logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

Αξιότιμοι  κ.κ.  Υπουργοί,  Αξιότιμοι  κ.κ.  Βουλευτές  της  Διαρκούς Επιτροπής  Εθνικής  Άμυνας  και  Εξωτερικών  Υποθέσεων,  Αξιότιμε  κ.  Γενικέ Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

           

1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, επανέρχεται στο θέμα που αφορά όλα τα στελέχη ειδικών καταστάσεων των ΕΔ που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/93-pomens-enisxysi-pathonton-en-energeia-stelexon-kata-tin-ektelesi-tis-ypiresias

 

2. Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν.3554/2007 (όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 16 του Ν. 3938/2011) και κατ΄ εφαρμογή των (η),(θ) και (ι) σχετικών:

         «Στους αστυνομικούς, συνοριακούς φύλακες και ειδικούς φρουρούς, στο λιμενικό και πυροσβεστικό προσωπικό που μετατάσσονται σε υπηρεσία γραφείου, λόγω παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, χορηγείται μηνιαίο επίδομα τριακοσίων (300) ευρώ. Το ίδιο επίδομα χορηγείται στο προαναφερόμενο προσωπικό κατά το χρόνο αποχής από τα καθήκοντα του, συνεπεία τραυματισμού του, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, από την ημέρα του παθήματος. Το ίδιο ως άνω επίδομα χορηγείται στο προαναφερόμενο προσωπικό για όλο το χρόνο αποχής από τα καθήκοντα του, συνεπεία τραυματισμού, που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, από την ημέρα του παθήματος μέχρι την ημέρα αποκατάστασης της υγείας του, που θα προκύπτει από γνωμάτευση υπηρεσιακού γιατρού ή Υπηρεσιακής Υγειονομικής Επιτροπής».

3. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κρίνονται για τη σωματική τους ικανότητα εφόσον παρουσιάζουν παθήσεις, βλάβες ή νοσήματα από αντίστοιχες υγειονομικές επιτροπές σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό πίνακα νοσημάτων του Π.Δ.11/2014.

4. Οι καταστάσεις των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι διαδικασίες για την μεταφορά από μία κατάσταση σε άλλη και οι λοιπές διατυπώσεις εμφαίνονται στο Ν.Δ.1400/1973. Οι διατάξεις αυτών των άρθρων (όπως τροποποιήθηκαν με το Ν.Δ.145/1974) ισχύουν για τους Ανθυπασπιστές και τους  Μονίμους  Υπαξιωματικούς  των   ΕΔ, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν.2109/1992. Έτσι καθορίζεται ότι:

 

α. Με την παρ. 1 του άρθρου 14: «Υπηρεσία Γραφείου είναι κατάστασις του εν ενεργεία μονίμου αξιωματικού, όστις, συνεπεία τραύματος, ληφθέντος εν διατεταγμένη υπηρεσία είναι ανίκανος διά πάσαν άλλην υπηρεσίαν πλην της τοιαύτης γραφείου».

β. Με την παρ. 1 του άρθρου 14α: «Ελαφρά  υπηρεσία  είναι  κατάστασις  του  εν  ενεργεία μονίμου αξιωματικού του Στρατού Ξηράς, και των Κοινών Σωμάτων,  όστις  συνεπεία τραύματος,  ουχί  εν  διατεταγμένη υπηρεσία ληφθέντος ή νοσήματος είναι ανίκανος δια πάσαν άλλην υπηρεσίαν, πλην της τοιαύτης γραφείου».

γ. Με την παρ. 1 του άρθρου 15: «Υπηρεσία  ξηράς  είναι  κατάστασις  του  εν  ενεργεία  μονίμου αξιωματικού του Ναυτικού,  όστις  κρίνεται  ακατάλληλος  δι`  εκτέλεσιν υπηρεσίας επί πλοίων. Εις  την  υπηρεσίαν  ξηράς  δύνανται να υπαχθούν ωσαύτως μόνιμοι εν ενεργεία αξιωματικοί του Ναυτικού, οι οποίοι συνεπεία  τραύματος,  ουχί εν διατεταγμένη υπηρεσία ληφθέντος ή νοσήματος καθίστανται ανίκανοι διά πάσαν άλλην υπηρεσίαν, πλην της τοιαύτης γραφείου».

δ. Με την παρ. 1 και 2 του άρθρου 16: «1.  Υπηρεσία Εδάφους είναι κατάστασις  του  εν  ενεργεία  μονίμου Ιπταμένου  ή Ραδιοναυτίλου  Αξιωματικού, όστις κρίνεται ακατάλληλος διά πτήσεις. 2.  Εις  την  υπηρεσίαν  εδάφους δύνανται να  υπαχθούν  ωσαύτως μόνιμοι  εν  ενεργεία  αξιωματικοί  της  Αεροπορίας, οι οποίοι συνεπεία τραύματος,  ουχί  εν  διατεταγμένη  υπηρεσία  ληφθέντος,  ή νοσήματος, κρίνονται  υπό  της  Ανωτάτης Υγειονομικής Επιτροπής Αεροπορίας, εις ήν παραπέμπονται υπό του Αρχηγού Ενόπλων  Δυνάμενων, υπό  τας προϋποθέσεις των  άρθρων  24  και  25,  ανίκανοι  δια πάσαν άλλην υπηρεσίαν».

5. Συνεπώς λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω καθώς και ότι το άρθρο 1 του Ν.3554/2007 αναφέρεται στην εισοδηματική πολιτική και «των Μονίμων Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος κ.α.», διαπιστώνουμε ότι υπάρχει η νομική υπόσταση ώστε και τα αντίστοιχα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να συμπεριληφθούν στις ευεργετικές διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 1 του Ν.3554/2007 το οποίο δύνανται να εφαρμοστεί με ανάλογη πρωτοβουλία πρότασης για τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Αξιότιμε  κ.  Γενικέ  Γραμματέα, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

6. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ εισηγείται την επέκταση του υπόψη επιδόματος των 300 € και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ανήκουν στην κατηγορία της υπηρεσίας γραφείου, της ελαφράς υπηρεσίας, της υπηρεσίας ξηράς και της υπηρεσία εδάφους οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε αυτή την κατάσταση λόγω τραυματισμού ή πάθησης που επήλθε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής.

7. Το νομικό και διοικητικό έρεισμα υπάρχει και η πρόταση βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση στα πλαίσια της μέριμνας υπέρ του προσωπικού εμπνέοντας και επιδεικνύοντας έτσι στα υπόψη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων τον απαιτούμενο σεβασμό που τους αρμόζει καθώς και το αίσθημα δικαίου της υπηρεσίας απέναντί τους, όπως ακριβώς ισχύει και σε όλα τα υπόλοιπα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.

8. Εισηγητής θέματος: Λγός (ΜΧ-ΕΥ) Μητσάκος Νικόλαος τηλ. 6974483724 Τομεάρχης Γραμματείας Παραγωγικών Σχολών ΑΣΣΥ.

9. Χειριστής θέματος: Αντιπρόεδρος Διοικητικών Θεμάτων και Προσωπικού, Τχης (ΑΠΒ) Θεόδωρος Κουτσίδης τηλ. 6944055135.

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

     

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

   

Δημήτριος Ρώτας

Επγός (ΥΔΚ)

Γεώργιος Θεοδώρου

Τχης (ΠΖ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...