ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

Με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για το χρόνο εργασίας  που δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου 2019, τα κράτη μέλη πρέπει να υποχρεώνουν τους εργοδότες να εφαρμόζουν σύστημα μέτρησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας.  

Η Υπόθεση

Το ισπανικό συνδικάτο Federación de Servicios de Comisiones Obreras (CCOO) προσέφυγε ενώπιον του Audiencia Nacional (Κεντρικού Δικαστηρίου, Ισπανία), ζητώντας να αναγνωριστεί η υποχρέωση της Deutsche Bank SAE να εφαρμόζει σύστημα καταγραφής του ημερήσιου χρόνου εργασίας του προσωπικού της.

H Απόφαση

 “(…) προς διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας των δικαιωμάτων που προβλέπονται στην οδηγία για τον χρόνο εργασίας και στον Χάρτη, τα κράτη μέλη οφείλουν να επιβάλλουν στους εργοδότες την υποχρέωση να εφαρμόζουν αντικειμενικό, αξιόπιστο και ευχερώς προσβάσιμο σύστημα μέτρησης του ημερήσιου χρόνου εργασίας κάθε εργαζομένου. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να ορίσουν τον συγκεκριμένο τρόπο εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος και ιδίως τη μορφή του, λαμβάνοντας υπόψη, κατά περίπτωση, τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου δραστηριότητας, ή ακόμη και τα χαρακτηριστικά ορισμένων επιχειρήσεων, όπως το μέγεθός τους(…) “ 

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι η εθνική νομοθεσία για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας απαιτεί από τους εργοδότες να καταγράφουν καθημερινά το χρόνο εργασίας κάθε επιμέρους εργαζομένου σε κατάλληλο (αυτοματοποιημένο) σύστημα. Ένα τέτοιο σύστημα θα είναι προς όφελος όλων (οι εργαζόμενοι, οι εργοδότες καθώς και οι εθνικές αρχές και τα δικαστήρια) να παρακολουθούν κατά πόσον ο μέγιστος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας και οι ελάχιστοι ημερήσιοι και εβδομαδιαίοι χρόνοι ανάπαυσης που προβλέπονται στην οδηγία ήταν σεβαστή.

Η συνάφεια με το στρατιωτικό προσωπικό

Παρόλο που η απόφαση αφορά Ισπανούς εργαζόμενους και γερμανική επιχείρηση, προστίθεται στη νομολογία της οδηγίας και επομένως θα επηρεάσει την εφαρμογή της σε ολόκληρη την Ε.Ε. Σε περίπτωση παρόμοιων υποθέσεων σε άλλες χώρες, τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα πρέπει να ακολουθήσουν την ερμηνεία της οικείας απόφασης. Συνεπώς, η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη θετικό βήμα προς την ερμηνεία της οδηγίας και την αποτελεσματική εφαρμογή της σε εθνικό επίπεδο.

Η απόφαση καθιστά σαφές ότι εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν τις ρυθμίσεις για την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές απαιτήσεις των διαφόρων τομέων. Μπορεί λοιπόν να αναμένεται ότι τα κράτη μέλη θα χρησιμοποιήσουν το επιχείρημα της ειδικής φύσης του στρατιωτικού επαγγέλματος για τη δημιουργία εξαιρέσεων / διαφορετικών, λιγότερο αυστηρών συστημάτων καταγραφής του χρόνου εργασίας για τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Η ΠΟΜΕΝΣ έχει ήδη από τον Ιανουάριο του 2019 θίξει το θέμα του 40ωρου αποστέλλοντας τις προτάσεις της με τη κάτωθι επιστολή : https://www.pomens.gr/enimerosi/epistoles/571-40

Σε κάθε περίπτωση η Ομοσπονδία παρακολουθεί στενά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και συντάσσει ατζέντα για το μείζον ζήτημα της εφαρμογής του 40ωρου στις Ε.Δ.

     

           Για την Εκτελεστική Γραμματεία

                                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                      Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                            ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΩΤΑΣ

                                  Επγός (ΥΔΚ)

                        ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ

                                    Λγος (ΠΖ)

 

 


Loading...

Loading...

 

Πείτε μας τον προβληματισμό σας

 εδώ

ή

στο Email:

Όλοι μαζί μπορούμε!!!

Εάν επιθυμείς μπορείς να γίνεις μέλος

εδώ

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598115
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 - 17:00

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Slider
Slider

Υπόδειξη Θεμάτων

ή αποστείλετε Email στο

Η συμβολή όλων των συναδέλφων απαραίτητη

Όλοι μαζί μπορούμε!!!

Slider
Slider

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598115
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09:00 - 17:00

Slider
Εγγραφείτε στο Newletter μας, ώστε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις απο την ΠΟΜΕΝΣ
Για επιβεβαίωση ελέγξτε τα εισερχόμενα (ή ανεπιθύμητα) μηνύματά σας.
Slider
Joomla Extensions