logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, επανέρχεται κατόπιν του (ε) σχετικού εγγράφου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ρ), στο θέμα της μη καταβολής της Οικονομικής Αποζημίωση Υπηρεσιών Αργιών από το ΓΕΣ, λόγω της έντονης και δικαιολογημένης δυσαρέσκειας των συναδέλφων μας του Στρατού Ξηράς, που για άγνωστους λόγους, στερούνται θεσμοθετημένων δικαιωμάτων τους, όταν μάλιστα αυτό παρέχεται κανονικά στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

2. Συγκεκριμένα, με το (α) σχετικό, καθορίζεται η καταβολή οικονομικής αποζημίωσης στο μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί 24ωρη υπηρεσία τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες. Σύμφωνα με το (γ) όμοιο πραγματοποιήθηκε η καταβολή αποζημιώσεων εκτέλεσης υπηρεσιών αργιών για το έτους 2019, χωρίς ωστόσο να έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες αποζημιώσεις για το προηγούμενο έτος 2018. Επίσης μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις των αργιών για τους πρώτους μήνες του  2020 παρόλο που βρισκόμαστε κοντά στα μισά του τρέχοντος έτος.

3. Επιπλέον των ανωτέρω σας γνωρίζουμε ότι και η διαδικασία που θεσπίστηκε από το ΓΕΣ για τον τρόπο υπολογισμού και αποζημίωσης των Υπηρεσιών Αργιών για το έτος 2019, είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να πιστωθούν σε στελέχη, λιγότερα χρήματα από αυτά που θα δικαιούταν στην περίπτωση που η προβλεπόμενη Ημερήσια Αποζημίωση (Η.Α.) καταβαλλόταν αναλογικά και σύμφωνα με τον συνολικό αριθμό εκτέλεσης των 24ωρων υπηρεσιών:      

α. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Παράρτημα «Α» του (γ) σχετικού στον ορισμό των δικαιούμενων Ημερών Εκτός Έδρας (Η.Ε.Ε.) και  Ημερήσιων Αποζημιώσεων (Η.Α) ανά αριθμό εκτελούμενων 24ωρων υπηρεσιών έτους 2019, προβλεπόταν μια ομαδοποίηση του αριθμού των υπηρεσιών και της αντίστοιχης  αποζημίωσης ενώ θα έπρεπε το δικαιούμενο ποσό, να πιστωθεί αναλογικά και σύμφωνα με τον συνολικό αριθμό εκτέλεσης 24ωρων υπηρεσιών ανά μήνα όπως άλλωστε συμβαίνει και στα έτερα επιτελεία ΓΕΝ και ΓΕΑ. Η ανωτέρω ακολουθούμενη από το ΓΕΣ διαδικασία, είχε ως αποτέλεσμα την καταβολή του ποσού το οποίο είναι ίδιο ανεξαρτήτως αν τα στελέχη εκτέλεσαν διαφορετικού αριθμού 24ωρών υπηρεσιών. Γεγονός το οποίο συνιστά καταφανή αδικία.

β. Επιπρόσθετα διαπιστώνεται ότι το ΓΕΣ/ΔΟΙ στο (γ) σχετικό για τον υπολογισμό της αποζημίωσης των υπηρεσιών αργιών, επικαλείται το ΠΔ 200/93 (Α75) «Περί Οδοιπορικών Εξόδων του Στρατιωτικού Προσωπικού των ΕΔ», το οποίο συμφώνως με τα (α) και (β) όμοια έπαψε να ισχύει από 30 Ιουνίου 2019.

4. Θέτουμε υπ΄οψιν σας ότι για όλες τις παραπάνω λεπτομέρειες – παραλείψεις, έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς με το (δ) σχετικό έγγραφο της ΠΟΜΕΝΣ (https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/944-pomens-apozimiosi-ypiresion-argion-prosopikoy-s-ks), χωρίς εισέτι να έχει  αναληφθεί καμία ενέργεια που να αποσκοπεί στην διόρθωση των κακώς κειμένων. Προκαλεί δυσαρέσκεια το γεγονός του ότι παρά τις επανειλημμένες από πλευράς της Ομοσπονδίας μας οχλήσεις, ουδεμία ενέργεια έχει αναληφθεί για την καταβολή των δεδουλευμένων στους συναδέλφους του Στρατού Ξηράς.  

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμε κ. Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

5. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, όπως έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη θα συνεχίσει να μάχεται με όλες τις δυνάμεις της για την εξεύρεση των αποδοτικότερων λύσεων στα προβλήματα των στρατιωτικών. Ευελπιστούμε ότι το ΓΕΣ θα μεριμνήσει και θα προβεί σύντομα στην εκτέλεση πληρωμής των υπηρεσιών αργιών έτους  2018 και 2020  που παραμένουν απλήρωτες, αποδεικνύοντας στην πράξη την βούληση της Στρατιωτικής και Πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, για ισότιμη αντιμετώπιση των Ελλήνων Στρατιωτικών με τους υπόλοιπους εργαζομένους

6. Εισηγητής θέματος, Γραμματέας Θεμάτων Μέριμνας: Τχης (ΠΖ) Νικόλαος Ζησόπουλος τηλ 6975611221.

7. Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Μέριμνας Προσωπικού: Επισμηναγός (ΤΣΕ) Νικόλαος Παναγιωτίδης, τηλ. 6983503377.

 

 

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΩΤΑΣ

Επγός (ΥΔΚ)

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

Τχης (ΠΖ)

 

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...