logo_image_3.png
  facebookpage  facebookgroup    instagram     twitter     viber     Youtube     email     email     phone    map   map    map                    Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο   

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1.   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., επανέρχεται, κατόπιν και της (ε) σχετικής επιστολής της  Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ), στο θέμα της συνεχιζόμενης εμπλοκής του Υγειονομικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης του πληθυσμού έναντι του COVID-19.

2.   Ειδικότερα, από την πρώτη στιγμή η Ομοσπονδία μας, με το (δ) όμοιο https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/1761-pomens-oxi-s-ena-akomi-parergo-tou-ygeionomikoy-stratiotikoy-prosopikoy σας είχε μεταφέρει την έντονη δυσαρέσκειά, την απογοήτευση αλλά και την αγανάκτησή των συναδέλφων μας, για την νέα εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων με την δημιουργία πενήντα (50) και πλέον σταθμών διενέργειας δωρεάν ελέγχων Rapid test για τον COVID-19 (Κορονoϊό), σε στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα. για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η ανωτέρω εμπλοκή, έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των στελεχών με ένα επιπρόσθετο φόρτο εργασίας και επιπλέον καθήκοντα και υποχρεώσεις, καθώς και με ένα ιδιαίτερα ανελαστικό ωράριο.

3.  Επιπροσθέτως, η καθημερινή πολύωρη ενασχόληση του Υγειονομικού προσωπικού με την ανωτέρω υποχρέωση, η οποία ομολογουμένως εκφεύγει των αρμοδιοτήτων τους, μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη, αφενός στην ενάσκηση των καθηκόντων τους, αφετέρου στην υλοποίηση της κύριας αποστολής τους, ήτοι την παροχή πρωτοβάθμιας περιθάλψεως στο στρατιωτικό προσωπικό καθόσον:

     α.   Είναι ικανή να θέσει σε άμεσο κίνδυνο συναδέλφους μας που  υπηρετούν ανά την επικράτεια αφού διοχετεύεται πολύτιμο προσωπικό υγειονομικών ειδικοτήτων προς την εκπλήρωση "πάρεργου", όταν οι στρατιωτικές υγειονομικές δομές, κυρίως των παραμεθόριων περιοχών, «υποφέρουν» από χρόνιες ελλείψεις υγειονομικού  προσωπικού.

     β.  Εκφεύγει σε μεγάλο βαθμό της αποστολής τους, που είναι η παροχή υγειονομικής περίθαλψης στα Στελέχη των Ε.Δ., καθιστώντας τους για άλλη μια φορά, βοηθητικό προσωπικό έτερων Υπουργείων. 

     γ.   Εμπλέκει τους συναδέλφους μας χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση όταν τα αντίστοιχα στελέχη του Υπουργείου Υγείας σε παρόμοιες εμπλοκές, απολαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές.

     δ.  Επιβαρύνει υπέρμετρα το στρατιωτικό προσωπικό σε αντικείμενα ξένα με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων.

4.   Σε όσα προαναφέρθηκαν, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην τονίσουμε, ότι σύμφωνα με το (β) σχετικό, εγκρίθηκε η καταβολή για το έτος 2021, έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, στο πάσης φύσεως ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, το οποίο υπηρετεί στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, (συμπεριλαμβανομένων του ΝΙΜΤΣ και των ΚΙΧΝΕ) και στα υγειονομικά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχουν διατεθεί σε εμβολιαστικά κέντρα και δομές υγείας της παρ. 1 του άρθρου 61 του (α) όμοιου. Από την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, απόρροια της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών [(β) σχετικό], εξαιρέθηκε το προσωπικό που υπηρετεί σε λοιπές δομές υγείας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όπως τα Τάγματα Υγειονομικού (Τ.ΥΓ) και τα Τάγματα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Τ.Υ.ΕΘ), δηλαδή οι κατά τόπους Σταθμοί Επανεκτισήμων (ΣΤ.ΕΠ), το Κ.Υ.Μ.Ε.Α (Κινητή Υγειονομική Μονάδα Εκτάκτων Αναγκών), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Στρατιωτικών Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού  καθώς και τα Στρατιωτικά Φαρμακεία.

Κλήθηκε δηλαδή το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετεί στις ανωτέρω δομές υγείας, παρέχοντας καθημερινά πρωτοβάθμια περίθαλψη στο στρατιωτικό προσωπικό των Μονάδων, στην οποία περιλαμβάνεται και η άμεση εμπλοκή και αντιμετώπιση περιστατικών COVID-19 να βάλει για μια ακόμη φορά ‘’πλάτη’’ στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την στιγμή που απαξιωμένο, ‘’ξεχάστηκε’’ από την Κυβέρνηση και την ώρα της ηθικής ανταμοιβής δεν συμπεριλήφθηκε στους δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

5.  Το Υγειονομικό προσωπικό εργάζεται καθημερινά άοκνα και αθόρυβα, με υψηλό αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Υγειονομικής υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, παρά την ευσυνειδησία που επιδείχθηκε - όπως επιδεικνύεται πάντα από τις Ένοπλες Δυνάμεις - στη διαχείριση της αντιμετώπισης της υγειονομικής απειλής του COVID-19, εν τούτοις η κύρια αποστολή του είναι διαφορετική. Ως θεσμικοί εκπρόσωποι του Ελλήνων Στρατιωτικών, αιτούμαστε την αποδέσμευση του Υγειονομικού προσωπικού, από την υποχρέωση λειτουργίας σταθμών διενέργειας Rapid-Test για την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στο υγειονομικό προσωπικό που εξαιρέθηκε.  

6.   Εισηγητής θέματος:

       - Πρόεδρος Ε.Σ.ΠΕ.Ε. Κιλκίς : Ταγματάρχης (ΠΖ) Νικόλαος Ζησόπουλος, τηλέφ. 6975611221.

7.    Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Αντισμήναρχος (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλέφ. 6983 503377.

 

Μετά τιμής

Για την Εκτελεστική Γραμματεία     

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

Γιώργος Θεοδώρου

Τχης (ΠΖ)

 

 

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Πλατφόρμα Προνομίων

Πλατφόρμα Προνομίων

για τα μέλη των Ενώσεων της ΠΟΜΕΝΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΟΜΕΝΣ

Χάρτης Ενώσεων

Χάρτης Ενώσεων

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΩΣΗΣ

Αναζήτηση Ένωσης

Αναζήτηση Ένωσης

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Αττική

Στερεά Ελλάδα

Πελοπόννησος

Θεσσαλία

Μακεδονία & Θράκη

Ήπειρος

Κρήτη

Νήσοι Βορείου Αιγαίου

Νήσοι Νοτίου Αιγαίου

Νήσοι Ιονίου

provlimatismoszip

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας ή αποστείλετε email στο

Η συμβολή όλων των συναδέλφων απαραίτητη 

 

xeriazip

Γίνετε μέλος στην Ένωση της Περιφερειακής Ενότητας που υπηρετείτε, δυναμώνοντας τη φωνή της Ομοσπονδίας

 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, ώστε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις από την ΠΟΜΕΝΣ
Όροι και Προϋποθέσεις
Για επιβεβαίωση ελέγξτε τα εισερχόμενα (ή ανεπιθύμητα) μηνύματά σας