Ανεπιτυχής Απόπειρα Διαχείρισης Εντυπώσεων
Κύκλοι προσπαθούν μέσω δημοσίων εγγράφων, τα οποία παρέχουν οδηγίες προς τα όργανα του Δημοσίου, να διαχειριστούν και να ανακατευθύνουν προς όφελός τους τις εντυπώσεις της κοινής γνώμης, αλλά κυρίως των εχόντων έννομο συμφέρον, δηλαδή των στρατιωτικών.
Αυτοί οι κύκλοι, τις τελευταίες ώρες έχουν κάνει σημαία τους ένα παρόμοιας λογικής έγγραφο εσωτερικής κατεύθυνσης και συντονισμού του ΓΕΑ. Τι λέει αυτό το έγγραφο; Ότι στην ουσία οι Δημόσιες Υπηρεσίες και τα Όργανα του Δημοσίου (ο στρατός είναι ο σκληρός πυρήνας του Δημοσίου), υποχρεούνται να εφαρμόζουν τον νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις.
Τι λέει ο νόμος για τα δώρα και τα επιδόματα; Ότι έχουν καταργηθεί! Άρα διατάζονται οι υφιστάμενες Υπηρεσίες να εφαρμόσουν τον νόμο και σε σχετικά αιτήματα από ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ, στα οποία ζητείται να επιστραφούν τα «αντισυνταγματικώς» καταργημένα επιδόματα να απαντούν ΑΡΝΗΤΙΚΑ με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ! Τελεία και παύλα!
Πότε αυτές οι Υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να πιστώσουν κάποιο ποσό στους διοικούμενους; Όταν είναι μέρος του μισθού τους, όταν εκδοθεί σχετική δικαστική απόφαση και όταν συνέπεια της τελευταίας υπάρχει σχετική πράξη εξουσιοδότησης από την Διοίκηση (πχ ο νέος νόμος που ορίζει την καταβολή των αναδρομικών).
Δεν μπορεί λοιπόν επειδή κάποιος καταθέτει αίτημα στην Υπηρεσία του για επιστροφή επιδομάτων, αυτή η τελευταία να του τα δώσει αυτοδίκαια. Για αυτό και το συντονιστικό όργανο του ΓΕΑ έδωσε σχετικές αποσαφηνίσεις με κείμενο οδηγιών.
Η ομοσπονδία μας, Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, ως ο νόμιμος φορέας θεσμικής εκπροσώπησης των στρατιωτικών, έχει τελείως διαφορετική θέση την υπόθεση των δικαστικών διεκδικήσεων, επί του παρόντος. Συνιστά υπομονή και εξοικονόμηση πόρων.
Πως θα επιτευχθεί το θεμιτό αποτέλεσμα δίχως να παραγραφεί κάποια αξίωση (σε περίπτωση που υπάρξει δικαίωση, γιατί τίποτε δεν είναι κατοχυρωμένο ότι το δικαιούμαστε); Με δικονομικές μεθόδους οι οποίες θα μας πιστώσουν χρόνο έξι (6) μηνών με την διακοπή της παραγραφής των αξιώσεων μας έναντι του Δημοσίου ανέξοδα!
Ποιες είναι αυτές οι μέθοδοι;
Είναι:
α) η ΑΙΤΗΣΗ προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (διαδικασία την οποία συνιστά και ανέλαβε τεχνικά η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ μέσω των Ενώσεών της) και
β) η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ στην Υπηρεσία ενός εκάστου συναδέλφου με το αίτημα της προώθησής της στην αρμόδια μισθοδοτική αρχή (μία από τις δύο δράσεις ως ενέργεια αρκεί).
Τι ζητάνε αυτές οι αιτήσεις; Την επιστροφή όσων οι νέοι «αντισυνταγματικοί» νόμοι κατάργησαν.
Είναι «αντισυνταγματικοί» οι νέοι νόμοι, κατοχυρώθηκε δικαστικά; Όχι στο επιθυμητό επίπεδο. Προσδοκούμε απόφαση σε δεύτερο βαθμό ή σε επίπεδο ΣτΕ ή Άρειου Πάγου (ανάλογα το είδος του δικαίου επιδίκασης).
Γιατί περιμένουμε και δεν κάνουμε και εμείς τώρα αγωγή; Γιατί υπάρχουν ήδη θετικές αποφάσεις άλλων κοινωνικών αμάδων σε πρώτο βαθμό. Κάποιες από αυτές λειτουργούν ως υποθέσεις ΠΙΛΟΤΟΣ, που σημαίνει οτι θα εκδικαστούν σε β βαθμό πιθανότατα εντός εξαμήνου με θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα. Θα έχουμε σαφώς ξεκάθαρες επιλογές μετά από τέτοιες αποφάσεις, ενώ δεν θα χρειαστεί μέχρι τότε να μπούμε σε άσκοπα, αχρείαστα έξοδα!
Οποιαδήποτε ενέργεια κι αν αποφασίσεις να ακολουθήσεις συνάδελφε, τουλάχιστον από την πλευρά της Ομοσπονδίας σου έχεις πλήρη ενημέρωση. Αν κινηθείς δικαστικά απαίτησε ΑΠΟΔΕΙΞΗ για την δαπάνη σου. Όχι "μαύρα χρήματα" σε ένα φάκελλο. Δεν είναι έρανος! Κάποιος κερδίζει και κάποιος ζημειώνεται όταν δεν κόβεται απόδειξη (μάντεψε ποια είναι η θέση σου ανάμεσα στους δύο συναλλασσόμενους). Υπάρχει λόγος που στον νομικό κόσμο υπάρχουν αυτές οι έννοιες. Διακρίνουν την νόμιμη από την μη νόμιμη δράση.
Για την Αντιπροεδρία Οικονομικών και Νομικών Θεμάτων Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ
Τομεάρχης Νομικών Θεμάτων
Ανθυποπλοίαρχος (Ε) Γεώργιος Λέντζιος ΠΝ
{aridoc engine="iframe" width="700" height="800"}images/documents/pomens/2018/noembrios/anepitixis_apopeira_diaxiriseis_entiposeon.pdf{/aridoc}