logo_image_3.png
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια ΟΜοσπονδία ΕΝώσεων Στρατιωτικών

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η πρόσφατη ημερίδα του ΣΕΘΑ για την Ισότητα, δυστυχώς, απέτυχε - Η θέση της ΠΟΜΕΝΣ

Δυστυχώς, η υπόθεση της ισότητας, μάλιστα σε έναν χώρο με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι πολύ σοβαρή για να διασκεδάσουμε με κάποιες αστειότητες που ακούστηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Σχολή Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ισότητα των δυο φύλων στις Ένοπλες Δυνάμεις» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσεων για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2021-2025.

Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τις παρακάτω δηλώσεις Καθηγητή κοινωνιολογίας, που διδάσκει στη Σχολή Ευέλπιδων στο πλαίσιο της ομιλίας του με στόχο την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση (και όχι συνεδρίας οικογενειακού προγραμματισμού), με θέμα την «Πορεία Ένταξης των Γυναικών στις Στρατιωτικές Σχολές»:

«Ο γάμος είναι θεσμός, είναι η βάση της οικογένειας. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι και περισσότερες από εσάς στο ακροατήριο φαντάζομαι σκέφτονται να παντρευτούν [...] βλέπω εδώ κάποιες νέες κυρίες φαντάζομαι σκέφτονται να παντρευτούν [...] τώρα για ότι αφορά το ζήτημα του γάμου δεν θα μπω σε περαιτέρω ανάλυση γιατί ακούστηκαν εδώ τα 42 φύλλα πριν (γέλιο) και φυσικά δεν θα σχολιάσω το κατά πόσο πρέπει να επιτρέπεται γάμος μεταξύ των 42 ή 168 φύλλων που πιθανόν θα μας πουν οι Αμερικανοί [...] αλλά θα συνεχίσω από τον γάμο ως θεσμό της οικογένειας γιατί εάν δεν παντρευτείς δεν κάνεις οικογένεια [...] το να κάνεις οικογένεια απλώς για να κάνεις ένα παιδί συμβαίνει, εδώ θα απαντήσω με την ατάκα που λένε οι Αμερικανοί, it Happens. [...] Εγώ δεν μπορώ να μιλήσω οι κυρίες το ξέρουν καλυτέρα εγώ είμαι άνδρας (γέλιο), εκτός κι αν είμαι κάποιο από τα 45 φύλλα που είπαμε [...] Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος, αλλιώς θα είσαι φιλόζωος, αν δε βρεις καλή γυναίκα ισχύει αυτό νομίζω [...] Δε θα αναφέρω ποσοστά (για τη συμμετοχή των γυναικών), δεν είμαστε (οι κοινωνιολόγοι) αριθμολάγνοι, όπως οι δημοσιογράφοι που κάνουν ότι τα ξέρουν όλα».

Αυτή την ημερίδα για την «ισότητα», στην οποία διατυπώθηκαν τα παραπάνω, τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Εργασίας για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων κ. Μαρία Συρεγγέλα, η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων κ. Καλυψώ Γούλα, καθώς, επίσης, ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τουλάχιστον δεν έχει στο χαρτοφυλάκιο του άμεσα την ισότητα. Σα να μην έφτανε όμως αυτό, καμία ειδική αναφορά δεν έγινε από τις καθ’ ύλην αρμόδιες στα ιδιαίτερα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των Ενόπλων Δυνάμεων και στους τέσσερις (4) Άξονες Προτεραιότητας που συμμετέχει το ΥΠΕΘΑ στο ΕΣΔΙΦ 2021-2025.

Είναι απολύτως λογικό ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας έπεσε σε κακοτοπιές, αφού κατ’ αρχάς όλες οι προτάσεις που κατέθεσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το ΕΣΔΙΦ είναι ακριβώς, και σχεδόν κατά λέξη, οι προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενόπλων Δυνάμεων - ΠΟΜΕΝΣ.

