logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

   Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί, 

         1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., στα πλαίσια της θεσμικής της αρμοδιότητας, ως νόμιμος εκπρόσωπος των ενέργεια στελεχών και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έχει αποδείξει με την μέχρι σήμερα πορεία της, πορεύεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα δίχως δημαγωγίες, με αποτελεσματικές παρεμβάσεις σε ανώτατα θεσμικά επίπεδα, καταθέτοντας συγκεντρωτικά ρεαλιστικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις, αναδεικνύοντας όλα τα θέματα που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς αποκλεισμούς , ανεξάρτητου προελεύσεως και επιζητούν άμεση επίλυση. Στα πλαίσια  αυτά της θεσμικής της αρμοδιότητας, σας μεταφέρει το κλίμα έντονης απογοήτευσης από τις αδικίες που υφίστανται τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού σχετικά με την καταβολή του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, που βρίσκονται σε αποστολή. Το συγκεκριμένο σοβαρό θέμα, οπού μας μεταφέρθηκε από συναδέλφους μας, όπου απαρτίζουν πληρώματα των πολεμικών πλοίων του Ένδοξου Πολεμικού Ναυτικού της Πατρίδας μας.

   2. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2023, εκδόθηκε η ΚΥΑ του (α) σχετικού, σύμφωνα με την οποία πραγματοποιήθηκε ο καθορισμός ύψους, όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της προσαύξησης του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθήκων εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή εντός και εκτός Περιοχής Ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ.

Το επίδομα ιδιαιτέρων συνθήκων εργασίας προσαυξάνοταν για το κάτωθι προσωπικό:

                    α. Τα πληρώματα των Πολεμικών Πλοίων που ευρίσκονται σε αποστολή καθώς και το προσωπικό που αποσπάται σε αυτά, στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής τους.

                    β. Των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή.

   3Κατόπιν όμως του (γ) σχετικού σε εκτέλεση του (β) ομοίου, διαπιστωθήκαν πολλές και σοβαρές αδικίες σε βάρος  των πληρωμάτων των πολεμικών πλοίων του Π.Ν τα οποία είναι τα εξής :

       α. Στην παράγραφο 8 του (γ) σχετικού, αναφέρεται ότι για να δικαιούται το Στέλεχος την χορήγηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθήκων εργασίας και συγκεκριμένα τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή, είναι υποχρεωμένο να συμπληρώσει (30) τριάντα ημέρες πλόες με πολεμικά πλοία όπως αναφέρεται στο (γ) όμοιο. Αυτό έχει ως  αρνητική επίπτωση ότι, στέλεχος που αποτελεί πλήρωμα πολεμικού πλοίου, όπου συμπεριλαμβάνεται στη διάταξη, στην περίπτωση που το πλοίο υποστεί κάποια μηχανική βλάβη και δεν δύναται, να ταξιδέψει, δεν του καταβάλλεται το εν λόγω επίδομα, παρόλο που δεν ευθύνεται για την κατάσταση του πλοίου και εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντα του  σε αυτό όπως προβλέπεται. Επίσης συνάδελφοι του Πολεμικού Ναυτικού, όπου απαρτίζουν πληρώματα πολεμικών πλοίων, τα οποία για οποιοδήποτε λόγο στο εκάστοτε 6μηνο, συμπλήρωσαν 27,28 και 29 ακόμα ημέρες αντί για 30 ημέρες δεν είναι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος. 

         β.  Επιπρόσθετα στην παράγραφος 8 του (γ) όμοιού, αναγράφεται ότι, από την προϋπόθεση των (30) τριάντα ημερών πλόων σε κάθε 6μηνο, εξαιρούνται ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ, ο ΥΠΑΡΧΟΣ και ο Α΄ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ. Μια εξαίρεση παντελώς άδικη καθότι η χορήγηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθήκων εργασίας, για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή θα πρέπει να καταβάλλεται σε όλο το πλήρωμα χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Το καθένα από τα Στελέχη που απαρτίζουν το πλήρωμα ενός πολεμικού πλοίου, ασκούν τα καθήκοντα που προβλέπονται από τον βαθμό του και  την ειδικότητα τους με απώτερο σκοπό την εκπλήρωση της αποστολής του πολεμικού πλοίου.

         γ. Στο παράρτημα «Α» και την προσθήκη «1» του ίδιου παρατήματος, του (γ) σχετικού, αναφέρονται τα ποσοστά καθώς και τα ποσά, τα οποία διαφέρουν, αναλόγως τον τύπο του πλοίου, όπου υπηρετεί ο κάθε συνάδελφος. Συγκεκριμένα, υφίσταται σημαντική διαφοροποίησή στο ποσό καταβολής του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών, η οποία εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου, γεγονός εξ΄ ολοκλήρου άδικο για τους συνάδελφους του Π.Ν, καθότι δεν έχουν οι ίδιοι την δυνατότητα επιλογής του τύπου πλοίου όπου θα επανδρώσουν. Η τοποθέτηση του εκάστοτε  στελέχους πραγματοποιείται από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού. Τέλος κάθε τύπος πολεμικού πλοίου, έχει και ασκεί τον δικό του ρόλο κατά την εκτέλεση της αποστολής που του ανατίθεται από την Ηγεσία.                  

