logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          

Στην Ελλάδα βρέθηκε η ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (GREVIO) προκειμένου να αξιολογήσει την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στη χώρα μας και σε αυτό το πλαίσιο προσεκλήθη η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ, ώστε να συνεισφέρει στην συγκέντρωση στοιχείων και εμπειριών.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από πλευράς της Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Ρώτας, η Γραμματέας Ισότητας Φύλων κ. Κατερίνα Κιουρτσιδου, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Euromil κ. Γιώργος Ζγαρδάνας, οι Tομεάρχισσες κ.κ Μαρία Σησιού και Γεωργία Κοσμάογλου και ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Αλκιβιάδης Ευαγγελάτος.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων GREVIO βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης της Ελλάδας, καθώς η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κυρώθηκε με τον νόμο 4531 του 2018. Πρόκειται για το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο για τα κράτη μέλη που την έχουν επικυρώσει και πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.

Εκ μέρους της ΠΟΜΕΝΣ, η Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έθεσε υπόψη της αντιπροσωπείας τα έμφυλα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες και άντρες στρατιωτικούς στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στα οποία έχει κατά καιρούς συνδράμει η Ομοσπονδία για την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, η Γραμματεία ανέτρεξε στις προτάσεις που έχει διατυπώσει αλλά και στα βήματα στα οποία έχει προχωρήσει για την αποτελεσματικότερη και επαρκέστερη εφαρμογή της Σύμβασης.

Συγκεκριμένα, η GREVIO και η ΠΟΜΕΝΣ συζήτησαν για τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την ενδοοικογενειακή βία στο στρατιωτικό προσωπικό:

  • Ενημέρωση για το εθνικό δίκτυο της Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων,
  • Τα Συμβουλευτικά Κέντρα,
  • Το ΚΕΘΙ και φωτογραφικό υλικό κατά της βίας,
  • Την πρώτη ημερίδας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Ενόπλων Δυνάμεων για την καταπολέμηση της εμφυλης βίας με θεμα:«Έμφυλη Ισότητα και Ένοπλες Δυνάμεις. Προκλήσεις -Εξελίξεις- Νομοθεσία» που διοργανώθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων-ΛΑΕΔ,
  • Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης- ΕΣΔΙΦ για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, στο οποίο εντάχθηκε για πρώτη φορά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μετά από ενέργειες της Γραμματείας Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ και τηλεδιάσκεψη με τη Γενική Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ κ. Γιάννα Χορμόβα.

Ακόμα, η συζήτηση επεκτάθηκε στο εύρος των προτάσεων της Γραμματείας που έχουν υιοθετηθεί από την θεσμοθέτησή της πριν 3 χρόνια, όπως η δημιουργία Γραφείου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σεξουαλικής βίας, επιμορφώσεις και εκπαιδεύσεις στρατιωτικού προσωπικού, και άλλα των οποίων ωστόσο η εφαρμογή εκκρεμεί.

Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ έχει επίσης προτείνει:

  • Την υιοθέτηση πρωτοκόλλου στα στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία από το υγειονομικό προσωπικό με βάση το οποίο θα γίνεται η ανίχνευση και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας που φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα και στα πρότυπα με το αντίστοιχο πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,
  • Υπόμνημα σε όλους τους θεσμικούς φορείς για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 και μετά από ενέργειές της και συνάντηση με την Στρατιωτική Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για ενημέρωση σχετικά με τα έμφυλα ζητήματά, εκδόθηκε έγγραφο για υλοποίηση ημερίδας στο 251 ΓΝΑ με στόχο την βασική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση του υγειονομικού προσωπικού.

Αμφότερες η Επιτροπή GREVIO και η Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δεσμεύτηκαν να μείνουν σε επικοινωνία σχετικά με ζητήματα που αφορούν την έμφυλη ισότητα και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, καθώς και να δημιουργήσουν ένα μόνιμο δίαυλο συνεργασίας και ενημέρωσης.

 

Για την Γραμματεία Ισότητας Φύλων

                                                                        

   Κιουρτσίδου Αικατερίνη     

                  

                                                           Γραμματέας                                                              

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...