Οπότε, πήγαν σε μια ημερίδα ανθρώπων που, όπως είπε με ειλικρίνεια ομιλήτρια αξιωματικός, δεν έχουν γνώση πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο και αυτό απεδείχθη περίτρανα, αφού δεν υπήρξε ο παραμικρός σχολιασμός πάνω στα όσα απίστευτα ακούστηκαν και αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ωστόσο, ως ΠΟΜΕΝΣ χαιρόμαστε που οι θέσεις της Γραμματείας Ισότητας Φυλών της Ομοσπονδίας μας αγκαλιάζονται, έστω τυπικά, και παρουσιάζονται στα στελέχη ως προτάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση, ακόμα και εάν η Εκπρόσωπος της οικειοποιήθηκε τη δουλειά μας χωρίς να αναφερθεί καν σε εμάς.

Το αποτέλεσμα όμως, πέραν του τυπικού, είναι ότι ουσιαστικά, δεν τιμήθηκε η Ισότητα σε μια ημερίδα την οποία οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων έλαβαν εντολή, διατάχτηκαν το τονίζουμε, να παρακολουθήσουν. Δεν έφυγαν από αυτή σοφότεροι, αλλά λογικά ακόμα πιο επιφυλακτικοί και πώς να μην είναι όταν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας την απαξίωσε με τη λαμπερή απουσία της.

Τι από όλα αυτά συνάδει με το ΕΣΔΙΦ, το οποίο με τόσο κόπο εμείς ως ΠΟΜΕΝΣ μέσω της Γραμματείας Ισότητας εμπλουτίσαμε με τη συνεισφορά μας, και πρόσφατα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε;

Έχουμε λοιπόν και λέμε, έως τώρα, απαράδεκτοι αστεϊσμοί, άγνοια του αντικειμένου, πολιτικάντικες τοποθετήσεις, τοποθετήσεις από Αξιωματικούς και Καθηγητές μόνο για αξιωματικούς, λες και οι Ένοπλες Δυνάμεις απαρτίζονται μόνο από Αξιωματικούς, υποχρεωτική παρουσία στρατιωτικών κατόπιν διαταγής και όχι προαιρετική ευαισθητοποίηση για τη δημιουργία συμμαχιών, ανύπαρκτη η παρουσία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Άμυνας και, το κερασάκι στην τούρτα, καμία πρόσκληση προς αυτούς και αυτές που εδώ και 3 χρόνια ιδροκοπούν ώστε να υπάρξει σχέδιο, προτάσεις και λύσεις, για να προστατευτούν συνάδελφισσες/οι , και να μην μένει ανεκμετάλλευτο το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω φύλου.

Ελπίζουμε τουλάχιστον, ο μπουφές να ήταν καλός, διότι, κατά τα άλλα, η εκδήλωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παρωδία για τη διεκδίκηση της ισότητας των φύλων, η οποία δεν είναι ζητούμενο μόνο των γυναικών, αλλά και των ανδρών, αφού, τελικά, εάν οι γυναίκες επιτέλους αναγνωριστούν ως ισότιμα μέλη, με ουσιαστικό τρόπο, στις Ένοπλες Δυνάμεις, ωφελημένη θα βγει μόνον η πατρίδα.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία ΠΟΜΕΝΣ

Δημήτρης Ρώτας

Πρόεδρος

 

Slide 1
Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Τ.Κ. 15561
Τηλ: 210 6598117
Fax: 210 6511292

Λυκούργου 9, Ομόνοια, 8ος όροφος, Τ.Κ. 10551
Τηλ: 2111828306
Fax: 2111828307

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα στο Email: erotima@pomens.gr

Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available
Image not available

© 2023 Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών.

Σου αρέσει ότι βλέπεις?

Πατήστε τα παρακάτω κουμπιά για να μας ακολουθήσετε, δεν θα το μετανιώσετε...