ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          

Στην Ελλάδα βρέθηκε η ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (GREVIO) προκειμένου να αξιολογήσει την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης στη χώρα μας και σε αυτό το πλαίσιο προσεκλήθη η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ, ώστε να συνεισφέρει στην συγκέντρωση στοιχείων και εμπειριών.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από πλευράς της Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Ρώτας, η Γραμματέας Ισότητας Φύλων κ. Κατερίνα Κιουρτσιδου, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Euromil κ. Γιώργος Ζγαρδάνας, οι Tομεάρχισσες κ.κ Μαρία Σησιού και Γεωργία Κοσμάογλου και ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας κ. Αλκιβιάδης Ευαγγελάτος.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων GREVIO βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης της Ελλάδας, καθώς η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κυρώθηκε με τον νόμο 4531 του 2018. Πρόκειται για το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο για τα κράτη μέλη που την έχουν επικυρώσει και πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.

Εκ μέρους της ΠΟΜΕΝΣ, η Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έθεσε υπόψη της αντιπροσωπείας τα έμφυλα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες και άντρες στρατιωτικούς στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και στα οποία έχει κατά καιρούς συνδράμει η Ομοσπονδία για την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, η Γραμματεία ανέτρεξε στις προτάσεις που έχει διατυπώσει αλλά και στα βήματα στα οποία έχει προχωρήσει για την αποτελεσματικότερη και επαρκέστερη εφαρμογή της Σύμβασης.

Συγκεκριμένα, η GREVIO και η ΠΟΜΕΝΣ συζήτησαν για τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την ενδοοικογενειακή βία στο στρατιωτικό προσωπικό:

Ακόμα, η συζήτηση επεκτάθηκε στο εύρος των προτάσεων της Γραμματείας που έχουν υιοθετηθεί από την θεσμοθέτησή της πριν 3 χρόνια, όπως η δημιουργία Γραφείου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σεξουαλικής βίας, επιμορφώσεις και εκπαιδεύσεις στρατιωτικού προσωπικού, και άλλα των οποίων ωστόσο η εφαρμογή εκκρεμεί.

Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ έχει επίσης προτείνει:

Αμφότερες η Επιτροπή GREVIO και η Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δεσμεύτηκαν να μείνουν σε επικοινωνία σχετικά με ζητήματα που αφορούν την έμφυλη ισότητα και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, καθώς και να δημιουργήσουν ένα μόνιμο δίαυλο συνεργασίας και ενημέρωσης.

 

Για την Γραμματεία Ισότητας Φύλων

                                                                        

   Κιουρτσίδου Αικατερίνη     

                  

                                                           Γραμματέας