logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

Η ομιλία του προέδρου της ΠΟΜΕΝΣ Δημήτρη Ρώτα στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε – Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, κυρίες κύριοι βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε – Κύριε Υπουργέ, Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, κυρίες κύριοι βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Σας ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση που μας στείλατε για να εκφράσουμε την άποψή μας για τις ρυθμίσεις που μας αφορούν.
Η Ομοσπονδία μας, η “Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.” είναι η πρώτη ιστορικά και η μόνη συνδικαλιστική Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εν ενεργεία στρατιωτικών.

Όσον αφορά στα θέματα που άπτονται Διοικητικών και Σταδιοδρομικών ρυθμίσεων, καταθέτουμε υπόμνημα το οποίο είναι αναλυτικό και τεκμηριωμένο. Επιπλέον καταθέτουμε προτάσεις της Ομοσπονδίας για ρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να ενσωματωθούν στο υπόψη νομοσχέδιο προκειμένου να ψηφιστούν. Οι υπόψη προτάσεις δεν έχουν οικονομικό κόστος και επιλύουν σημαντικά ζητήματα του προσωπικού.(ΕΜΘ - 90/92 - ΑΜΕΤΑΘΕΤΟ - ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ κλπ)

Θα θέλαμε όμως να σταθούμε στο άρθρο 27 του συγκεκριμένου νόμου με το οποίο επιχειρείται ευθεία ανάμειξη στην θεσμική εκπροσώπηση των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και στο έργο της απονομής της Δικαιοσύνης.
Πραγματικά είναι αδιανόητο να επιχειρείται να γίνει με τρόπο ‘’ΑΥΤΑΡΧΙΚΟ’’ η παρατυπία και η παρανομία νομιμότητα και η νομιμότητα να μπαίνει στο περιθώριο.

Ο Υπουργός οφείλει να είναι ο θεματοφύλακας της νομιμότητας και της δικαιοσύνης και όχι να παραδειγματίζει, ότι όποιος που έχει μέσο θα μπορεί να ικανοποιεί το αίτημα του δίκαιο ή άδικο.

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,
Όλοι παρακολουθούν…

Όπως είναι γνωστό, η ΠΟΜΕΝΣ ιδρύθηκε υπό την ισχύ του Ν.4407/2016, σε απόλυτη συμμόρφωση με το τότε πρωτοεφαρμοζόμενο νομικό πλαίσιο για τη θεσμική εκπροσώπηση των στρατιωτικών. Το πλαίσιο αυτό προέβλεπε πρωτοβάθμιες Ενώσεις ανά Περιφέρεια ή Περιφερειακή Ενότητα καθώς και μία Ομοσπονδία σε πανελλαδικό επίπεδο. Υπήρχε βέβαια στο παρελθόν η ΠΟΕΣ, η οποία υποστήριζε ότι είναι αστικό σωματείο ενώ στην πραγματικότητα αποτελούσε εργοδοτικό σωματείο εμπόρων και βιοτεχνών του Ν. 1712/1987. Το σωματείο όμως αυτό δεν συμμορφώθηκε με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου εντός της προθεσμίας που της έθετε ο ίδιος ο νόμος και έτσι, εκ των πραγμάτων, ανήκε πια στο παρελθόν.

Η Ομοσπονδία μας με δύο ανακοπές που έχει ασκήσει και εκκρεμούν στα Ελληνικά Δικαστήρια, έχει θέσει στην κρίση της Δικαιοσύνης τόσο το γεγονός ότι η ΠΟΕΣ είναι εργοδοτικό σωματείο, όσο και ότι επιχείρησε καθυστερημένα, μετά την παρέλευση του εξαμήνου και μετά την σύσταση της Ομοσπονδίας μας, να εναρμονιστεί και αυτή με το πλαίσιο του Ν. 4407/2016.

Αυτά είναι τα γεγονότα μέχρι χτες, μέχρι δηλαδή την κατάθεση του προτεινόμενου άρθρου 27. Τα γεγονότα δείχνουν ότι κάποιοι έχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το νόμο, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν κινηθεί εκτός του πλαισίου του.

Με το άρθρο 27 όμως επιχειρείται η αντιστροφή της πραγματικότητας. Καταρχήν, καταργούνται πρωτοβάθμιες Ενώσεις σε επίπεδο Περιφέρειας, που και έχουν εναρμονιστεί με το θεσμικό πλαίσιο και λειτουργούν υποδειγματικά.

