε βοήθεια και θα έρθει η στιγμή που θα βρείτε τη δύναμη να απεγκλωβιστείτε. Απευθυνθείτε χωρίς κανέναν ενδοιασμό στη ΓΙΦ της ΠΟΜΕΝΣ, ζητώντας στήριξη. Καμία γυναίκα για κανένα λόγο δεν αξίζει κακοποιητική συμπεριφορά. Όλες μαζί μπορούμε... μπορούμε όμως μόνο αν μιλήσουμε. Δεν είμαστε κατώτερες, ούτε από τους συναδέλφους μας ούτε από τους συντρόφους ή συζύγους μας.

Απευθύνω έκκληση να υποστηριχθεί από τη Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η προσπάθεια της ΓΙΦ ΠΟΜΕΝΣ με οποιοδήποτε τρόπο. Να γίνει ενημέρωση των στελεχών, για το μέγεθος του προβλήματος ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους οι γυναίκες θύματα αλλά και για να υπάρξει πρόληψη με σκοπό να περιοριστούν τα φαινόμενα αυτά.

Ως εξυπηρετούμενη των συμβουλευτικών κέντρων θυμάτων βίας γυναικών, βιώνοντας βία επί πολλά έτη, κατάφερα να σταθώ στο ύψος μου και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο στράτευμα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες είχα βιώσει.

Ευελπιστώ να εισακουσθεί η φωνή μου και να είσαι εσύ η επόμενη ΕΠΙΖΩΣΑ. »

Για την Γραμματεία Ισότητας Φύλων

Αικατερίνη Κιουρτσίδου            Μαρία Σησιού                Μαρία Τυροπώλη

Γραμματέας                        Τομεάρχης                 Κοινωνική  Λειτουργός