                δ.  Αφ΄ ετέρου στο παράρτημα «Β» , παράγραφος (7 στ) , του (γ) όμοιου, αναγράφεται ότι δεν δικαιούνται το επίδομα ειδικής αποζημίωσης πληρωμάτων πολεμικών πλοίων, τα στελέχη όπου είναι τοποθετημένα στα πολεμικά πλοία για τους μήνες όπου απουσιάζουν από αυτά λόγω απόσπασης, διάθεσης, εκτέλεσης έργου ή οποιοιδήποτε άλλο λόγο, σε Μονάδα που δεν δικαιολογεί την καταβολή των εν λόγω επιδόματος για συνολικό χρονικό διάστημα (15) δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών και άνω, εντός του ίδιου μήνα  χωρίς  να   εξαιρεθούν σταδιοδρομικά σχολεία τα οποία είναι υποχρεωτικά και απαραίτητα στην προαγωγή του κάθε στελέχους.

                ε.  Τέλος να σημειωθεί ότι, τα ποσά του ειδικού αυτού επιδόματος για τους συνάδελφους, όπου απαρτίζουν τα  πληρώματα των πλοίων του Στόλου μας, είναι χωρίς τις κρατήσεις, οι οποίες υπολογίζονται περίπου 40% - 50% (16,22%+ΦΕ), με ότι αυτό συνεπάγεται για το ποσό που θα μένει καθαρό, στον κάθε συνάδελφο.   

           Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

             4. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – ΠΟΜΕΝΣ, προτείνει προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των Στελεχών που αποτελούν πληρώματα των πολεμικών πλοίων που εκτελούν αποστολή  :

        α. Το επίδομα ιδιαιτέρων συνθήκων εργασίας για τα στελέχη που απαρτίζουν τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων όπου βρίσκονται σε αποστολή, να καταβάλλεται σε όλους δίχως εξαιρέσεις και αποκλεισμούς που απορρέουν από τα βαθμό και τα καθήκοντα που εκτελούν ανεξαρτήτως εάν έχει  συμπληρώσει (30) τριάντα ημέρες πλόες καθώς και σε περιπτώσεις π.χ μηχανικής βλάβης όπου δεν δύναται, να ταξιδέψει, καθόσον σ΄ αυτήν την κατάσταση του πολεμικού πλοίου οι συνάδελφοι εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα τους  όπως προβλέπεται. Τα στελέχη που αποτελούν το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου, ασκούν τα καθήκοντα που προβλέπονται από τον βαθμό του και  την ειδικότητα τους με απώτερο σκοπό την εκπλήρωση της αποστολής του πολεμικού πλοίου.

          β.  Να πάψουν να  υφίστανται διαφοροποιήσεις στα ποσοστά, καθώς και στα ποσά καταβολής του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών,  αναλόγως τον τύπο του πλοίου, όπου υπηρετεί ο κάθε συνάδελφος, καθότι αυτό είναι παντελώς άδικο για τους συνάδελφους του Π.Ν, διότι δεν έχουν οι ίδιοι την δυνατότητα επιλογής του τύπου πλοίου όπου θα επανδρώσουν. Η τοποθέτηση του εκάστοτε στελέχους πραγματοποιείται από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πολεμικού Ναυτικού. Τέλος κάθε τύπος πολεμικού πλοίου, έχει και ασκεί τον δικό του ρόλο κατά την  εκτέλεση της αποστολής που του ανατίθεται από την Ηγεσία.                 

                 γ. Να είναι  δικαιούχοι του επιδόματος ειδικής αποζημίωσης , τα στελέχη όπου είναι τοποθετημένα στα πολεμικά πλοία για τους μήνες όπου απουσιάζουν από αυτά λόγω απόσπασης, διάθεσης, εκτέλεσης έργου ή οποιοιδήποτε άλλο λόγο, σε Μονάδα που δεν δικαιολογεί την καταβολή των εν λόγω επιδόματος για συνολικό χρονικό διάστημα (15) δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών και άνω, εντός του ίδιου μήνα καθώς και σε  σταδιοδρομικά σχολεία τα οποία είναι υποχρεωτικά.

                 δ. Να μειωθούν στο ελάχιστο όπως συμβαίνει και σ΄άλλα επιδόματα, τα ποσοστά κρατήσεων σύμφωνα με τα οποία υπολογίζονται τα ποσά του ειδικού αυτού επιδόματος για τους συνάδελφους, όπου απαρτίζουν τα  πληρώματα των πλοίων του Στόλου μας, ώστε το ποσό του επιδόματος να είναι υψηλότερο, αποτελώντας ένα κίνητρο για τους συναδέλφους μας.     

          5.  Πρωταρχική σημασία είναι τα στελέχη του ενδόξου Πολεμικού Ναυτικού  και οι οικογένειες αυτών να ζουν και να πορεύονται, ώστε να είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην εκπλήρωσης της αποστολής τους, η οποία είναι η διαφύλαξη της εθνικής ανεξαρτησίας και η προάσπιση της ακεραιότητας της Χώρας μας. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, διαχρονικά πιστά στις υποχρεώσεις μας, θα συνεχίσουμε να εκτελούμε στο ακέραιο τα καθήκοντά μας, με απώτερο σκοπό την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ανεξαρτησίας  της Πατρίδας μας , ευελπιστώντας ότι θα υλοποιήσετε τις αυτονόητες δεσμεύσεις σας περί ίσης μεταχείρισής μας στον εργασιακό χώρο. Αναμένουμε να επιβεβαιώσετε το πραγματικό σας ενδιαφέρον, στην προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ε.Δ τα οποία αποτελούν τον κυριότερο πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

           6. Χειριστές – Εισηγητές Θέματος: Αντιπρόεδρος Διοικητικών Θεμάτων & Προσωπικού: Υπλγός (ΔΒ) Σιδέρης Βότσης τηλ. 6937481104, Αντιπρόεδρος Ασφαλιστικών και Συνταξιοδοτικών Θεμάτων Ανθλγός (ΕΜ) Σπαράγγης Ιωάννης τηλ. 6906040436.

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γεώργιος Κυριακάκης

Ανχης (ΕΜ)

 

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...