logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

Έξι χρόνια ΠΟΜΕΝΣ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Σαν σήμερα, πριν από έξι χρόνια, ξεκίνησε το ταξίδι της ΠΟΜΕΝΣ.

Ως Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών δε θα μπορούσα να νιώθω οτιδήποτε άλλο εκτός από βαθιά υπερηφάνεια και αφοσίωση στους στόχους μας. Κατακτήσεις που τώρα είναι δεδομένες πριν έξι χρόνια δεν μπορούσαν καν να διατυπωθούν ως διεκδικήσεις. Τα εν ενεργεία στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν φωνή, δεν είχαν εκπροσώπηση. Αυτή νομίζω παραμένει η μεγαλύτερη επιτυχία μας, όλων. Ότι δηλαδή για πρώτη φορά έχουμε έντιμη, δυναμική παρουσία, δεν αποφασίζουν για το μέλλον μας ερήμην.

Πριν έξι χρόνια, η Ομοσπονδία μας ξεκίνησε με 3 Ενώσεις και αυτή τη στιγμή αριθμεί 42 πρωτοβάθμιες Ενώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, από άκρη σε άκρη, και σε κάθε επιμέρους κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερη απόδειξη της αποτελεσματικότητάς μας από την εμπιστοσύνη με την οποία μας τιμούν τα ενεργά και συνεπή μέλη μας, οι άνδρες και οι γυναίκες που αποτελούν τους στυλοβάτες της Άμυνας της χώρας, που ξεπερνούν πλέον τις 15 χιλιάδες, παρά την δύσκολη διετία του κορονοϊού που μας ανάγκασε να περιορίσουμε τις δραστηριότητες μας. Δεν σταματάμε, δεν εφησυχάζουμε. Όχι μόνο για τους χιλιάδες στρατιωτικούς, που έχουν εγγραφεί στις τάξεις μας αλλά για κάθε έναν και κάθε μια που εργάζεται για την τιμή της πατρίδας, είτε είναι μέλος μας, είτε όχι, η ΠΟΜΕΝΣ θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε οποιονδήποτε τη χρειαστεί.

Επιπλέον, η Ομοσπονδία μας έχει αποδείξει την φερεγγυότητά της με τη συμμετοχή της στο διοικητικό συμβούλιο της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας για τους εργαζόμενους στις Ένοπλες Δυνάμεις, την EUROMIL. Όλα αυτά αποδεικνύουν ένα πράγμα: Κανείς δεν δικαιούται να αγνοήσει τα δίκαια αιτήματά μας και δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ!

Με την αφορμή της επετείου των έξι ετών της παρουσίας μας, θέλω να αναφερθώ σε κάποιες από τις επιτυχίες μας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, γιατί η αξία της ΠΟΜΕΝΣ αυτή είναι. Να μπορεί να ακούει τον Έλληνα και την Ελληνίδα στρατιωτικό, να αφουγκράζεται τις ανάγκες του, να τις μετασχηματίζει σε αιτήματα, να τα διεκδικεί και να τα πετυχαίνει.

- Πετύχαμε την εκπροσώπησή μας στις συμβουλευτικές επιτροπές του ΕΦΚΑ για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα των ένστολων. Η φωνή μας ακούγεται, έχουμε άμεση ενημέρωση και έχουμε, συνεπώς, τη δύναμη να πιέσουμε ώστε να λύνονται προβλήματα, πριν καν παγιωθούν.

- Επιπλέον, χάρη στην παρουσία μας στον ΕΦΚΑ στη διαδικασία της έκδοσης των συντάξεων, μετά από πρόταση της ομοσπονδίας μας, εξασφαλίζει ότι πλέον οι συντάξεις των συναδέλφων που αποστρατεύονται εκδίδονται σε 40 ημέρες περίπου. Θα έχετε ακούσει ιστορίες από παλαιότερους συναδέλφους αλλά και θα γνωρίζετε ποια είναι η κατάσταση για άλλους εργαζόμενους που περιμένουν για μήνες και χρόνια. Με δική μας πρόταση, μια ομάδα που περιλαμβάνει άτομα του στρατού, του ναυτικού και τις αεροπορίας συνεισφέρει στην διαδικασία και είναι δική μας κατάκτηση να αποστρατεύονται οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες με αξιοπρέπεια.

- Κερδίσαμε τη νυχτερινή αποζημίωση δια της δικαστικής οδού. Φυσικά η έκδοση της ΚΥΑ, δεν μας ικανοποίει και την προσβάλλαμε στο ΣτΕ.

- Ξεκινήσαμε και θα φτάσουμε μέχρι τέλους την δικαστική διεκδίκηση για την μισθολογική αποκατάσταση των εθελοντών μακράς θητείας.

