logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του ΔΙ.ΛΟ.Φ.

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών «Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ» επανέρχεται και αναδεικνύει εκ νέου, μέσω της Αντιπροεδρίας Μέριμνας Προσωπικού της Ομοσπονδίας και της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Θ.) τα προβλήματα που παρατηρούνται για ακόμη μία φορά ως προς την απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Γενικού Επιτελείου Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

2.   Συγκεκριμένα με το (δ) σχετικό μας κοινοποιήθηκε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διανεμητικού Λογαριασμού Φαρμακοποιών, μελών του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Στρατού Ξηράς, από 01-09-2024, μέχρι η αποπληρωμή των οφειλόμενων προς τα συμβεβλημένα φαρμακεία να επανέλθει στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο που ορίζεται από τη σύμβαση που έχει συνάψει με το ΓΕΣ.

3.   Κατά το πρόσφατο παρελθόν οι συνάδελφοι μας αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Χώρας εξαιτίας της μη τήρησης των συμβάσεων που υπογράφονται μεταξύ κυρίως του ΓΕΣ και των αντίστοιχων Φαρμακευτικών Συλλόγων των περιοχών αυτών, όσο και εξαιτίας τεχνικών λεπτομερειών ως προς τον τρόπο ελέγχου αποπληρωμής των υποχρεώσεων των Γενικών Επιτελείων απέναντι στα Φαρμακεία, προβλήματα τα οποία έχει αναδείξει η Ομοσπονδία μας κατά το πρόσφατο παρελθόν (π.χ. με τους Φαρμακευτικούς συλλόγους Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Δωδεκανήσων.

4.   Επισημαίνεται επίσης ότι λόγω της ολιγωρίας που έχει επιδειχθεί από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υγείας περιορίζονται οι παροχές που προβλέπει η νομοθεσία σε βάρος των δικαιούχων Στρατιωτικών ως προς την υλοποίηση συνταγών φαρμάκων. Ειδικότερα με το (γ) σχετικό η Βουλή των Ελλήνων έκανε δεκτό ένα χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας, που έχει κατατεθεί με τα (α) και (β) όμοια, για την δημιουργία κατηγορίας ασφαλισμένων (Ασφαλισμένοι Ενόπλων Δυνάμεων) στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ώστε να εκδίδονται ηλεκτρονικές συνταγές και να εκτελούνται με ενιαία διαδικασία, όπως οι υπόλοιπες συνταγές που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα στα άρθρα 21 και 95 του νόμου 5018 προβλέπονται:

Άρθρο 21:

‘’Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μέλη των οικογενειών τους, παρέχεται και από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, η εκτέλεση συνταγών φαρμακευτικής κάλυψης΄΄

Άρθρο 95 παράγρ. 11:

‘΄Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Υγείας, που εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της παρεχόμενης υπηρεσίας του άρθρου 21, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.’’

5.   Έκτοτε και παρά την έλευση ικανού χρονικού διαστήματος, πλέον των δεκαοκτώ (18) μηνών, λόγω της αδικαιολόγητης ολιγωρίας και αδιαφορίας που έχει επιδειχθεί δεν υπήρχε καμία εξέλιξη από τα αρμόδια Υπουργεία και δεν έχει δρομολογηθεί η δημοσίευση της αναγκαίας ΚΥΑ για να ξεκινήσει η εν λόγω παροχή υπηρεσιών προς τους Έλληνες Στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα την διαιώνιση των προβλημάτων και της άσκοπης ταλαιπωρίας την οποία υφίσταται το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την υλοποίηση συνταγών φαρμάκων,

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί, Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του ΔΙ.ΛΟ.Φ.

6.   Όπως γίνεται κατανοητό η παραπάνω εξέλιξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία υπηρετούν αγόγγυστα και κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες την Πατρίδα, καταβάλλοντας κανονικά τις εισφορές τους προς το Κράτος και αξιώνουν την ισότιμη αντιμετώπιση με το σύνολο των Ελλήνων ασφαλισμένων. Η αποκατάσταση της ομαλής χορήγησης φαρμακευτικών αγωγών για το σύνολο του προσωπικού  και των οικογενειών τους, αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας. Είναι λάθος να αντιμετωπίζονται οι Στρατιωτικοί  οι οποίοι όποτε χρειάστηκε έβαλαν πλάτη, αναλαμβάνοντας πάρεργα άλλων υπουργείων, ως πολίτες Β΄ κατηγορίας.

7.    Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ, καλούμε την Πολιτική και Στρατιωτική μας ηγεσία να ενσκήψουν με προσοχή στα συγκεκριμένα προβλήματα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, επίλυση τους. Επιτέλους δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να αντιμετωπίζονται οι στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους ως όμηροι εξαιτίας της ολιγωρίας και της ανευθυνότητας κάποιων να επιλύσουν έγκαιρα τα όποια προβλήματα ανακύπτουν.

8.   Καλούμε επίσης τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Διανεμητικού Λογαριασμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς των ασφαλισμένων Στρατιωτικών να αναστείλει για εύλογο χρονικό διάστημα, τις όποιες δικαιολογημένες ενστάσεις υπάρχουν, ως προς την εφαρμογή των συμβάσεων τους με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, προχωρώντας στην απρόσκοπτη χορήγηση φαρμάκων προς τα στελέχη τους, προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος για την εξεύρεση κατάλληλων και ενδεδειγμένων λύσεων.

Το θέμα της ομαλής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γενικότερα, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση της «Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.» και όλων των Ενώσεων Στρατιωτικών της Χώρας και το ανωτέρω γεγονός θα το παρακολουθούμε στενά μέχρις αποκαταστάσεως του.

Παρακαλούμε για την σοβαρότητα και την συναίσθηση της ευθύνης όλων μας.

9.   Χείριστης Θέματος : Ανθλγός(ΠΒ) Όρκας Στέργιος τηλ.6947849508

  1. Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377.

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Κυριακάκης

Ανχης (ΕΜ)

 

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...