Αθήνα, 31 Αυγούστου 2022

Αρ. Πρωτ.: 504/2/39

Μετά από πολλές πρωτοβουλίες και ενέργειες των Ομοσπονδιών μας, ανακοινώθηκαν χθες σε συνέντευξη τύπου του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, νέες ρυθμίσεις στο ισχύον ασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο και των ενστόλων, χωρίς ωστόσο να ικανοποιείται πλήρως το διεκδικητικό μας πλαίσιο.

Ειδικότερα, οι Ομοσπονδίες μας συγχαίρουν όσους συνέβαλαν στην υιοθέτηση από την ελληνική Κυβέρνηση, παγίων αιτημάτων του συνδικαλιστικού μας κινήματος, διορθώνοντας χρόνιες αδικίες και αποκαθιστώντας σκανδαλώδεις ασφαλιστικές διατάξεις που είχαν ψηφιστεί την εποχή των μνημονίων.

Ευελπιστούμε, ωστόσο, ότι η διάταξη για τη μάχιμη πενταετία, για την οποία δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη λεπτομέρειες, θα ισχύσει αναδρομικά για όλους τους υπαλλήλους σε όλες τις μονάδες υπηρεσίας, ώστε να διορθωθούν πλήρως οι ανισότητες όσον αφορά στους ασφαλισμένους και στις υπηρεσίες.

Επιβάλλεται, επομένως, να υπάρξει άμεσα συνάντηση των Ομοσπονδιών με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου και να αναπτύξουμε τις θέσεις μας τόσο για τη μάχιμη πενταετία όσο και για τα υπόλοιπα σοβαρά ασφαλιστικά θέματα που επανειλημμένα έχουμε περιγράψει εγγράφως είτε προφορικά προς τους αρμόδιους αξιωματούχους (συναντήσεις, ψηφίσματα και ανακοινώσεις).

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας, επεκτείνεται σε όλους τους ενστόλους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές. Πλέον, όσοι ένστολοι εξαιρούνταν (π.χ. ορισμένες κατηγορίες αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών και υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις ) από τη σχετική ρύθμιση, αποκτούν πλέον το δικαίωμα αυτό, ανεξαρτήτως μονάδας υπηρεσίας, αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι (προ ή μετά το 2011) και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι και μη).

Επίσης, καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), η οποία θεσπίστηκε για τη στήριξη της βιωσιμότητας του εν λόγω Ταμείου, το οποίο είναι πλέον βιώσιμο και δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της ειδικής εισφοράς που σταματά να παρακρατείται από τους δημοσίους υπαλλήλους, για τους οποίους η κράτηση δεν ήταν ανταποδοτική. Η ίδια διάταξη αφορά και την εισφορά (1%) των μερισματούχων των Μετοχικών ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι Πρόεδροι

Π.Ο.ΑΣ.Υ. Π.Ο.ΑΞΙ.Α. Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Ε.Α.Π.Σ. Π.Ε.Α.Λ.Σ. Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΒΕΛΛΙΟΣ Ανδρέας ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος ΤΣΙΑΝΟΣ Παναγιώτης ΤΣΙΓΚΑΣ Κωνσταντίνος ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σπυρίδων ΡΩΤΑΣ Δημήτριος

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

Πλατφόρμα Προνομίων

για τα μέλη των Ενώσεων της ΠΟΜΕΝΣ

ΧΑΡΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΟΜΕΝΣ

Χάρτης Ενώσεων

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΩΣΗΣ

Αναζήτηση Ένωσης

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Αττική

Στερεά Ελλάδα

Πελοπόννησος

Θεσσαλία

Μακεδονία & Θράκη

Ήπειρος

Κρήτη

Νήσοι Βορείου Αιγαίου

Νήσοι Νοτίου Αιγαίου

Νήσοι Ιονίου

provlimatismoszip

Πείτε μας τον προβληματισμό σας ή αναδείξτε ένα θέμα.

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας ή αποστείλετε email στο

xeriazip

Γίνετε μέλος στην Ένωση της Περιφερειακής Ενότητας που υπηρετείτε, δυναμώνοντας τη φωνή της Ομοσπονδίας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας, ώστε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις από την ΠΟΜΕΝΣ