- Την απονομή του αποστρατευτικού βαθμού του Λοχαγού και των αντιστοίχων για τους Αξιωματικούς προέλευσης ΕΜΘ

- Καταφέραμε χάρη στις δικές μας ενέργειες και πιέσεις να καταργηθούν όλα τα ηλικιακά όρια βαθμών πλην των ΕΠΟΠ, δίνοντας μια ανάσα στις οικογένειες των εργαζόμενων στις ένοπλες δυνάμεις που δεν χρειάζεται να ανησυχούν πια για το εάν θα συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για τη σύνταξή τους, δηλαδή το στοιχειώδες που ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και από το οποίο προκλητικά μόνο εμείς εξαιρούμασταν.

- Επιτέλους, αποζημιώνονται οι συνάδελφοι μας στην ειδικότητα του μετεωρολόγου από το Eurocontrol, παίρνουν δηλαδή το αντίστοιχο επίδομα που δεν έπαιρναν μέχρι πρότινος.

- Ξεκίνησε η καταβολή των εφημεριών στους γιατρούς του 251 ΓΝΑ.

- Θεσμοθετήθηκε η χορήγηση του επιδόματος των πλεύσιμων στο προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο επεκτάθηκε με πρότασή μας και στους υπόλοιπους συναδέλφους που εκτελούν υπηρεσίες ειδικών αποστολών.

- Απαιτήσαμε και πετύχαμε την κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ των μετοχικών ταμείων 1%, η οποία είχε ξεμείνει από την εποχή των μνημονίων μόνο για τα στελέχη των Ε.Δ. και Σ.Α.

- Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων κατατέθηκε και έγινε αποδεκτό από την πολιτική ηγεσία, υπόμνημα που θέτει ως στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων. Μάλιστα το υπόμνημα της γραμματείας της ΠΟΜΕΝΣ εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των φύλων. Σε αυτό το πλαίσιο, πετύχαμε να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος της άδειας πατρότητας 14 ημερών και για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Καταφέραμε για τα παιδιά των συναδέλφων μας στην Πολεμική Αεροπορία να μπορούν και αυτά να παραθερίζουν στις παιδικές κατασκηνώσεις, αποκαθιστώντας μια αδικία.

- Η ΠΟΜΕΝΣ πρωτοστάτησε και πέτυχε την δικαίωση των σειρών ΑΣΣΥ 91, 92, 93, αλλά και την μάχιμη 5ετία για όλο το προσωπικό που δεν την είχε, και δεν σας κρύβω ότι δεν ξέρω ποια θα ήταν η κατάληξη, εάν δεν ήμασταν ενωμένοι σαν μια γροθιά μπροστά σε αυτές τις αδικίες.

- Την εκτέλεση των συνταγών από τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ με ενιαία διαδικασία.

- Τη συμμόρφωση της Υπηρεσίας για την χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης, για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανημάτων/μηχανισμών – πυρομαχικών στην ειδικότητα του πυροτεχνουργού.

- Την απόσυρση της διάταξης για την εισφορά υπέρ του ΝΙΜΙΤΣ.

- Την επιστροφή των κρατήσεων από τα μερίσματα από 1-1-2021.

Για εμάς, κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία να δώσουμε μια ακόμα μάχη για την υπεράσπιση των εργαζόμενων στις Ένοπλες Δυνάμεις, κι έτσι αυτός ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός αλλά ενδεικτικός. Γνωρίζουμε δε πάρα πολύ καλά ότι τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται και αυτό, εφόσον έχεις το δίκιο με το μέρος σου και είσαι προετοιμασμένος κατάλληλα.

Η ΠΟΜΕΝΣ, λοιπόν, είναι πάντα έτοιμη και προετοιμασμένη να υπεραμυνθεί του δικαίου των στρατιωτικών. Είναι πάντα έτοιμη να απαντήσει σε όλους όσοι επί σειρά ετών, προκλητικά, μας θεωρούσαν δεδομένους και άρα δεν μας υπολόγιζαν ή σε όσους νόμιζαν ότι θα παίξουμε το πολιτικάντικο παιχνίδι τους. Όχι. Είμαστε εδώ μόνο για όλα τα στελέχη που εργάζονται στις Ένοπλές Δυνάμεις και για το δίκαιο τους.

Σε αυτή την επέτειο των έξι χρόνων, σας καλούμε όσοι δεν είστε ήδη μέλη στις πρωτοβάθμιες Ενώσεις σας, να γίνετε και να έρθετε να προσθέσετε τη φωνή σας μαζί μας https://www.pomens.gr/aitisi-eggrafis .

Να βρούμε μαζί απαντήσεις και λύσεις στις κοινές μας αγωνίες. Να περάσουμε στην επόμενη μέρα της ΠΟΜΕΝΣ με μαχητικότητα για να πετύχουμε όλα όσα αξίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χρόνια μας πολλά, και καλά!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Δημήτριος Ρώτας

Ασμχος (ΥΔΚ)

 

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...