Πρόσχημα γι αυτό είναι δήθεν η καλύτερη λειτουργία των Ενώσεων σε μικρότερη εδαφική περιφέρεια, ιδίως στα νησιά. Όμως και ο προηγούμενος νόμος επέτρεπε, εφόσον διαπιστώνεται ανάγκη, να υπάρξουν Ενώσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα, χωρίς ωστόσο την υποχρεωτική, κατάργηση των Ενώσεων που λειτουργούσαν ανά Περιφέρεια που επιχειρείται σήμερα. Ποιον λοιπόν εξυπηρετεί η κατάργηση των μεγάλων Ενώσεων Περιφερειών;

Επιπλέον, με το άρθρο 27 επιχειρείται να “νομιμοποιηθεί” η ΠΟΕΣ, κυριολεκτικά, ας μου επιτραπεί η έκφραση, από το παράθυρο. Η προκλητική αδιαφορία της ΠΟΕΣ για τις ρυθμίσεις του Ν.4407/2016 “θεραπεύεται” με μία παράγραφο, με μία, όχι απλώς φωτογραφική διάταξη, αλλά διάταξη με “ονοματεπώνυμο” στο προτεινόμενο νομοσχέδιο.

Επί της ουσίας, τι λέει αυτή η διάταξη; Ότι δεν πειράζει που η ΠΟΕΣ δεν συμμορφώθηκε με τον προηγούμενο νόμο, ας συμμορφωθεί με τον τωρινό. Και μάλιστα, αν δυσκολεύεται σε αυτό, δεν είναι ανάγκη καν να κάνει συνέδριο, αλλά μπορεί να το κάνει με μία απλή απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν υπάρχει, νομίζουμε, νομοθετικό προηγούμενο όπου τέτοια κορυφαία ζητήματα σε μια Ομοσπονδία προβλέπεται διά νόμου να αποφασιστούν με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου.

Τι όμως περαιτέρω υπονοεί σαφέστατα αυτό το άρθρο; Ότι δεν θα κρίνει η Δικαιοσύνη όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα, δεν θα αφεθεί ανεπηρέαστη να εξετάσει όσα έχει καταγγείλει η Ομοσπονδία μας. Με βάση το νέο νόμο και την νέα κατάσταση που αυτός επιχειρεί να δημιουργήσει, όλα αυτά θα καταστούν απλώς “ιστορία”, αφού η ΠΟΕΣ θα νομιμοποιηθεί εκ νέου. Τελικά δεν είναι τυχαίο ότι η ΠΟΕΣ επιχείρησε να καθυστερήσει τις δίκες αυτές, λίγες μέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου.
Υπερβολικά πολλές συμπτώσεις, για να είναι μόνο συμπτώσεις...
Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,
Το άρθρο αυτό, το άρθρο 27 του νομοσχεδίου, δεν μπορεί να υιοθετηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Συνιστά κατάφωρη παρέμβαση σε νομίμως λειτουργούντα σωματεία, αντίκειται στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, αλλά και στο δικαίωμα δικαστικής προστασίας, αφού συνιστά επέμβαση σε εκκρεμείς δίκες.

Πέρα όμως από τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα, το άρθρο αυτό δίνει ένα πολύ κακό παράδειγμα στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας: αν παραβιάζεται ο νόμος, τόσο το χειρότερο γι αυτόν!

Αν κάποιος έχει παραβεί το νόμο, αντί να τιμωρήσουμε τον παραβάτη, αλλάζουμε το νόμο και τιμωρούμε όσους τον σεβάστηκαν.
Τέτοια μηνύματα θεωρούμε ότι δεν μπορεί να εκπέμπονται από την Βουλή των Ελλήνων. Πιστεύουμε ότι η συνείδηση του κάθε Βουλευτή δεν θα του επιτρέψει να υπερψηφίσει το άρθρο αυτό.

Εξ’άλλου ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του armyvoice, φέρεται να δήλωσε ότι η κατάθεση του σχεδίου νόμου προς ψήφιση στην Ολομέλεια, θα γίνει σε ημερομηνία μεταγενέστερη της εκδίκασης της δίκης της ΠΟΜΕΝΣ κατά της ΠΟΕΣ. Αυτό καταδεικνύει το δημοκρατικό ήθος του ανδρός.

Ως Ομοσπονδία οφείλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας κ. Αναπληρωτή Υπουργέ, ότι είναι παραπάνω από πιθανόν, η ΠΟΕΣ να αποφύγει την εκδίκαση  της υπόθεσης ζητώντας και πάλι αναβολή.

Η θέση της Ομοσπονδίας μας είναι η απόσυρση του άρθρου 27, μέχρι την τελική έκδοση απόφασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
Σας ευχαριστούμε και πάλι που μας καλέσατε στο ναό της Δημοκρατίας.

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...