Στις 26-27 Οκτωβρίου 2023, ο EUROMIL πραγματοποίησε την 128η Γενική Συνέλευση της στην Ισπανία (Μαδρίτη), με οικοδεσπότη την Ένωση-μέλος της AUME (Asociación Unificada de Militares Españoles). Ο Πρόεδρος, Emmanuel Jacob άνοιξε το συνέδριο καλωσορίζοντας τα μέλη, ευχαρίστησε επίσης την Ένωση της Ισπανίας για τη συνεργασία στη διοργάνωση της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης στη Μαδρίτη. Στις 26 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση με θέμα το δόγμα του στρατιωτικού και τα δικαιώματα του ως ισότιμου πολίτη και την εφαρμογή του στην Ισπανία. O Πρόεδρος Jacob τόνισε ότι τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι απλώς ένστολοι επαγγελματίες, αλλά αποτελούν επίσης αναπόσπαστα μέρη της ευρύτερης κοινωνίας που ζουν και υπηρετούν και απαιτείται να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.
Ο Γενικός Γραμματέας της AUME (Asociación Unificada de Militares Españoles), τόνισε τη σημασία της υποστήριξης από οργανισμούς όπως ο EUROMIL. Επίσης τόνισε ότι το στρατιωτικό προσωπικό είναι πρώτα και κύρια ισότιμοι πολίτες. Στον απόηχο της εποχής της δικτατορίας της Ισπανίας, θεσπίστηκε το ισπανικό σύνταγμα του 1975, ωστόσο, άφησε το στρατιωτικό προσωπικό με περιορισμένα δικαιώματα εκπροσώπησης. Αυτό οδήγησε σε ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ της εξέλιξης της στρατιωτικής και της πολιτικής κοινωνίας. Ο Γενικός Γραμματέας της AUME υποστήριξε ότι το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπροσώπηση είναι το κλειδί για τη γεφύρωση αυτού του χάσματος, επίσης τόνισε την ανάγκη για αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο της Ισπανίας. Εξέφρασε την επιθυμία να μετατραπούν τα στρατιωτικά αστικά σωματεία σε συνδικαλιστικά. Τόνισε ότι το στρατιωτικό προσωπικό εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περιορισμούς όσον αφορά τα δικαιώματά του σε σχέση με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι βελτιωμένες συνθήκες για το στρατιωτικό προσωπικό θα ωφελούσαν και θα βελτιώσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν στην κοινωνία.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ισπανικής Ένωσης Εργαζομένων UGT (Unión General de Trabajadores), επέστησε την προσοχή στην κατάσταση από την οπτική γωνία των Ισπανών πολιτών. Υποστήριξε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζονται συχνά ως μια αινιγματική οντότητα, μια αντίληψη που πρέπει να αλλάξει. Τόνισε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει το κατώτερο στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο συχνά εργάζεται πολύ περισσότερο από 40 ώρες την εβδομάδα. Τόνισε επίσης τη σημασία του να παραχωρηθεί στους στρατιωτικούς το δικαίωμα να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους ως εργαζόμενοι. Η πρόοδος στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και η αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στις Ισπανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι θετικές εξελίξεις, ειδικά σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα ζητήματα των διακρίσεων εξακολουθούν να απαιτούν προσοχή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών και στην ανάληψη ενός ολοένα και πιο ζωτικού ρόλου για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης συχνότητας των φυσικών καταστροφών.
Στις 27 Οκτωβρίου, η Γενική Συνέλευση υποδέχθηκε εκπροσώπους του Ισπανικού Υπουργείου Άμυνας για να μιλήσουν για την ατζέντα για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια ειδικά στη βία που υφίστανται κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων. Συνάδελφοι από την Ουκρανική Ένωση, συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση του EUROMIL και μοιράστηκαν τις σκέψεις, τους φόβους και τις ελπίδες τους για την κατάσταση στη χώρα τους. Πιο συγκεκριμένα, υπογραμμίστηκε ότι η πλειονότητα των καθηκόντων τους εστιάζεται πλέον στην υποστήριξη των οικογενειών του στρατιωτικού προσωπικού, στην παροχή υποστήριξης ψυχικής υγείας και στους τρόπους επανένταξης στην πολιτική ζωή.
Η διοργάνωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση των εθνικών εκθέσεων των χωρών μελών του EUROMIL και τα αποτελέσματα των περιφερειακών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα εκείνη την ημέρα. Η ΠΟΜΕΝΣ από πλευράς της ανέδειξε το θέμα της υπερωριακής απασχόλησης και των αποζημιώσεων που απαιτούνται, το ειδικό μισθολόγιο των στρατιωτικών καθώς και συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα όλων των προελεύσεων και κλάδων. Οι κοινοποίηση των θέσεων της Ομοσπονδίας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλές πρακτικές από χώρες που έχουν ήδη επιλύσει αντίστοιχα προβλήματα, να αξιοποιηθούν από τον EUROMIL στις διαβουλεύσεις του με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τους ευρωβουλευτές καθώς και να αποτελέσουν εργαλεία για πιθανές προσφυγές υπέρ των Ελλήνων στρατιωτικών σε θεσμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.α.